Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

5. juli 2000

Uroen stiger på Fiji
*Få timer efter at Fijis militær havde indsvoret en midlertidig civil regering, opstod der tirsdag ildkamp omkring parlamentet mellem hæren og tilhængere af kupmageren George Speight.
Ifølge en radiojournalist indenfor i Fijis parlament åbnede hæren ild mod omkring 300 Speight-tilhængere, som var på vej væk fra regeringsbygningen.
Det fik kupmagerne til at skyde igen, og da krudtrøgen lagde sig, var tre Speight-tilhængere og en soldat blevet såret. George Speight og hans mænd stormede parlamentet den 19. maj og tog den daværende premierminister Mahendra Chaudhry, der er etnisk inder, og 26 andre parlamentsmedlemmer til fange i protest mod, at andre end etniske fijianere skulle lede ø-staten.
Den midlertidige civile regering, som Fijis militærledelse indsvor tirsdag under ledelse af bankdirektøren Laisenia Quarase, lever op til Speights krav og er renset for etniske indere. Men alligevel afviste Speight den efterfølgende ved en pressekonference, og blot 10 minutter senere brød ildkampen ud.
Før skudvekslingen var der kommet rapporter fra Fijis næststørste ø om, at soldater fra en militærbase, hvor 95 procent af soldaterne angiveligt skulle støtte Speight, var i gang med at laste våben på en lastbil, i hvad der lignede begyndelsen til et mytteri.

Østrig skal stemme om sanktioner
*Østrigs koalitionsregering besluttede tirsdag at holde en ikke-bindende folkeafstemning om EU-sanktionerne mod Wien. Den konservative forbundskansler, Wolfgang Schüssel, sagde efter et møde mellem de to regeringspartier, at afstemningen vil finde sted enten den 29. oktober eller den 26. november - medmindre de bilaterale sanktioner fra de 14 øvrige EU-lande ophæves i mellemtiden.
Artikel side 6

Palæstinenserne fastsætter tidsfrist
*Det palæstinensiske centralråd gav mandag opbakning til lederen af den Palæstinensiske Befrielsesorganisation, PLOs leder Yasser Arafats plan om at erklære et selvstændigt Palæstina den 13. september, uanset om der foreligger en fredsaftale med Israel eller ej.
Danmark støtter ligesom EU en selvstændig palæstinensisk stat - men udenrigsminister Niels Helveg Petersen afviser at sætte dato på, hvornår man vil anerkende en sådan stat.
Israelerne reagerede i går skarpt på beslutningen og kaldte den et tegn på, at palæstinenserne reelt har meldt sig ud af fredsprocessen.

Narkomaner straffes for hårdt
*Sundhedsminister Sonja Mikkelsen (S) har bedt Sundhedsstyrelsen om en lægefaglig vurdering af Narkotikarådets forslag om at lempe på sanktioner mod narkomaner, som overtræder aftaler om metadonbehandling.
Ministeren siger, at hun venter sådan en indstilling meget snart, og at hun ikke vil kommentere Narkotikarådets anbefaling før da.
Narkotikarådet mener ifølge Berlingske Tidende, at mange amter er alt for skrappe med at tage metadonen fra narkomaner, når de f.eks. gribes i at sprøjte sig med stoffer samtidig med, at de er under behandling. Kontrol og straf-aktioner er uetisk og bør lempes, mener Narkotikarådet.

Straf kan forbedre koncertsikkerhed
*Hvis det var muligt at retsforfølge koncertarrangører, ville der også være færre ulykker. Det mener en amerikansk ekspert i koncertsikkerhed.
"Man vil se virkelige forandringer, hvad angår koncertsikkerhed i Danmark og rundt om i verden, når arrangørerne, de sikkerhedsansvarlige og bandmedlemmer, der er involverede i disse tragedier, bliver holdt strafferetsligt ansvarlige," siger Paul Wertheimer fra konsulentbureauet Crowd Management Strategies i Chicago til Ritzau.
"Var disse tragedier sket andre steder end i koncertindustrien, ville nogen være blevet stillet for retten. Men af en eller anden grund har koncertindustrien kunnet slippe afsted med at sige, at disse dødsfald ikke er sket tidligere. Men vores database viser, at disse ulykker er forudsigelige og er sket alt for ofte, " siger Wertheimer.
Artikel side 5

Skraldedirektør får erstatning
*Den tidligere direktør for det daværende Århus Renholdningsselskab, nu MiljøTeam Århus, Svend Erik Broch Nielsen, har indgået forlig om en erstatning i forbindelse med sin bortvisning fra selskabet i februar 1998.
Dermed kan seks berammede retsmøder i erstatningssagen aflyses.
Broch Nielsen ønsker ikke at sætte tal på erstatningens størrelse, men den skulle efter Århus Stiftstidendes oplysninger ligge på knap en mio. kr.
Skraldedirektøren blev afskediget på grund af bl.a. "seksuelle eskapader" på virksomheden, som det var formuleret i en pressemeddelelse. Det var pressemeddelelsen, der fik Broch til at kræve erstatning.

Ordning med jobrotation virker ikke
*Trods succes og gode erfaringer med jobrotation er antallet af deltagere i jobrotationsprojekter faldet drastisk, viser nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen. I første kvartal i år deltog 2.200 personer i et jobrotationsprojekt. Det er et fald på 80 procent i forhold til året før, hvor tallet nåede helt op på 10.800. A-kasser og faglige organisationer giver bureaukrati og indviklede regler skylden for tilbageslaget.

Hvalområdet bliver ikke fredet
*Danmark har sammen med hvalfangstnationerne Norge og Japan og en række andre lande nedstemt et forslag om et hvalreservat i hele det sydlige Stillehav.
Forslaget blev nedstemt tirsdag på årsmødet i den Internationale Hvalfangstkommission (IWC) i den australske by Adelaide.
Det australsk-newzealandske forslag om fredning af hvalerne i dette område blev begrundet med, at hvalerne parrer sig i området. Japan, som driver en omfattende hvalfangst, mente, at der ikke var nogen videnskabelig begrundelse for fredningen.
Danmark stemmer principielt ikke for fredninger, som ikke er videnskabeligt begrundet.
IWC er også det forum, hvor Danmark får godkendt de grønlandske hvalkvoter, som gives efter en særlig ordning for oprindelige folkeslag. I 1994 var Danmark med til at indføre en fredning for hvaler på en stor del af den sydlige halvkugle fra Antarktis til halvvejs op mod ækvator.
Den netop nedstemte fredning ville have udvidet fredningsområdet helt op til ækvator i Stillehavet.

Ulovlig træ beslaglagt i Århus
*Flere Greenpeace-aktivister blev tirsdag formiddag anholdt af politiet i Århus under en Greenpeace-aktion på Århus Havn rettet mod import af illegalt fældet træ fra regnskovene i Amazonas i Sydamerika, oplyste Greenpeace.
Det lykkedes Greenpeace at konfiskere et par krydsfinerplader, som i løbet af de næste par dage vil blive overbragt statsminister Poul Nyrup Rasmussen med krav om, at Danmark indstiller import af illegalt træ fra regnskovene.
Vagthavende ved Århus Politi kunne ikke bekræfte anholdelserne, men oplyste, at syv aktivister havde placeret sig oven på nogle containere, og der fik aktivisterne foreløbig lov at blive.

15-årig vil give milliarder væk
*I en tidlig alder har den 15-årige Athina Onassis erfaret at penge er roden til alt ondt og det, der er værre.
Derfor vil hun ikke være milliardær og planlægger at give de 12 milliarder kroner, som hun har arvet efter sin berømte skibsreder-bedstefar, bort.
Athina lever i evig frygt for at blive kidnappet, og familiens evige fejder om penge har præget hele hendes liv.
De problemer vil hun selvsagt hellere være foruden, så hun har kontaktet samme firma, som har hjulpet verdens rigeste mand, Bill Gates, med at give en stor del af sin formue til velgørende formål.
Athina må dog vente med at dele ud af milliarderne til hun bliver 18 år. Indtil videre har hun ikke råderet over Onassis-formuen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her