Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

3. juli 2000

Nordirsk politi måtte gribe ind over for march
*Det nordirske politi måtte i går gå i aktion for at forhindre en protestantisk demonstration i at udvikle sig voldeligt tæt op af et katolsk område i byen Portadown.
Politiet måtte afspærre en mindre bro i Drumcree i nærheden af Portadown, da protestanterne fra den berygtede Orange Orden begyndte deres march. Unge protestanter kastede med sten mod politiet, men det massive politiopbud fik demonstranterne til at trække sig tilbage og sikrede dermed, at resten af protestmarcherne foregik i nogelunde ro og orden.
Nordirlands førsteminister, David Trimble, har opfordret til, at de protestantiske marcher ikke udvikler sig til en konfrontation med Nordirlands katolikker. Trimble leder en regerende koalition af protestanter og katolikker, som prøver at få skabt fred i provinsen efter årtier med kampe mellem protestanter, der ønsker fortsat enhed med Storbritannien og katolikker, der søger uafhængighed.
Spændingerne i Nordirland stiger hvert år op til den 12. juli, som er den vigtigste dato i Orange Ordenens kalender. Forinden har ordenen marcheret i fire måneder for at fejre historiske mærkedage, hvor protestanterne har sejret i slag mod katolikkerne.

Pearl Jam tidligere udsat for kritik
*Den amerikanske gruppe Pearl Jam, under hvis koncert otte unge mennesker døde fredag på Roskilde Festivalen, har i årevis været genstand for målrettet kritik fra eksperter i koncertsikkerhed. Gang på gang har gruppen ladet hånt om eksperternes advarsler og tværtimod opfordret koncertgængerne til bl.a. 'moshing', den til tider invaliderende praksis med at lade sig løfte op og blive kastet henover hovederne på andre koncertgæster.
Ved en koncert i New York i 1996 var der så vilde moshing-scener, at Pearl Jams forsanger, Eddie Vedder, over for publikum spøgefuldt proklamerede: "Hvis nogen dør i aften, vil dette blive Pearl Jams sidste koncert". Det skrev det amerikanske musikblad Spin efter koncerten.
Ledelsen af Roskilde Festivalen kan ikke have været uvidende om den farefulde og eksalterede stemning, der gennem årene har været forbundet med Pearl Jams koncerter.
Leder på forsiden og artikler
på forsiden samt side 7

Deadline for hvide farmere i Zimbabwe
*De hvide farmere i Zimbabwe mødes i dag for at drøfte situationen forud for den deadline, der er sat af landets regering, og hvor de senest skal give indsigelse mod eksproprieringen af de 804 farme, som alle ejes af hvide.
Selv om mødet er længe planlagt, blev det understreget, at toppunktet vil være en drøftelse af præsident Robert Mugabes dekret om at ekspropriere de hvides farme.
Dealinen udløber i dag, så det ventes, at de fleste farmere vil beslutte at gøre indsigelse mod eksproprieringen lige efter mødet.
Landmændene fik en måned til at gøre indsigelse i gældende fra den 2. juni. Regeringen har besluttet eksproprieringen uden at love farmerne nogen former for kompensation.
Armeniere fortsat anholdt efter opgør
nSeks armenske mænd fik lørdag aften anholdelsen opretholdt i tre døgn efter et langvarigt grundlovsforhør i retten i Hobro. De seks er sigtet for forsøg på manddrab på tre landsmænd, der blev overfaldet med skud og knivstik sent fredag eftermiddag vest for Rold Skov. Alle seks nægter sig skyldige.
Politiet i Hobro har fået en af dets hidtil sværeste efterforskningssager, fordi sprogvanskeligheder - trods brug af to tolke - har givet et foreløbig særdeles forskelligt billede af, hvad der egentlig foregik, da tre mænd blev såret fredag. De er nu alle uden for livsfare. Et motiv kendes overhovedet ikke, og de seks sigtede har stort set forskellige forklaringer, oplyste anklageren, politimester Svend Aage Jensby: "I mit lange liv som anklager har jeg næppe set så divergerende forklaringer.".

