Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

13. juli 2000

Euro-rapport sætter politikken i fokus
*Selv de fagkloge hoveder har svært ved at overskue de politiske konsekvenser af EU's samarbejde om den fælles mønt. Men ét er sikkert: Hverken med et ja eller med et nej til euroen ved folkeafstemningen den 28. september får danskerne deres velfærd og demokrati på det tørre.
Det konkluderes i Det europæiske Råds nye rapport, Danmark og ØMU'en - de politiske aspekter, hvis 12 indforskrevne, danske og udenlandske forskere - udvalgt af rådets repræsentation af både EU-tilhængere og -modstandere - skitserer himmelveje og vildspor, som ØMU'en kan lede Danmark og resten af Europa ud ad.

Samarbejde på højt plan
*Den internationale rumstation ISS blev onsdag sendt op fra Baikonur i Rusland efter mere end et års udsættelse. Det 320 mio. dollar modul skal være beboelses- og arbejdskvarter for ISS-mandskabet.
Det 320 mio. dollar (ca. 2,6 mia. kr.) modul skal være beboelses- og arbejdskvarter for ISS-mandskabet.
Turen gennem rummet kommer til at tage to uger, og derefter skal Zvezda efter planen selv koble sig til ISS, som foreløbigt består af et russisk og et amerikansk modul.
Leder på forsiden

Hormonstoffer skal listes i EU-regi
*Allerede inden nytår skal EU-Kommissionen udarbejde en liste over hormonforstyrrende stoffer, og inden midten af 2001 skal kommissionen desuden være klar med en handlingsplan, der begrænser, afvikler eller forbyder brugen af hormonlignende stoffer.
Det foreslår Europa-parlamentets miljøudvalg, hvor Torben Lund (S) er medlem, i et nyt udspil om de hormonforstyrrende stoffer.
Nye kemikalier skal testes, stofferne skal mærkes, og forbrugerne skal have ret til alle oplysninger.
Børn og gravide skal beskyttes særligt, fremgår det af en betænkningen.

Polsk politi slår til mod kvindesmuglere
*De polske myndigheder har ifølge egne oplysninger rettet et slag imod en yderst brutal international gruppe, som handler med kvinder.
Polsk politi sagde onsdag, at omkring en snes polakker og bulgarere under razziaer tirsdag blev anholdt i byen Grojec ca. 60 kilometer syd for Warszawa, Polens hovedstad. En talsmand sagde, at de var medlemmer af en organisation, der er "opbygget og arbejder som en mafia."
"Polske, hviderussiske, bulgarske, rumænske og ukrainske kvinder blev bortført, voldtaget og sendt ud i prostitution," sagde polititalsmanden Zbigniew Matwiej, der tilføjede, at kvinder, der havde forsøgt at flygte fra organisationen, havde fået deres ben brækket.
Talsmanden sagde videre, at adskillige kvinder blev befriet ved aktionerne, herunder to mindreårige piger.

Dansk støtte i sag mod Pinochet
*Den danske regering er parat til at hjælpe 15 herboende chilenere med at få Chiles tidligere præsident, Augusto Pinochet, dømt for tortur.
Det oplyser chefen for Justitsministeriets internationale afdeling, kontorchef Jakob Scharf til Berlingske Tidende.
"Vi afventer den endelige afgørelse i Chile. Ender det med, at Augusto Pinochet bliver retsforfulgt, vil vi i Justitsministeriet være indstillede på at tage et møde med de chilenere, der tidligere har indgivet anmeldelse mod Augusto Pinochet her i landet. Der vil vi drøfte, om der er grundlag for at søge deres sager inddraget i retsforfølgningen i Chile," oplyser Jakob Scharf. Mødet om en dansk involvering i Pinochet-sagen vil desuden også omfatte advokat, Bjørn Elmquist, samt Rigsadvokaten.

