Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

28. juli 2000

Fiji på randen af borgerkrig
*Fiji bevægede sig torsdag et skridt videre mod en potientiel borgerkrig, da bevæbnede tilhængere af den fijianske kupleder George Speight sent torsdag lokal tid tog omkring 200 indiske i Fiji mænd som gidsler. Bortførelserne skete i protest mod, at deres leder onsdag blev arresteret og risikerer sigtelser for landsforræderi, der i Fiji kan medføre dødsstraf.
Speight, der i maj kastede Fiji ud i politisk kaos, da han besatte parlamentet og tog regeringen som gidsler, kæmper for at holde Fijis store befolkningsgruppe af etniske indere uden for politisk indflydelse i østaten. Formelt blev Speight anholdt for at være i selskab med ulovligt bevæbnede bodyguards, men han har angiveligt også fremsat dødstrusler mod landets præsident Iloilo, og det i sig selv betragtes i Fiji som landsforræderi.
Militæret har indført undtagelsestilstand og kan derfor tilbageholde George Speight på ubestemt tid uden en egentlig retssag. Speight frigav sine politikergidsler efter 56 dage, 13. juli og havde fået løfte om straffrihed for gidseldramaet.
Yderligere 349 Speight-tilhængere er holdt tilbage, efter hæren satte ind overfor oprørernes lejr udenfor hovedstaden Suva torsdag. En mand døde i angrebet og omkring 40 blev sårede, oplyser Fijis militær.

Fredsforhandlinger genoptages
*Israelske og palæstinensiske embedsmænd sagde torsdag, at repræsentanter fra de to parters forhandlingsdelegationer vil mødes igen søndag for første gang, siden fredsforhandlingerne i Camp David kollapsede for to dage siden. Dermed synes der fortsat at være håb om, at parterne finder til enighed om en varig fredsløsning i Mellemøsten.
Artikel side 7

Nordkoreas entré varsler tøbrud
*Nordkoreas udenrigsminister Paek Nam-Sun fastslog i går, at hans land vil arbejde for fred i det asiatiske stillehavsområde.
"Nordkoreas regering har både ønsket og viljen til at gennemføre en samordnet indsats med henblik på opbygningen af et uafhængigt, fredeligt og rigt Asien," sagde den nordkoreanske udenrigsminister i sin tale ved ASEAN-topmødet. Nordkorea er netop blevet optaget, og det ses som udtryk for, at Nordkorea ønsker at normalisere forholdet til tidligere koldkrigsfjender efter årtiers diplomatisk isolation.
Den nordkoreanske udenrigsminister advarede dog om, at fred er betinget af "ophøret af fremmede magters indblanding" - en åbenbar henvisning til de mangeårige fjender, USA og Japan.
Efter sit møde - det første nogensinde - torsdag med sin sydkoreanske kollega, Lee Joung-binn, hyldede han tøbruddet mellem de to koreanske stater i kølvandet på topmødet i juni.

Statsadvokat kritiserer politiet
*Statsadvokaten kritiserer skarpt politiets generelle praksis i forbindelse med håndtering af berusede og narkopåvirkede mennesker, der sættes i detentionen.
Statsadvokatens undersøgelse tager afsæt i dødsfaldet sidste år, hvor en ung mand blev kvalt i sit eget bræk - manden var stærkt morfin - og alkoholpåvirket.
Manden blev via et kamera rutinemæssigt tilset natten igennem, men da han skulle hentes ud af detentionscellen om morgenen, var han død.
Statsadvokaten påpeger, at den vagthavende burde have tilkaldt en læge ligesom stationen burde sikre, at der for hvert hold af vagthavende er en person, der har ansvaret for de detentionsanbragte.

Ni såret af bombe i Tyskland
*Ni mennesker blev torsdag eftermiddag alvorligt kvæ-
stet af en bombe, som eksploderede på en stærkt trafikeret S-banestation i Düsseldorf i Tyskland. To af de kvæstede var torsdag aften i livsfare, oplyser tysk politi. Bomben var hjemmelavet og bestod af sprængstof og mange små metalgenstande, sagde en brandmand på stedet. Ingen har endnu påtaget sig ansvaret for bomben.

