Læsetid: 2 min.

Nordsø-torsken er truet af klimaændring

13. juli 2000

Havet bliver stadig varmere, og det kan torsken ikke tåle

Både det danske og britiske torskefiskeri i Nordsøen er truet af disse års opvarmning af havet. De stigende havtemperaturer forhindrer torskeynglen i at udvikle sig, og det giver sig udslag i stadig dårligere fangsresultater.
Alene i dette års første fem måneder må danske fiskere ifølge Fiskeridirektoratet notere et indtægtstab på 42 mio. kr. på torskefiskeriet i forhold til sidste år. For den samlede Nordsø er fangsten af torsk nede under halvdelen af, hvad den var for 20 år siden.
Det er britiske forskere, der fremlægger ny dokumentation for sammenhængen mellem opvarmningen af havet og det svigtende torskefiskeri. Dr. John Casey fra det statslige britiske Lowestoft Laboratory under Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science siger til Information, at man må forvente skrappere torskekvoter næste år for at beskytte den sårbare bestand, hvis udviklingen fortsætter.
"Vi har konstateret en nedgang i produktionen af unge torsk, som er forløbet parallelt med opvarmningen af Nordsøen gennem de seneste 10 år," siger John Casey.
Miljøorganisationen World Wide Fund for Nature (WWF) siger i en pressemeddelelse om forholdene i Nordøstatlanten og Nordsøen, at det er "højst tænkeligt, hvis ikke ligefrem sandsynligt, at den globale opvarmning kan få så alvorlige konsekvenser for bl.a. fiskebestande, der allerede er under pres fra overfiskning, forurening og ødelæggelse af levesteder, at de simpelthen ikke kan komme sig."

Bekymrede fiskere
Hos Danmarks Fiskeriforening er man alvorligt bekymret over torskebestandens tilstand.
"Torskebestanden befinder sig i Nordsøen ved den sydlige grænse for sin udbredelse, og det gør den selvfølgelig sårbar over for forandringer i temperaturen. Det er bemærkelsesværdigt, at de britiske forskere nu kan vise, at temperaturen i Nordsøen siden 1988 har været over gennemsnittet," siger miljøkonsulent i Danmarks Fiskeriforening Carsten Krog.
I lighed med de danske fiskeres formand Bent Rulle er Carsten Krog dog ikke villig til at sætte lighedstegn mellem den forhøjede temperatur og tilbageslaget for torskefiskeriet. Danmarks Fiskeriforening mener, at bl.a. forurening fra olieindustrien i Nordsøen bærer et tungt medansvar for torskebestandens og torskefiskeriets krise.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her