Læsetid: 6 min.

OVERBLIK

8. juli 2000

Prodi & co. på glatis
*Uden cykelhjem og i udsædvanlig glat føre cyklede kommissionsformand Romano Prodi i selskab med landsstyreformand Jonathan Motzfeldt og statsminister Poul Nyrup henover den grønlandske indlandsis anledning af det officielle besøg. Prodi er inviteret til Grønland for at lægge øre til vigtigheden af, at der oprettes en arktisk afdeling i EU-Kommissionen. Inf.

Rusland advarer atter om nyt våbenkapløb
*Mens højteknologisk amerikansk isenkram fredag stod klar til at foretage en vigtig missiltest som led i USA's planer om et våbenskjold, advarede Rusland atter om, at våbensystemet vil føre til et nyt våbenkapløb.
"At udstationere et nationalt missilforsvar vil fremprovokere et våbenkapløb og kan føre til en stigning i antallet af lande, som vil bygge våben, der kan gennemtrænge dette amerikanske system," sagde chefen for Ruslands missilforsvar, Vladimir Jakolev.
Det rumbaserede amerikanske system skal, hvis det realiseres, bygges til at beskytte USA mod atomangreb med raketter.
Under missiltesten, der ventedes at finde sted natten til lørdag (dansk tid), skulle et Minuteman-missil affyres fra en base i Californien. 20 minutter senere skulle et missil så affyres fra Kwajalein-atollen små 7.000 kilometer fra Californien, og dette missil skulle ramme og ødelægge Minuteman-missilet 231 kilometer over Jordens overflade.
Jakolev sagde, at de amerikanske planer er spild af skatteydernes penge, idet intet nuværende system vil være i stand til at afværge et massivt atomangreb. Regeringen i Washington siger imidlertid, at den ønsker et begrænset system, der kan nedskyde missiler fra såkaldte slyngelstater som Iran, Irak og Nordkorea.
Rusland og Kina, der også har kritiseret de amerikanske planer, mener imidlertid, at våbenskjoldet skal oprettes som et værn mod netop disse to lande. Den amerikanske præsident, Bill Clinton, har endnu ikke truffet en endelig beslutning.

Dansk Folkeparti skrumper ind
*Ledelsen i Dansk Folkeparti strammede fredag tøjlerne og smed folketingsmedlem Mogens Andreasen ud i håb om at få bugt med flere måneders uro, også blandt nogle af græsrødderne.
Det var folketingsmedlem Ole Donners udmeldelse onsdag, der fik partiledelsen til at gribe til den første regulære eksklusion i folketingsgruppen. Hidtil er det kun forekommet blandt lokale tillidsrepræsentanter eller menige medlemmer hist og her.
Gruppeformand Kristian Thulesen Dahl stillede fredag formiddag Mogens Andreasen et ultimatum - enten stoppede han partikritikken eller også røg han ud. Det sidste blev tilfældet, da Mogens Andreasen i går sagde fra overfor partiledelsens krav.
Partifællen Svend Aage Fauerholdt fastholder, at han først gør sin stilling op efter sommergruppemødet i Fåborg 1.-2. august.

Nielson udskriver milliardcheck
*EU's udviklingskommissær Poul Nielson skrev fredag på Den Europæiske Unions vegne under på sammenlagt at yde over én milliard euro (ca. 7,5 milliarder kroner) i støtte til at få lettet den tunge gældsbyrde blandt verdens fattigste lande.
Den største del af støtten til gældslettelsen, der er en del af et internationalt initiativ, skal administreres via en fond i Verdensbanken, mens resten af pengene skal bruges på at lette dele af den gæld, som fattige lande skylder EU. Med Nielsons underskrift fredag frigøres de første 300 millioner euro umiddelbart til Verdensbankens gældslettelsesfond.

EP vil forbyde giftigt legetøj
*Europa-Parlamentet vil have indført et totalt EU-forbud mod de såkaldte blødgørere i plasticlegetøj til små børn på op til tre år, fordi blødgørerne - de såkaldte phtalater - mistænkes for at være kræftfremkaldende og for at indeholde hormonforstyrrende stoffer. Dermed kan phtalaterne være farlige for små børn, der putter deres plasticlegetøj i munden, frygter politikerne.
Parlamentet vil også have phtalat-legetøj til børn mellem tre og seks år mærket, så man kan undgå den slags legetøj i butikkerne, hvis man frygter, at børnene kan finde på at sutte på det.
I en række EU-lande - herunder Danmark - er der i forvejen nationale forbud mod phtalater i småbørns-legetøj, og desuden indførte EU-Kommissionen et midlertidigt forbud sidste år, men nogle medlemslande har hidtil strittet imod et regulært og permanent EU-forbud.