Anklage mod russisk mediebaron droppet
*Den russiske mediebaron Vladimir Gusinskij kan atter frit rejse til udlandet, efter at svindelanklager mod ham i forbindelse med privatiseringen af en tv-station i Skt. Petersburg er droppet, sagde Gusinskijs talsmand torsdag.
Gusinskij har i flere omgange været kritisk mod Putin og mange hævder, at anklagerne mod Gusinskij var grundløse og udsprang af et ønske om at lukke munden ham. Gusinskij ejer Ruslands eneste nationale uafhængige tv-selskab, NTV, samt en række andre indflydelsesrige medier som radiostationer og aviser.

Nye kampe nær Grosnij
*Tjetjenske oprørere og russiske soldater kom torsdag i kamp i en forstad til Grosnij, hovedbyen i Tjetjenien, rapporterer den russiske tv-stationen NTV. Mellem 200 og 300 oprørere blev omringet af russiske soldater i bydelen Khankala øst for Grosnij centrum. Tv-stationen viste ingen billeder af sammenstødet, og der var ingen oplysninger om dræbte eller sårede.
Oplysninger om torsdagens sammenstød blev afvist af en talsmand for den russiske regering. Men han medgav dog, at 19 russiske soldater er blevet dræbt og 94 andre såret under sammenstød med muslimske oprørere inden for den seneste uge.

Svensk diskotek-sag for Landsretten
*De fire unge iranske mænd, som i juni blev dømt for mordbranden i Göteborg i 1998, stod torsdag atter for en dommer, men denne gang i landsretten. I ankesagen kræver de unge mænd mildere straffe, mens anklager Ulf Norén kræver længere fængselsstraffe for alle fire. Ved diskoteksbranden på Hisingen i Göteborg omkom 63 unge mennesker, og mange blev kvæstet.
De fire mænd har erkendt, at de anstiftede branden, men de hævder, at de ikke kunne overskue konsekvenserne af deres gerninger. Derfor har de anket dommen for mordbrand. Argumentet er, at de bare ønskede at give deres kammerater en forskrækkelse.

Børn kommer til skade på jobbet
*Næsten to gange om dagen sker der en alvorlig arbejdsulykke, som involverer et barn eller et ungt menneske under 18 år. Det viser de seneste opgørelser, som Arbejdstilsynet offentliggør i løbet af de kommende dage, skriver Berlingske Tidende.
I alt 632 gange sidste år blev arbejdende børn og unge udsat for alt fra kraftige forstuvninger og brækkede arme til amputeringer af forskellige legemsdele. I tre tilfælde i 1999 endte arbejdsulykkerne med døden for de unge arbejdere.
Trods stramninger af arbejdsmiljøloven senest i 1996, som bl.a. betyder, at børn ikke må have arbejde, der kan være til fare for dem selv, er antallet af arbejdsulykker for unge op til og med 17 år ikke faldet, men har ligget konstant på mellem 600 og 700 om året.
LO finder udviklingen bekymrende og kræver nu, at der strammes yderligere op på området.

Leder af russisk radiostation dræbt
*Direktøren for en uafhængig radiostation i den russiske by Smolensk, blev onsdag skudt ned på tæt hold og dræbt. Ifølge russisk politi var der øjensynligt tale om et lejemord.
Sergej Novikov blev dræbt udenfor sit hjem. Drabet skete efter, at Novikov onsdag aften havde deltaget i et tv-program, der handlede om en højtstående lokal embedsmands indblanding i en korruptionssag.

Tysk gidsel frigivet i Filippinerne
*Muslimske oprørere frigav torsdag den tyske journalist Andreas Lorenz, oplyste politiet. Tyskeren har været gidsel hos gruppen Abu
Sayef, der i forvejen tilbageholder 20 gidsler. Lorenz er udsendt for det tyske magasin Der Spiegel og var i gang med at lave interviews for at berette om gidslerne på øen, da han blev taget.
De øvrige gidsler blev taget til fange 23. april. Kun to er blevet sluppet fri foruden Lorenz - en malayer og en anden tysker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her