Aktivister slipper 1.700 mink løs
*I det, der ligner endnu en aktion fra militante dyreværnsvenner, blev 1.700 mink natten til onsdag sluppet fri ved Hillerød. Ifølge vagthavende hos politiet i Hillerød blev aktionen opdaget omkring klokken kvart over to om natten. De mange mink blev sluppet løs fra en minkfarm i Harløse vest for Hillerød. Gerningsmændene efterlod sig ikke spor, der kunne afsløre, hvem der står bag. Men aktionsformen minder meget om tidligere minkbefrielser, som Dyrenes Befrielsesfront mistænkes for at stå bag. Problemet er, at minkene ikke kan klare sig i naturen, fordi de er vant til at være i fangenskab.

116 døde i affaldsdynge
*116 mennesker indtil nu fundet døde i Manilas slum.
De blev begravet i affald under en affaldslavine, der udryddede et helt lille samfund af hjemløse ved en gigantisk losseplads i nærheden af Filippinernes hovedstad.
To tyfoner i sidste uge sammen heftig regn mandag udløste lavinen. Et bjerg af affald var dynget op på den én hektar store losseplads, og det voldsomme vejr fik det hele til at skride sammen med katastrofale følger for de fattige mennesker, der levede af hvad de kunne finde på lossepladsen.
Redningsarbejdere regner med, at der er mange flere lig under dyngerne, men selve redningsarbejdet har udviklet sig til at være en sundhedsrisiko, på grund af ligenes fremskredne stadie af forrådnelse i det tropiske klima.

Kommune melder nazister til politiet
*Nazisterne i Aalborg har endnu ikke fjernet et stort hagekors på facaden af deres hus i Nørresundby, og nu vil Aalborg Kommune melde dem til politiet. Sagen kan ende med dagbøder, hvis ikke nazisterne piller hagekorset ned.
Korset, der er hvidt og to meter på hver led, hænger på husets facade og det har fået de omkringboende til at klage til kommunen. Med byggeloven i hånden har kommunen givet nazisterne, der bor i huset, besked på at fjerne deres symbol.
Onsdag var kommunens sagsbehandler, Richardt Mølgaard, selv forbi Niels Lykkes Gade og kunne konstatere, at hagekorset stadig hænger på muren.
Derfor bliver det nu op til juristerne hos politiet at bedømme sagen, der kan ende med, at husets ejer får en bøde for ikke at efterkomme kommunens påbud. Bliver korset hængende, kan det ende med dagbøder.

Indianere udsteder sne-garanti
*60 familier fra en indianerstamme i Argentina har skippet det traditionelle landbrug og slået sig på skisport i stedet. Indianerne bor i Andesbjergene og ifølge indianerne selv råder de over det eneste bjerg i landet, hvor der altid falder sne om vinteren.
Og som en talsmand fra stammen udtrykker det: "Det ville være en skam at have et velegnet bjerg i vores reservat, som andre udnyttede kommercielt," siger en talsmand fra stammen.

Massiv politi-opdækning ved Orangemarch
*Titusinder medlemmer af den nordirske Orange-bevægelse marcherede med piber og trommer gennem Nordirland onsdag for at fejre sejren over katolikkerne ved Boyne for 310 år siden. Samtidig søgte det nordirske politi at få et overblik over nattens uroligheder, hvor en 22-årig protestantisk mand blev myrdet.
Ifølge det nordirske politi, RUC, var natten op til den store marchdag præget af uroligheder. Den 22-årige var, ifølge politiet først blevet gennembanket og sparket, mens han lå ned på jorden, inden han efterfølgende blev dræbt af et enkelt skud. Manden menes at have forbindelse til den halvmilitære loyalistiske gruppe UVF, Ulster Volunteer Force, og politiet regner det for sandsynligt, at mordet, der skete foran hundredevis af vidner ved et af byens mange bål, har forbindelse til interne stridigheder mellem de loyalistiske halvmilitære grupper.
Selve marchen i går forløb roligt. Den blev stoppet ved broen nær det katolske kvarter ved Ormeau Road, som politi og soldater med hunde siden klokken syv om morgenen havde afspærret og afsikret for bomber.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her