Småt med nyt om Femer-forbindelse
*Trafikminister Jacob Buksti har fået grønt lys i regeringens økonomiudvalg til det videre arbejde med en fast forbindelse over Femer Bælt. Der skal gennemføres en "interessetilkendegivelsesrunde" for at klarlægge om private investorer vil bygge og drive en fast forbindelse uden offentligt tilskud. Det sagde den tyske trafikminister, Reinhard Klimmt, allerede den 28. april. Nu, godt to måneder senere, har den danske regering sagt ja til at samarbejde med den tyske om denne fremgangsmåde. Til gengæld gik der nøjagtig ét minut fra Information i går modtog Jacob Bukstis pressemeddelelse på e-mail til vi modtog en pressemeddelelse fra Dansk Industri, som er "glad for beslutningen og tilfreds med at der fortsat bliver vist vilje fra politisk side til at komme videre med processen."

OAU klantrer FN for Rwanda-katastrofe
*Gennem en smertefuld rekonstruktion af begivenhederne før, under og efter folkedrabet i Rwanda i 1994, skyder en ny rapport fra Den Afrikanske Enhedsorganisation (OAU) skylden på den romersk-katolske og den anglikanske kirke, på FN samt på medlemslandene USA, Frankrig og Belgien. Alle beskyldes de for at have ladt Rwanda i stikken under landets hidtil største krise.
Rapporten, der er bestilt af OAU, er på 296 sider og har fået titlen "Folkedrabet der kunne forhindres." Rapporten konkluderer, at folkedrabet, der kostede henved 800.000 mennesker livet, "aldrig burde have fundet sted."
"Det er klart, at folkedrabet aldrig ville have fundet sted, hvis ikke der havde eksisteret en lille gruppe i landets elite, der opmuntrede Rwandas befolkningsflertal af hutuer til at gå ud og slagte min-dretalstutsierne. Men denne grusomme sammensværgelse kunne kun finde sted, fordi visse aktører uden for Rwanda tillod det," hedder det i rapporten.
Artikel side 5

Energiforbrug faldt i ulandene i 1999
*Verdens efterspørgsel efter energi voksede med 0,2 procent i 1999 - noget under de seneste 10 års gennemsnitlige stigning på 0,9 procent. Men på de nye markeder og i udviklingslandene faldt energiforbruget med 2,3 procent sidste år. Det fremgår af olieselskabet BP Amocos opgørelse, Statistical Review of World Energy 2000.
OECD-landene oplevede derimod en stigning i efterspørgslen efter energi på 1,4 procent.
Kina tegner sig for væsentlige ændringer i energiforbruget. Den samlede efterspørgsel er faldet med 10,7 procent, herunder et fald på 16,8 procent i efterspørgslen på kul, men faldet har ikke fået nogen mærkbar indflydelse på væksten i den kinesiske økonomi.

147 mio. udbetalt i biblioteksafgifter
*De få løb som sædvanligt med det meste. Men der var flere kroner til de skønlitterære forfattere. Sådan ser det ud, efter at Biblioteksstyrelsen har overstået den årlige fordeling af biblioteksafgiften til de danske forfattere.
Der var i år lige knap 147 millioner kroner til fordeling mellem små 18.000 danske forfattere, oversættere, billedkunstnere, komponister, redaktører og andre, der har litterære værker på hylderne rundt omkring på de danske biblioteker.
Pengene fordeles groft sagt efter, hvor mange bogsider der alt i alt findes af en forfatters værker på samtlige biblioteker.
Med udbetalingen i år er ændringen af biblioteksafgiftsloven i 1998 slået fuldt igennem. Det betyder, at der er en tredjedel flere penge til de skønlitterære voksenforfattere.

DDR-topfolk frikendt
*Tre tidligere højtstående medlemmer af Østtysklands kommunistiske parti SED, der var anklaget som ansvarlige for nedskydninger af østtyskere på flugt fra DDR-regimet, blev fredag frikendt af en domstol i Berlin.
Retssagen mod Hans-Joachim Böhme, Siegfried Lorenz og Herbert Häber, som alle var medlemmer af politbureauet i det hedengange DDR, er den første af sin art , om har ført til en frifindelse, og dommen blev øjeblikkeligt anket.
De tre anklagedes forsvarere gjorde det gældende, at deres klienter ikke kunne retsforfølges for handlinger, som fandt sted i en separat uafhængig stat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her