Læsetid: 1 min.

Ordbog mod aviser

26. juli 2000

Er der efterhånden hævd for, at ordet landsforræder må bruges i den politiske debat

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Sonnergaard-sagen
De indledende fægtninger i det, der er blevet kendt som Sonnergaard-sagen, nærmer sig deres afslutning. Af de mange dokumenter, som format har haft lejlighed til at nærlæse (i timevis), udkrystalliserer sig en strid om to betydninger af ordet landsforræder.
Pia Kjærsgaard og Mogens Camre fra Dansk Folkeparti blev fortørnede over, at forfatteren Sonnergaard kaldte dem for landsforrædere. Deres advokat, Ole Malmquist, har været henne i reolen og slå efter i Ordbog over det danske Sprog (Replik, bilag 5), der definerer ordet som noget med at hjælpe en fjendtlig magt f.eks. i krig mod ens fædreland. For dette er der grusomme straffe.
Sonnergaards advokat har til gengæld fundet belæg i gamle aviser for, at ordet efterhånden indgår i den almindelige politiske debat i en helt anden betydning end den oprindelige.
Således brugte partiet, Pia Kjærsgaard oprindeligt havde sin karriere i, glad og gerne ordet om de mennesker, der betalte deres skat med glæde. Det skete der ikke noget ved.
Dansk Folkepartis egen gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, kaldte for nylig Marianne Jelveds synspunkter på konsekvenserne af et nej til euroen for 'landsskadelig virksomhed'. Det skete der heller ikke noget ved.
Holger K. Nielsen fra SF har udtalt, at Østrigs præsident er landsforræder, hvis han har medvirket i en aktion til fordømmelse af Haiders partis deltagelse i regeringen. Og Nyrup Rasmussen og Lykketoft har beskyldt vismændene for at være landsskadelige i forbindelse med en rapport.
Der er særligt, forberende retsmøde 18. august i Københavns Byret. Jan Sonnergaard udtaler til format, at han håber, at Danske Folkeparti eksisterer til den tid.

*Tidligere artikler i Sonnergaard-sagen blev bragt den 6., 8. og 20. juli.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her