Palæstinenserne drøfter egen stat
*Højtstående palæstinensiske embedsmænd meddelte i går, at palæstinensernes centrale råd vil udråbe en selvstændig palæstinensisk stat inden årets udgang, men de understregede, at der endnu ikke er sat en dato for, hvornår det vil ske.
Centralrådet holdt i går et møde for at drøfte mulighederne for en selvstændig palæstinensisk stat og fredsforhandlingerne med Israel. Tayeb Abdel Rahim, som er en af PLO-lederen Yasser Arafats nære rådgivere, sagde til det franske nyhedsbureau AFP, at "det er en palæstinensisk beslutning at proklamere en uafhængig stat". Dermed lagde han afstand til Israels advarsler om omfattende uroligheder, hvis palæstinenserne gennemfører en selvstændig statsdannelse uden en aftale mellem de to parter. Abdel Rahim sagde, at datoen for selvstændighed senere vil blive fastlagt, når man har fundet "et passende tidspunkt".

Opgør om privat aktiehandel
*Medarbejderne i Finanstilsynet har indledt et principielt opgør med deres ledelse, skrev Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.
De ansatte vil have lov til at handle privat med aktier inden for den finansielle sektor. Men det har tilsynets direktør forbudt dem, fordi deres daglige virke indebærer omgang med dybt fortrolig insiderviden om netop disse papirer. Nu skal en faglig voldgift afgøre striden.
En af landets førende arbejdsretseksperter, professor dr. jur. Jens Kristiansen, Københavns Universitet, mener, at Finanstilsynets medarbejdere og deres faglige organisation DJØF står stærkt.
Han mener, at tilsynets direktør Henrik Bjerre-Nielsen har strakt sin ledelsesret for langt, fordi forbuddet mod aktiehandel rammer medarbejdernes privatøkonomiske rettigheder.

40 russere dræbt i Tjetjenien
*Op imod 40 russiske soldater blev i weekenden dræbt under tre separate tjetjenske angreb, heriblandt et selvmordsangreb, sagde tjetjenske kilder i går. En tjetjensk oprører, der sad ved rattet i en lastbil, sendte adskillige dusin russiske soldater i døden under et selvmordsangreb i Urus-Martan sydvest for Grosnij, sagde en talsmand for oprørerne. Lastbilen brasede igennem adskillige vejspærringer, hvorefter den endte ved en skole, hvor de russiske soldater var udstationeret.Der var ingen umiddelbare kommentarer fra russisk side.

Illegale indvandrere nåede ikke Danmark
*Græsk politi sagde i går, at det havde anholdt 30 illegale indvandrere, der havde forsøgt at komme ind i landet om bord på en lastbil med vandmeloner. Indvandrerne, fortrinsvis fra Indien og Pakistan, var pakket sammen i et skjult rum på en lastbil, der holdt parkeret ved et vognmandsfirma nær Athen. Ifølge græsk politi var de illegale indvandreres endelige destination Danmark. Politiet fandt de 30 indvandrere efter at have fået et tip.

Tæt opløb ved valg i Mexico
*Indbyggerne i Mexico gik i går til stemmeurnerne for at vælge en ny præsident. Valgkampen har været hård, og for første gang i 71 år risikerer det regerende parti at tabe kontrollen med præsidentembedet. Henved 59 millioner vælgere er stemmeberettigede i Mexico. Vælgerne kan vælge mellem karrierrepolitikeren Francisco Labastida fra den regerende Revolutionsparti, kvægavleren Vicente Fox, der tilhører centrum-højrefløjen, samt en række mindre betydelige kandidater.

Danskerne flygter fra sommerkulden
*Rejsebureauerne bestormes af mennesker, der vil væk fra det sure danske sommervejr og ned til sydens sol og varme. Det betød op til en halv times ventetid på telefonlinjerne hos de store bureauer, da industriferien så småt startede lørdag, skriver Politiken. Men nu er det sælgers marked, og derfor slut med rabatter.
"Folk har i bogstavelig forstand fået kolde fødder. Det efterårsagtige vejr har medført et sandt stormløb af folk, der vil af sted her og nu," siger direktør Henrik Neelmeyer, Spies.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her