Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

6. juli 2000

Østrig fastsætter tidsfrist
*Østrigs forbundskansler Wolfgang Schüssel krævede onsdag, at de 14 øvrige EU-lande fjerner sanktionerne mod landet senest i forbindelse med EU-topmødet i den sydfranske by, Biarritz, den 14. og 15. oktober.
Ellers gennemfører Østrig en vejledende folkeafstemning om EU-landendes sanktioner, fastslog Schüssel.

Pædagoger kræver mere uddannelse
*Efteruddannelse er en mangelvare inden for pædagogfaget. Det mener en stor del af nyuddannede pædagoger ifølge en undersøgelse, som Socialpædagogerne Landsforbund(SL) og pædagogernes fagforbund BUPL.
24,9 procent af SL's medlemmer og 18,6 procent af BUPL's medlemmer har fået afslag på efteruddannelse.
"Der bliver lagt flere og flere nye opgaver ud på de pædagogiske arbejdspladser i forbindelse med integration af to-sprogede børn. Det er helt nødvendige opgaver, men det stiller altså krav om, at det pædagogiske og socialpædagogiske personale efteruddannes, så de i også fremtiden kan løfte opgaverne," siger BUPL's formand Bente Sorgenfrey.
Arbejdsgiverne begrunder afslag på efteruddannelse med mangel på ressourcer.

Vesten vil gøre Tjernobyl sikker
*En nødvendig sanering af betonskallen omkring Tjernobyls katastrofe-reaktor kan begynde, efter at donorer fra Vesten har lovet massiv økonomisk støtte til Ukraine.
Repræsentanter for 37 regeringer - deriblandt EU og de syv største industrilande i G7-gruppen - lovede onsdag at betale størstedelen af de 768 mio. dollar, som reparationerne koster ved den ustabile indkapslede reaktor.
Den tyske udenrigsminister, Joschka Fischer, sagde, at der var opnået et beløb, som langt oversteg forventningerne.
Men beløbet dækker kun 90 procent af udgifterne til saneringsarbejdet, der skal sikre de 250.000 ton beton, som i al hast blev hældt udover Tjernobyls Blok 4 reaktor efter katastrofen den 26. april i 1986.

CDU lægger afstand til Kohl
*CDU's leder Angela Merkel lagde i går yderligere afstand til Tysklands tidligere forbundskansler, Helmut Kohl.
Merkel sagde til tabloidavisen Bild, at Kohl bør holde sig ude af offentlighedens søgelys, og at hans tid som aktiv politiker er ovre. Samtidig fastslog hun, at Kohl havde efterladt "en åben flanke," der kan skade CDU fremover.
Udtalelserne kom som en meningsmåling i Die Woche viser, at 70 procent mener, at den tidligere forbundskansler bør nedlægge sit mandat. Kun 22 procent ønsker, at Kohl, der i 16 år regerede Tyskland, forbliver i Forbundsdagen. Kohl afhøres i dag for anden gang i forbindelse med svindel med partimidler.

Roskilde kostede endnu et offer
*Årets Roskilde Festival krævede onsdag sit niende dødsoffer. En 24-årig mand fra Australien døde onsdag formiddag som følge af sine kvæstelser under fredagens Pearl Jam-koncert, oplyser vicepolitimester Bendt Rungstrøm.
Den 24-årige australier kom ikke til bevidsthed igen efter ulykken, der krævede otte andre dødsofre. De pårørende er underrette.

Hver tredje dansker er på nettet
*Hver tredje dansker bruger nu Internet dagligt. 60 procent af alle danskere over 15 år har prøvet at bruge Internet, og i løbet af det sidste år er der kommet 600.000 nye brugere til, viser en ny undersøgelse fra konsulentfirmaet PLS Rambøll Management, der for anden gang har kortlagt den digitale forbruger i Danmark.
Alle unge mellem 15 og 19 år er på nettet, og halvdelen af danskerne i 50'erne har været det, fremgår det af undersøgelsen, der også kan konstatere, at 45 procent af Internetbrugerne nu er kvinder, så kønsfordelingen er blevet udjævnet.

