Læsetid: 2 min.

Lykken er god mad

14. juli 2000

'Vores barnebarn, han går på McDonald's om søndagen'

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Frankrig
Paris - M. et Mme Buchard er begge 75, pensionerede og skal egentlig ikke nå noget.
Alligevel har de i sommervarmen taget den overfyldte bus, der kører de tre km fra pariserforstaden Suresnes til La Defenses enorme kontor- og indkøbskompleks, som den tidligere landsby nu ligger i skyggen af. For så sker der noget.
"Ja, jeg var jo arbejdsleder på en fabrik, og min kone lavede ikke noget, hvis man kan sige det sådan," siger M. Buchard stolt.
Det er ham, der fører ordet, og han vil meget gerne sige noget om Unionen, som Mme Buchard velvilligt nikker med på:
"Unionen er god nok for folk, men efter min mening går det for hurtigt. Tænk Dem, næste år får vi den fælles mønt. Det bliver svært, vi får forsinkelser, når vi skal købe en togbillet i de der automatiske maskiner, og vi er jo mange ældre og gamle mennesker, der får det problem."
"Unionen er noget, der skabes for fremtidens skyld. Det er jo den europæiske forening - i al sin skønhed. Men i forvejen er der allerede for mange love, og nu skal de så være de samme for alle landene. Tag nu f.eks. ostene. Der er ikke mere oste som i gamle dage. Det er sørgeligt. De unge mennesker har jo ikke kendt den tid, hvor man bare kunne gå på markedet og få alt, hvad man ville have. Nu går man hen i et supermarked."
"Førhen, da jeg var ung, lavede man kylling om søndagen eller en pot au feu. Vores barnebarn, han går bare på McDonald's om søndagen."
Hr. Buchardt mener absolut ikke, at det er blevet bedre med solidariteten.
"I sin tid, i gamle dage i Frankrig, var der sygehuse for folk, der ikke havde penge. I dag skal man have kort, og jeg ved ikke hvad."
"Men bare man dog holder op med at slås. Hvis det virkelig lykkedes med Europa, at de store lande er enige, så skulle det jo gå godt, men jeg tvivler."
"Men det værste med både EU og fremtiden som sådan er, at der ikke er meget håb for at blive lykkelig: Børnebørnene, dem er vi bekymrede for."
Fru Buchardt nikker ivrigt.
"Børn nu, de har lyst til alting. Og for dem, der tjener meget, er det godt, de kan blive lykkelige, men de andre bliver jaloux, og så er man ikke lykkelig."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her