Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

11. juli 2000

EU vil revurdere sanktioner
*EU-landene vil i de kommende måneder revurdere deres sanktionspolitik over for den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, og hans regime, efter at Unionen har erkendt, at der formentlig er for meget pisk og for lidt gulerod i den måde, sanktionerne er skruet sammen på i dag.
"Sanktionerne har helt klart ikke nået deres politiske mål, og det må vi gøre noget ved," sagde udenrigsminister Hubert Vedrine fra det nye franske EU-formandskab mandag under en offentlig debat på EU's udenrigsministermøde i Bruxelles.
Flere af EU-landene så selvkritisk på Unionens egen sanktionspolitik, som blandt andet fik skyld for at modarbejde sit eget formål og være med til at styrke Milosevic' greb om magten, mens den demokratiske serbiske opposition er dybt splittet.

Barak klarede afstemning
*Israels premierminister, Ehud Barak, overlevede tirsdag aften en mistillidsafstemning i det israelske parlament Knesset.
Mistillidsdagsordenen var fremsat af højrefløjspartier, som ville forsøge at hindre Barak i at rejse til et topmøde i USA med palæstinensernes leder, Yasser Arafat i dag.

Tjernobyl-reaktor lukket
*Det ukrainske atomkraftværk, Tjernobyl fik i går lukket værkets eneste fungerende reaktor på grund af oversvømmelser på værkets grund. Ifølge værkets chef- ingeniør, Volodymyr Shenchenko er der ikke fare for nogen ulykker trods de voldsomme oversvømmelser.
"Det var et voldsomt regnskyl, der desværre oversvømmede dielsesmotoren og dermed tvang os til at lukke værket," sagde han.
Reaktoren er den eneste, der fungerer efter atomulykken tilbage i 1986.

K åben for DF-udbrydere
*To af Dansk Folkepartis tidligere folketingsmedlemmer, Ole Donner og Mogens Andreasen, holder muligheden åben for at søge optagelse i den konservative folketingsgruppe. Og her siger partilederen, Bendt Bendtsen, at han er parat til at snakke om det, hvis de henvender sig.
"Det er ikke sådan, at jeg går ud og river i dem. Hvis de henvender sig, må vi have et møde, og forudsætningen er, at de kan tilslutte sig det konservative partiprogram," siger Bendtsen.

21 dræbt i Algeriet
*Muslimske oprørere i Algeriet dræbte i weekenden 21 mennesker, deriblandt otte landarbejdere, der blev slået ihjel, mens de sov, skrev flere algeriske aviser mandag.
Angrebene, der menes udført af medlemmer af GIA, den islamiske oprørsbevægelse, fandt sted i byerne Tipaza og Tissemsilt.
Alene i juni blev mindst 200 civile dræbt.

Kommunehospital sparer på energien
*Århus Kommunehospital har over otte år reduceret energiforbruget med 41,8 procent. Den store reduktion skyldes blandt andet simple udskiftninger af gamle lamper til nye energibesparende samt et avanceret edb-baseret overvågnings- og styringsanlæg, der kontrollerer og styrer varme og ventilation i rummene på hospitalet, skriver Ugeskrift for Læger.
Hospitalet lagde en energiplan, der blev gennemført i projektperioden fra 1988 til 1994. Investeringerne i de nye tiltag løb i perioden op i 63 mio. kr. - men da man sparede 91,7 mio. kr. i samme periode på reducerede udgifter til energi, blev den samlede indtjening til Århus Kommunehospital på 30 mio. kr.

Usikker fremtid for akademikere
*En stor gruppe akademikere risikerer at blive tabere på fremtidens arbejdsmarked, fordi virksomhederne i stigende omfang kun tilbyder ansættelse på kortvarige kontrakter.
Mange højtuddannede er allerede i dag ansat på 'daglejervilkår', der giver dem færre rettigheder end deres fastansatte kolleger, og gør ledighed til en evig trussel. Nogle af dem føler sig endda tvunget til at arbejde gratis for ikke at ryge ud i arbejdsløshed. Det konkluderer en ny undersøgelse som Teknologisk Institut (TI) har lavet for Arbejdsministeriet og Akademikernes Centralorganisation (AC).

