Læsetid: 3 min.

Lovløshed får ikke lov at brede sig

20. juli 2000

Takket være et effektivt politi og en resolut projektleder i Vejdirektoratet bliver en gruppe miljøfanatikeres farlige hærvæk fjernet hurtigt, og de skyldige risikerer fængselsstraf

I en særdeles vellykket aktion lykkedes det søndag eftermiddag Herning politi at gribe en gruppe miljøfanatikere, i færd med at udøve grov hærværk på statens ejendom, på fersk gerning.
Der er tale om 11 medlemmer af den berygtede miljøgruppe, Jyder Mod Overflødige Motorveje, der er kendt for sine ekstreme metoder, der nu kan forvente et velfortjent erstatningskrav på i alt 50.000 kroner, og står det til politimesteren i Herning, kan de også glæde sig til et ophold bag tremmer.
De 11 overmalede i al hemmelighed en nybygget motorvejsbro ved Hammerum i Midtjylland. Broen er en del af den længe ventede og helt nødvendige motorvej, der skal sikre hurtig traffik mellem Herning og Århus, men som miljøgruppen kalder overflødig.

Lovløshed
De henviser blandt andet til, at biltrafikken skulle være til skade for miljøet og at flere veje modvirker regeringens målsætning om at reducere co2-udslippet, og at den "ensidige satsning på bilisme som transportmiddel," skulle have social slagside, idet de fattige ikke har bil.
Den hysteriske argumentation er der naturligvis ingen, der er hoppet på, og vejen, der er besluttet på fuldt demokratisk vis til gavn for det lokale erhversliv, kan ikke stoppes. Hovedgerningsmændene er to 'kunstnere', Thomas Kruse og Fin H. Hansen.
Det var under deres anvisninger, at aktivisterne overmalede broens såkaldte skråningssikring - der ellers er holdt i minimalistisk flisegrå - med bizare figurer fra den nordiske mytologi.
Gruppens talsperson, Bente Fuglsbjerg, der stadig er på fri fod, og som Information har talt med, viser ingen anger. Hun nærmest praler af aktionen:
"Vi har gjort det for at få en debat om det rimelige i at poste så mange penge i asfalt, når det hverken er godt for miljøet eller mennesker og slet ikke løser trafikproblemerne," siger hun. Hun mener ovenikøbet, at hærværket skal betragtes som "kunst af høj kvalitet," og at "aktionen er humoristisk."
Men Bente Fuglsbjerg og hendes medskyldige deler ikke humoristisk sans med ret mange Midtjylland.
Vejdirektoratet kan i hvertfald ikke se noget som helst humoristisk i udsigten til at skulle bruge hele 50.000 kroner på at fjerne hærværket. Og at lade maleriet være er naturligvis utænkeligt, for dermed ville man jo risikere at lovløsheden breder sig.
"Det handler om at være konsekvent. Hvis man tillader hærværk et sted, kommer det mange andre steder, og det vil vi jo ikke have," siger projektleder i Vejdirektoratet Anders Plovgaard til Information. Takket være denne resolutte holdning, er hærværket allerede væk i denne uge, for Anders Plovgaard har bedt sine ingeniører om at se på sagen med det samme, og prøverensninger viser heldigvis, at malingen kan fjernes. "Det kommer ikke til at kunne ses," beroliger ingeniør Poul Jørgensen.

Afbrudt møder
Vejdirektoratet kræver naturligvis erstatning af hærværksmændene, for det er ikke første gang, de prøver at forhindre vejarbejderne i at udføre deres arbejde.
"Vi har før haft med jyderne at gøre. Deres aktioner har tidligere været sådan noget med bannere og demonstrationer, og så har de afbrudt nogle møder," siger Anders Plovgaard. Men de tidligere aktioners skadevirkninger har man desværre ikke kunnet gøre op i kroner og øre, og derfor er miljøfanatikerne sluppet for at betale.
Men det sker ikke denne gang. For også hos Herning politi har den alvorlige sag topprioritet. Sigtelserne er allerede rejst og politimester, Carsten Lønstrup Jansen, har bedt retten om at fremskynde sagen så meget som muligt. Han oplyser, at strafferammen er fire år, og at der vil blive nedlagt påstand om frihedsberøvelse.
Heller ikke de lokale beboere har sympati for miljøterroristerne, som det fremgår af de lokale avisers skriverier.
"Betyder det, at alle vi andre - helt omkostningsfrit - kan male på aktionsgruppens medlemmers ejendom, hvis blot vi kalder billederne kunst? Det holder selvfølgelig ikke en meter, og det samme gør aktionsgruppens metoder heller ikke, " som Midtjyllands Avis påpegede på lederplads mandag.
Men den hærdede talsperson Bente Fulgsbjerg lader sig ikke mærke:
"Vi har naturligvis ikke 50.000 liggende, men vi er igang med en indsamling," siger hun og bebuder flere aktioner. "Det er ikke sikkert vi lige vil male en bro en gang til, men jeg kan ikke forestille mig, at vi holder op med at aktionere," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her