Planter kan rense forurenet jord
*Jorden er mange steder i landet så forurenet, at oprensningen med traditionelle midler vil løbe op i milliarder af kroner. Derfor er der store forventninger til en dansk undersøgelse, der dokumenterer, at det er muligt at få planter til at "spise" metal i jorden. Desværre duer denne miljøvenlige og relativt billige metode foreløbig ikke til oprensning af blyforurening.
Seks forskere på Dansk Hydraulisk Institut - Institut for vand og miljø - har testet en række planters evne til at optage metaller fra jorden, og resultaterne er generelt meget lovende. Især viser resultaterne, at cadmium- og zink-forurenet jord kan oprenses ved hjælp af planter - også kaldet phyto-oprensning.

Færre søger Københavns Universitet
*Færre end tidligere har søgt om optagelse på Københavns Universitet. Især er der sket et fald i antallet af kvote-2 ansøgere.
Universitetet har i år modtaget 17.209 ansøgninger, mens det tilsvarende tal sidste år var 18.414. Det svarer til et fald på syv procent.
Ifølge fuldmægtig i studieadministrationen Morten Plannthin er der flere forklaringer på det forholdsvis lave ansøgerantal.
"I en tid med næsten ingen arbejdsløshed er det let at få et arbejde uden en universitetsuddannelse. Især inden for IT-branchen får mange job uden. Der er ikke længere en stor gruppe af ansøgere, som går arbejdsløse og kun får arbejde, hvis de får en uddannelse. De mindre årgange af unge er også en forklaring," siger Morten Plannthin. Jura, medicin og psykologi er de tre mest populære uddannelser.

Danske søer har det bedre
*Vandkvaliteten i de danske søer er blevet bedre. Siden 1992 er indholdet af fosfor og klorofyl faldet markant, samtidig med at vandet i søerne er blevet klarere. Det viser nye tal, som Danmarks Statistik offentliggjorde onsdag.
Mens søerne er i bedring, ser det til gengæld ikke så godt ud for de danske vandløb. I mere end 60 procent af vandløbene er faunaen stærkt påvirket af forurening.

Unavngivne spioner truer med strejke
*Spionerne i den israelske efterretningstjeneste Mossad truer med at nedlægge deres arbejde og ikke længere drage på spionagemissioner.
Ifølge israelsk radio er spionerne sure over, at Israel har udleveret en af deres kollegaer til Schweiz, hvor han er anklaget for ulovlige aktiviteter.
Spionen blev taget i at aflytte en libaneser bosiddende i Schweiz. Den israelske avis Jerusalem Post skriver, at spionerne er stærkt utilfredse med, at deres kollega blev sendt tilbage.
Det er som at efterlade en såret kammerat på slagmarken, som de unavngivne spioner siger.

Trykket stemning i Nordirland
*Stemningen var trykket i Nordirland onsdag efter en tredje nat, hvor politiet havde sammenstød med protestantiske demonstranter. Ni politifolk blev såret. Urolighederne er taget til, efter politiet har forbudt en traditionel protestantisk march i byen Portadown, som skulle være gået gennem katolske boligkvarterer.
Den protestantiske frimurerorden Orange Order, der står bag marchen, blev onsdag opfordret til at holde inde. Det skete efter, at politiet støttet af enheder fra den britiske hær blev udsat for angreb. Ifølge politiet blev flere betjente såret, da omkring 500 demonstranter gik til angreb med benzinbomber, sten, fyrværkeri og farlige væsker i Portadown, der ligger lige sydvest for Belfast.
Politiet svarede igen ved bl.a. at indsætte vandkanoner for første gang i 30 år. Vandkanonerne var ifølge BBC lånt af belgisk politi, efter de har været indsat under det netop overståede Europamesterskab i fodbold.
Den britiske regering har indsat 2.000 ekstra soldater i Nordirland for at dæmme op for uroen, der ventes at kulminere søndag, når protestanterne fejrer slaget ved floden Boyne - et historisk slag, hvor den protestantiske konge Wilhelm af Oranien i 1600-tallet fordrev den katolske konge.
Andre steder i Nordirland udløste balladen i Portadown uro. De seneste år har der været lignende uro i den såkaldte marchsæson, men i år er der frygt for, at protesterne har til formål at forpurre det samarbejde, som protestanter og katolikker har indledt i den nye hjemmestyreregering.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu