Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

15. juli 2000

Dyster afslutning på aidskonference
*Aids-forskere fra hele verden afsluttede i går aids-konferencen i den sydafrikanske by Durban efter at have konkluderet, at aids er i færd med at ødelægge Afrika, og at Asien er det næste kontinent, der står for tur.
Samtidig kunne forskerne dystert konkludere, at der fortsat ingen vaccine eller kur eksisterer, der kan helbrede sygdommen, som de 34,3 mio. mennesker verden over, der er smittet med hiv, risikerer at få i udbrud. Det er første gang, at en international aids-konferece er blevet afviklet i Afrika, der er det kontinent i verden, der er hårdest ramt af epidemien. Ved konferencen er selv de mest pessimistiske skøn over spredningen af hiv/aids blevet overhalet af virkeligheden. Hver dag smittes yderligere 15.000 med hiv-viruset.
Siden sygdommen for første gang blev observeret i 1981 er næsten 19 mio. mennesker døde af sygdommen. Ved konferencens afslutning blev der ikke udformet en erklæring eller konklusion, men der synes at være enighed om at gøre billige anti-hiv-medicin tilgængelig for verdens fattige. Næste aidskonference afvikles i Barcelona i år 2002.
Leder på forsiden
Udefra side 13

Staten skal tilbyde servicejob
*Står det til Enhedslisten, må Finansminister Mogens Lykketoft (S) skaffe næsten 12.000 servicejob i de statslige institutioner. Enhedslisten er med i det delforlig om finansloven, hvor det blev aftalt, at langtidsledige over 48 år skal kunne ansættes i ordinære offentlige jobs med et tilskud fra statskassen. Enhedslistens Jette Gottlieb er utilfreds med, at der stort set intet er sket på det halve år, der er gået, siden ordningen med servicejob blev etableret.
"Lykketoft prøver at tørre problemet af på kommunerne, men det hjælper ikke. Hvis kommunerne ikke vil, er Lykketoft forpligtet til at få et tilsvarende antal stillinger oprettet i statens institutioner," siger Gottlieb.
Hun har nu skrevet til ministeren for at rykke for servicejob.

Monsanto overtræder loven
*Miljøstyrelsen har endnu engang kendt markedsføringen af det omstridte sprøjtemiddel Roundup for ulovlig. Afgørelsen kommer efter en anmeldelse fra den grønne forbrugerorganisation Danmarks Aktive Forbrugere (DAF). I reklamer for
Roundup skrives der bl.a., at produktet ikke udgør en fare for grundvandet, og at det nedbrydes fuldstændigt. Disse udsagn er nu blevet kendt ulovlige af Miljøstyrelsen.
"Det er pinligt, at Monsanto fortsætter med at overtræde kemikalieloven, og det er meget lidt betryggende over for forbrugerne," siger kampagneleder i DAF Klaus Melvin Jensen.

Mugabe: Jordfordeling i dag
*Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, meddelte i går, at hans kontroversielle jordfordelingsprogram formelt bliver sat i gang i dag. Mugabe sagde, at regeringen har imødekommet opfordringen fra krigsveteranerne fra 1970'ernes befrielseskrig - som siden februar har besat over 1600 farme, som er ejede af hvide - med henblik på at tilbagelevere den jord, som de britiske koloniherrer 'stjal fra deres forfædre'.
Mugabe sagde, at Zimbabwes vicepræsident Joseph Msika vil fuldende, hvad Mugabes regering allerede har sat i værk ved at sætte over 800 farme, som er ejede af hvide, på en liste over jord, der skal konfiskeres, uden at der bliver givet erstatning til ejerne.

Flere døde af hjernesygdom
*De britiske sundhedsmyndigheder er endnu en gang alarmeret på grund af den dødelige hjernesygdom Kreutzfeld-Jakob (CJD). Alarmen er slået efter flere dødsfald i samme landsby og område. To tidligere bosiddende og en tredje hyppig gæst i landsbyen Queniborough døde i 1998 af Creutzfeld-Jakob sygdommen, der er den menneskelige variant af kogalskab.
Samtidig var der rapporter om to andre tilfælde af Kreutzfeld-Jakob - det ene med dødelig udgang - i Leicestershire-området, som landsbyen ligger i, fremgår det af oplysninger fra den britiske regering.
"Vi er i gang med at interviewe slægtninge til ofrene for sygdommen for at finde ud af, om der er nogle fælles træk," sagde dr. Philip Monk, rådgiver for sundhedsmyndighederne i Leicestershire.
Artikel side 7

Tysk reform pres-ser ikke Danmark
*Den tyske skattereform presser ikke den danske regering til at gå i samme fodspor - tværtimod. Det siger skatteminister Ole Stavad (S) i en kommentar til, at et flertal i Tysklands Forbundsråd fredag besluttede at give tyskerne en samlet skattelettelse på, hvad der svarer til 200 milliarder danske kroner årligt.
"Det har selvfølgelig en betydning, at tyskerne sænker selskabsskatten til med 25 procent, men man skal huske på, at de derudover betaler en regionalskat til delstaterne, og dermed kommer den faktiske selskabsskat op på omkring 36 procent - afhængig af, hvilken delstat selskaberne betaler til," siger Ole Stavad. Skatteministeren understreger, at den tyske selskabsbeskatning sammenlagt dermed ikke når ned på niveau med den danske, som i øjeblikket er på 32 procent, og han har ingen aktuelle planer om at fremskynde et forslag til sænkning af den danske selskabsskat.
Artikel side 7

DN: Stå fast på génstop i EU
*Danmarks Naturfredningsforening (DN) opfordrer miljøminister Svend Auken (S) til at stå fast på det midlertidige stop for godkendelse af nye génsplejsede afgrøder i EU, efter at EU-kommissionen torsdag lod forstå, at den ønsker at ophæve stoppet, som blev indført sidste år.
"Vi vil opfordre Auken til enten at støtte den franske og græske miljøminister i at forlænge moratoriet, fordi reglerne ikke beskytter miljø, natur og forbrugere tilstrækkeligt, eller få det øvrige ministerråd til at se på EU's kommende udsætningsdirektiv en gang til og stramme op de nødvendige steder," siger Rikke Lundsgaard fra DN.

Tony Blair i vanskeligheder
*Den engelske premierminister Tony Blair er løbet ind i vanskeligheder, efter en ny rapport viser, at forskellen mellem rige og fattige Englændere er blevet større i løbet af hans regeringsperiode, skriver den engelske avis The Guardian.
Ifølge avisen har den stadig større forskel mellem rige og fattige skubbet yderligere 500.000 englændere under fattigdomsgrænsen i de første to år, Labour har været ved magten.

Strid om arbejdetil asylsøgere
*Der er overvejelser i to regeringspartier om at give asylansøgere lov til at søge arbejde, selv om de ikke har fået asyl og dermed opholdstilladelse. Regeringen vil i givet fald kunne få vedtaget forslaget med støtte fra SF, Enhedslisten, CD og Kristeligt Folkeparti. Men indenrigsminister Karen Jespersen (S) vil i givet fald kun være med, hvis det bliver sværere for asylsøgere at komme ind i Danmark. For ellers vil landet blive overstrømmet af udlændinge, som bruger retten til at søge asyl som omvej til at skaffe sig arbejde, anfører hun.
"Jeg vil ikke være med til at lave en ændring, der betyder flere udlændinge i landet. Så skal det ses i sammenhæng med, at vi ændrer nogle andre regler, så vi ikke øger tilstrømningen til landet," siger Karen Jespersen til Radioavisen.

Danske børn vilde med Potter
*Danske børn og voksne er ligeså vilde med bøgerne om barnetroldmanden Harry Potter, som læsere i resten af verden. Da den første bog om Harry Potter udkom på dansk i 1998, blev den læst, men interessen var ikke helt så stor.
"Nu er bøgerne konstant udlånt, og der er reserveringer på dem hele tiden. Bøgerne er godt fortalt, og børnene er vilde med dem," siger børnebibliotekar på Københavns Hovedbibliotek Peter Bryld.
Anmeldelse side 8

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her