Læsetid: 3 min.

'Det var manipulation'

14. juli 2000

Professor mener, at indholdet i ØMU-rapport blev fordrejet til fordel for ja-siden

Da de danske vælgere i slutningen af sidste uge fik at vide, at en ny ØMU-rapport - skrevet af fire af landets førende økonomer - anbefalede et ja ved folkeafstemningen den 28. september, skyldtes det, at der var blevet manipuleret med de journalister, der fortalte historien.
Det konkluderer økonomiprofessor ved RUC, Jesper Jespersen, når han ser tilbage på det forløb, der fandt sted, da ØMU-rapporten blev lækket til pressen.
Sammen med tidl. nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer og de to tidligere overvismænd Christen Sørensen og Claus Vastrup var Jesper Jespersen med til at skrive rapporten Danmark og ØMU'en: Økonomiske Aspekter, som først skulle have været på gaden den 14. juli.
Rapporten blev imidlertid lækket til udvalgte medier torsdag den 6. juli. Ifølge Informations kilder var det folk i Socialdemokratiet, der lækkede den til Aktuelt og TV 2. Socialdemokraterne udleverede dog ikke hele den 124 sider lange rapport. De gav kun medierne et stramt redigeret referat af den.
Jesper Jespersen har læst referatet, og han mener ikke, at det beskriver indholdet i rapporten på en fair måde. Især er han fortørnet over, at der står i referatet, at den endelige rapport i sine konklusioner ligger på linje med den ØMU-venlige rapport Danmark og euroen, som Økonomiministeriet har udsendt.
"Det er ikke sandt," siger han. "Det er en fordrejet beskrivelse af det, som vi skriver i rapporten."
Jesper Jespersen mener heller ikke, at referatet fremstiller hans synspunkter tilstrækkeligt udførligt. I rapporten har han udgivet en særudtalelse, hvor han - i modsætning til de tre andre - konkluderer, at det vil være til økonomisk skade for Danmark, hvis vi tilslutter os euroen.

Tavshedspligt
Jesper Jespersen fortæller, at han følte sig meget frustreret, da han torsdag den 6. juli sad hjemme i sin stue og så TV-2 Nyhederne klokken 19. Nyhederne havde ØMU-rapporten som sin tophistorie, og det er økonomiprofessorens klare indtryk, at journalisten havde baseret sit indslag på socialdemokraternes referat.
"Det var et meget ubalanceret og ensidigt indslag, der kun fortalte om de fordele, som rapporten nævner ved euroen," siger han. "Jeg tror ikke, at journalisten har været i besiddelse af hele rapporten. Så ville han ikke have lavet sådan et indslag. Jeg tror kun, at han har haft det referat, som han har fået udleveret. Og jeg mener, at de mennesker, der har givet det til ham, har manipuleret med ham, fordi det er et tendentiøst referat. Det fortæller ikke sandheden om rapporten."
Kort efter, at Nyhederne var løbet over skærmen, begyndte journalister fra blandt andet Politiken og Ritzau at ringe til Jesper Jespersen for at få hans kommentar til indslaget.
Men han afviste at lade sig interviewe, fordi han følte sig bundet af den tavshedspligt, som de fire økonomer havde aftalt indbyrdes. Og netop tavshedspligten forstærker hans vrede over den måde, som rapporten blev præsenteret på i offentligheden.
"Man har givet danskerne et forvrænget billede af vores rapport på et tidspunkt, hvor vi ikke måtte udtale os om den. Så vi kunne ikke tilbagevise påstandene."

Skuffet
Forløbet omkring ØMU-rapporten har efterladt Jesper Jespersen som en skuffet mand.
Han mener, at den lange rapport havde krav på at blive fremstillet nuanceret i pressen, ikke som et slagnummer for ja-siden. Og han føler, at hans arbejde med den til en vis grad har været spildt.
Han har også uden held forsøgt at finde ud af, hvem der lækkede rapporten til socialdemokraterne. Alt tyder på, at det er en af de fire i gruppen, der har gjort det, hvilket Jespersen er tydeligt utilpas over.
"Vi har jo siddet og arbejdet på denne her rapport i lang tid sammen," siger han. "Og vi skulle jo også gerne kunne se hinanden i øjnene bagefter. Men det er meget ubehageligt at vide, at det sandsynligvis er en af os, der er gået bag om ryggen på de andre."
TV-2 og Aktuelt har ingen kommentarer til sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her