Modstand mod udlicitering svinder
*Danskerne er i stigende grad interesseret i, at det private erhvervsliv overtager driften af offentlige opgaver. Det viser den seneste undersøgelse som Greens Analyseinstitut har foretaget for Børsen. I dag går fire ud af ti danskere ind for udlicitering, for to år siden var gjaldt det kun tre ud af 10.
Ifølge undersøgelsen, der bygger på 947 interviews foretaget i begyndelsen af juli, vokser interessen for primært indenfor de såkaldt hårde områder som drift og vedligeholdelse, vejvæsen og jernbaner, mens der er stadig er skepsis overfor de bløde områder som privat drift af skoler, ældrepleje og sygehuse. Overordnet er 46 procent for og 28 procent imod, mens 18 procent hverken er for eller imod.

EU genoptager hjælp til Rusland
*EU-landene besluttede mandag at genoplive deres hjælp til Rusland via det såkaldte Tacis-program, der blev lagt på is tidligere på året i protest mod Ruslands militære fremfærd i oprørsrepublikken Tjetjenien i Nordkaukasus.
Men EU-støtten skal fremover målrettes til demokratifremmende foranstaltninger som f.eks. støtte til politiske, økonomiske og sociale reformer, opbygningen af demokratiske institutioner og uafhængige domstole, lød det fra EU's udenrigsministermøde i Bruxelles.
Selv om EUs udenrigsministre således nu vil belønne, at Ruslands nye præsident, Vladimir Putin, har taget en række skridt, der imødekommer omverdenens kritik af den russiske opførsel, så er Unionen "stadig bekymret over situationen i Tjetjenien og vil fortsætte med at rejse dette spørgsmål inden for rammerne af dens dialog med Rusland," hed det i en udtalelse fra EU-mødet.

Bøder til vildfarne taxi-chauffører
*De australske myndigheder strammer kursen overfor landets taxi-chauffører op til de Olympiske Lege. Det sker, fordi chaufførerne i forvejen har store problemer med at finde rundt. Antallet af taxier øges til 5.000 i den australske millionby i anledning af De Olympiske Lege, og de næste 500 taxa-tilladelser, der udstedes 10 uger før OL, bliver betinget af, at chaufføren består en prøve i bl.a. at orientere sig i storbyen og yde en ordentlig service. Taxa-selskaber, der ikke yder ordentlig service vil blive straffet med bøde på op mod 130.000 kr., advarer trafikminister Scully.

Sanktioner nytter ikke
*Østrigs EU-Kommissær i Bruxelles, Franz Fischler, angriber i ugebladet Der Spiegel sanktionerne mod Østrig. "Normalt løser vi problemer i EU med dialog, ikke sanktioner. Som østriger har jeg følelsen af, at sanktionerne er fuldkommen nyttesløse. Alligevel må regeringen i Wien nu bevise, at de 14 partneres bekymringer er uden grund," siger Fischler, der er bekymret over at de store lande i EU skal antage en "führerrolle" på de smås bekostning. Inf

Mindst 46 omkommet i Manilas slum
*Mindst 46 mennesker blev i går dræbt i Filipinernes hovedstad, da en kæmpe skraldedynge styrtede sammen i et af Manilas slumkvarterer.
Myndighederne sagde, at sammenstyrtningen af skraldebunken skyldtes de seneste fem dages voldsomme regnskyl.
Udover de omkomne blev snesevis af andre rapporteret savnede.
90 kvæstede blev bragt til behandling på hospitaler, efter at skraldet havde begravet henved 100 primitive boliger. Mange af de omkomne var børn. Det skønnes, at op imod 60 mennesker savnes.
Overlevende fortalte, at de havde hørt en høj, rumlende lyd, før det 15,25 meter høje bjerg af affald, som slumboerne boede lige ved siden af, gav efter.
Otte-årige Robee Pablo og hans søster Sheryl på fire år, stod dækket i skrald og med tårerne løbende ned ad kinderne, da redningsfolk fandt dem ved siden af deres begravede hus.
Bjerget af skrald ligger midt i et slumområde, som indbyggerne kalder Lupang Pangako (Det Forjættede Land). Området har 60.000 indbyggere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her