Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

17. juli 2000

Israel afviser rygter om fremskridt
*Den israelske udenrigsminister, David Levy, og andre officielle israelske repræsentanter afviste søndag forlydender tidligere på dagen om, at der - set med palæstinensiske øjne - er blevet gjort fremskridt på Mellemøst-topmødet i Camp David i USA.
Leby sagde efter at have talt med premierminister Ehud Barak, at parterne er langt fra en rammeaftale om fred mellem Israel og palæstinenserne.
"Situationen er, at der stadig er stor forskel på positionerne, og at alle udtalelser, der er fremsat tidligere om det modsatte, er grundløse, sagde Levy om drøftelserne mellem Barak og den palæstinensiske leder, Yasser Arafat, som på sjette dag foregår på den amerikanske præsidents, Bill Clintons, landsted i delstaten Maryland.
Artikel side 6

Mistanke til britisk skolemad
*Skolemad har måske sammen med babymad været hovedkilden til infektionen med den menneskelige version af kogalskab, mener den forsker i Storbritannien, der leder undersøgelsen af den dødbringende sygdom.
Robert Will, leder af den britiske regerings Creutzfeldt-Jakob sygdoms-overvågningsenhed, siger, at metoden til kødforarbejdning i 1980'erne kan have været årsag til den forurenede mad på skolebørns frokosttallerkener. Dengang indeholdt både skolemad og babymad kød, som var mekanisk udvundet af slagtede dyr. Burgere, pølser, færdigretter og babymad kan have haft rester af rygmarven, som er stærkt inficeret hos kvæg, der lider af kogalskab.

Næppe rygerretssager i Danmark
*På trods af den knusende sejr, en halv million sygdomsramte amerikanske rygere fredag vandt over fem tobaksfirmaer ved en domsstol i Florida, tror det hjemlige Tobaksskaderåd ikke på lignende retssager i Danmark.
For det første er et lignende 'bunkesøgsmål' ikke muligt i dansk retspraksis, og for det andet ville man efter alt at dømme ikke have mange chancer for at vinde en sådan retssag. Det siger rådets formand, overlæge Poul Ebbe Nielsen.
"For at man skulle kunne vinde, skulle det bevises, at tobaksindustrien har misinformeret den danske befolkning, eventuelt ved at tilbageholde undersøgelsesresultater. Men det er der ikke noget, der tyder på. Den første store kortlægning af danskernes rygevaner er fra 1953, og allerede her fremgik det, at rygning er forbundet med en væsentlig sundhedsfare," siger han.

Drab på spansk politiker i Malaga
*Fremtrædende politikere i Spanien fordømte søndag drabet på et byrådsmedlem fra det konservative regeringsparti, og de gav den baskiske separatistbevægelse ETA skylden.
Den 50-årige Jose Maria Martin Carpena blev skudt ned i en regn af kugler lørdag aften for øjnene af sin hustru og sin teenagedatter uden for deres hjem i Costa del Sol-byen Malaga.
Ingen påtog sig umiddelbart skylden, men alle gik ud fra, at attentatet blev udført af ETA, som kæmper for et uafhængigt baskerland i den nordlige del af Spanien.
Artikel side 6

FN-styrker i Sierra Leone frigivet
*En militær FN-mission i Sierra Leone befriede lørdag 223 FN-soldater, som havde været gidsler i over to måneder hos oprørere i den østlige del af landet, oplyste FN-missionen.
Soldaterne fra FN-missionen i det vestafrikanske land iværksatte lørdag et angreb mod oprørerne fra Den Revolutionære Forenede Front og befriede de tilbageholdte FN-soldater samt 11 militærobservatører.
Først ankom de 11 militærobservatører til hovedstaden Freetown efter at være blevet reddet ud af den østlige by Kailahun med helikopter, sagde en FN-talskvinde.
FN-talskvinden sagde, at oprørerne, der har holdt militærobservatørerne og FN-soldaterne omringet, ikke gjorde modstand under aktionen. Der var ingen meldinger om tilskadekomne.

14 dræbt i sammenstød i Algeriet
*14 mennesker er blevet dræbt i sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og islamiske ekstremister i Algeriet, skrev aviser i det nordafrikanske land søndag.
10 af de dræbte tilhørte sikkerhedsstyrkerne. Nogle faldt i et baghold, mens andre omkom ved en bombeeksplosion.
Voldelighederne er blevet optrappet i Algeriet i denne måned. I alt 180 mennesker har mistet livet, heriblandt 30 islamiske ekstremister, som kæmper for at forvandle landet til en islamisk fundamentalistisk stat.

Motorvejsaktivister stoppet af politiet
*Herning Politi stoppede søndag 16 aktivister fra Jyder mod overflødige motorveje, da de forsøgte at male en motorvejsbro syd for Hammerum ved Herning. Aktionen var ment som en protest mod det planlagte motorvejsbyggeri mellem Herning og Århus
Ifølge vagthavende ved Herning Politi, Bent Smedegaard, var politiet kort før middag "i dialog" med aktivisterne, der havde stoppet deres udsmykning af broen. Men da politiet fandt ud af, at jyderne ikke havde ikke i sinde at stoppe aktionen, måtte Herning Politi søndag eftermiddag sende 11 betjente ud til motorvejsbroen for om nødvendigt at fjerne aktivisterne.

Ni dræbt af bombe i pakistansk tog
*Ni mennesker blev dræbt, og omkring 30 blev kvæstet, da en bombe søndag eksploderede i et passagertog nær den sydlige pakistanske by, Hyderabad. Toget var på vej til Karachi.
Bomben syntes at have været tidsindstillet.
En talsmand for det lokale politi sagde, at der tydeligvis var tale om en terrorhandling, men ingen påtog sig umiddelbart skylden for bomben.

Forsker og PET ser på super-terror
*I et usædvanligt samarbejde vil en universitetsforsker og Politiets Efterretningstjeneste nærmere undersøge begrebet superterrorisme.
Baggrunden for projektet er, at de amerikanske myndigheder bruger mange penge og megen opmærksomhed på at imødegå truslen fra den såkaldte superterrorisme, som den eftersøgte saudiarabiske rigmand Usama bin Ladin er et eksempel på.
I et forskningsprojekt vil lektor Lars Erslev Andersen fra Syddansk Universitet i Odense og Politiets Efterretningstjeneste (PET) søge at komme til bunds i begrebet superterrorisme - og samtidig udarbejde en analysemodel, som kan bruges i politiets praktiske efterforskningsarbejde. Samtidig vil man forsøge at vurdere realitetsindholdet i truslen fra superterrorisme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her