Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

1. juli 2000

Grøn afgift skal hindre partikeldød
*Miljøminister Svend Auken og skatteminister Ole Stavad er ved at være klar til at indføre en grøn afgift for at sætte en stopper for de sundhedsfarlige små partikler fra dieselmotorer. Svend Auken skriver i et et brev til Det Økologiske Råd, at han og skatteministeren vil nedsætte et udvalg straks efter sommerferien for at forberede et forslag til udbredelse af effektive filtre. Det Økologiske Råd har foreslået, at filtre bliver finansieret af en grøn afgift. Skatteminister Ole Stavad er med på ideen, men kun hvis det kan sikres, at vognmændene ikke skifter til udenlandske nummerplader.es

McDonald's-retssag tiltrækker 30.000 demonstranter
*Op imod 30.000 demonstranter var i går strømmet til Millau i det sydlige Frankrig for at støtte en lokal fårehyrde, der er blevet symbolet for kampen mod globalisering, efter at han stod i spidsen for et angreb på en McDonald's-restaurant i byen.
Den 47-årige Jose Bove og ni andre medlemmer af den yderligtgående Bondesammenslutning blev fredag eftermiddag stillet for retten i Millau, tiltalt for i august sidste år at have ødelagt en McDonald's, der var under opførelse.
Fra daggry var der indsat specialbusser og -tog, der ankom til Millau med tusinder af mennesker, der har besluttet at stille globaliseringen for en folkedomstol. Demonstranterne tog i løbesedler og på bannere afstand fra "McDominering" og krævede folkelig kontrol med Verdenshandelsorganisationen (WTO).
Ødelæggelsen af McDonald's-restauranten fandt sted kort efter, at USA havde indført handelssanktioner mod EU i protest mod EU-landenes forbud mod import af hormonbehandlet oksekød. Blandt andet blev Roquefort-ost, som Bove producerer, pålagt ekstra told.
De tiltalte håber på at omdanne retssagen til en symbolsk retssag mod 'ultraliberalisme' og vil indkalde ledende anti-globaliseringseksperter fra Honduras, USA og Polen som vidner.

Ingen kulbrinteskat trods skyhøj oliepris
*Prisen på olie på verdensmarkedet skal stige til næsten det dobbelte af det nuværende i forvejen høje niveau, før A.P. Møller og partnerne i DUC skal betale kulbrinteskat til samfundets husholdning, fremgår det af et svar fra skatteminister Ole Stavad til Enhedslistens energipolitiske ordfører, Søren Kolstrup.
"Vi har her med al tydelighed fået ministerens ord for, at kulbrinteskatten i sin nuværende form aldrig nogensinde vil træde i funktion," siger Søren Kolstrup.

Sikkerhedspolitik skal undersøges
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) har anmodet Dansk Udenrigspolitisk Institut (DUPI) om at lave en såkaldt hvidbog om Danmarks sikkerhedspolitiske situation fra 1945 og frem til Sovjetunionens opløsning.
Undersøgelsen skal belyse den sikkerhedspolitiske strategi og den militære trussel fra Sovjetunionen og de øvrige Warszawapagtlande mod Danmark og det øvrige Vesteuropa.
Efter at kommissoriet for undersøgelsen er faldet på plads, har DUPI's bestyrelse meddelt, at den er villig til at lave undersøgelsen.

Kornproducenter vil droppe Roundup
*Landbrugets topfolk opfordrer nu de danske kornproducenter til helt at droppe det udskældte ukrudtsmiddel Roundup til brødhvede, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Selv om sprøjtemidlet, der bl.a. beskyldes for at være kræftfremkaldende, er uhyre effektivt mod ukrudt, opfordrer formanden for Landsudvalget for Planteavl, gdr. Esben Oddershede, alligevel landmænd til at droppe Roundup.
"Der er ganske vist ingen endelige beviser for Roundups skadelige virkninger, men forbrugerne vil ikke have brød med sprøjtemidler," siger Esben Oddershede.
Hos møllerne, der skal aftage kornet, er meldingen også helt klar: "Hvis landmændene vil sælge deres korn til brødproduktion, kan de godt glemme alt om at bruge Roundup eller andre sprøjtemidler," siger direktør Per Degn, Cerealia Danmark, der er formand for Danske Handelsmøller.

Unge frifundet for angreb på politiet
nAlle de seks unge, som var anklaget for at have angrebet nærpolitiet i Odenses berygtede Vollsmose-bydel, blev i går frifundet af retten i Odense.
To ud af tre dommere i domsmandsretten fandt det ikke bevist, at de seks havde været blandt ballademagerne.
Artikel side 5

Allierede: USA kan udløse våbenkapløb
*USA's allierede i Europa er dybt skeptiske over for den amerikanske plan om at etablere et raketskjold.
De store europæiske NATO-lande advarer på linje med flere amerikanske sikkerhedseksperter om, at raketskjoldet kan virke stik mod hensigten.
I stedet for at skabe stabilitet og beskytte USA kan planen blive startskuddet til et nyt våbenkapløb, fordi Kina og andre lande vil føle sig tilskyndet til at opruste i håb om at have tilstrækkelig atomkapacitet til at trænge gennem skjoldet. Verden, der - paradoksalt nok - har været et relativt trygt sted at leve på grund af terrorbalancen, bliver pludselig mere usikker.

Jugoslavisk regering på tilbagetog
*Den jugoslaviske regering trak fredag et omstridt forslag om en ny anti-terrorlov tilbage i parlamentet. Den pludselige tilbagetrækning af forslaget kommer efter, at den ultranationalistiske serbiske vicepremierminister Vojislav Seselj torsdag truede med at forsinke loven, fordi den efter hans mening ikke var "moden" og "krævede yderligere diskussion".
Det kontroversielle lovforslag ville blandt andet betyde alvorlige fængselsstraffe på mindst fem år for "handlinger, der truer den forfatningsmæssige orden." Lovforslaget er blevet skarpt kritiseret internationalt for at være direkte rettet mod at knuse oppositionsbevægelser i Jugoslavien.

FN vil standse diamant-eksport
*Medlemslandene i FN's sikkerhedsråd overvejede fredag et britisk forslag om at standse al diamanteksport fra de oprørskontrollerede områder i det vestafrikanske land Sierra Leone.
Frankrig ønsker dog at tidsbegrænse embargoen til 18 måneder, hvorefter situationen efter fransk mening skal genovervejes, sagde FN-diplomater i New York.
Målet er at standse indtjeningen for Den Forenede Revolutionære Front (RUF), der i maj tog omkring 500 soldater fra FN's fredsbevarende styrker som gidsler. Nogle af soldaterne blev dræbt, mens langt størsteparten senere er blevet frigivet.

Weiss godkender forbud mod blad
*Forskningsminister Birte Weiss (S) har godkendt, at Københavns Universitet har forbudt foreningen Dansk Forums Studentergruppe (DSF) at uddele sit blad Alætheia på universitetet. DSF havde klaget til Birte Weiss, efter at en gruppe autonomes overfald på foreningsmedlemmer, der delte det nationalistiske studenterblad ud, medførte forbuddet. Efter to overfald besluttede dekanen på Det Humanistiske Fakultet, John Kuhlmann Madsen, at forbyde bladet af frygt for ballade på universitetet .

Ekstra Bladet dømt for injurier
*Selv om de danske domstole generelt tager vidtstrakt hensyn til ytringsfriheden og pressens rolle som offentlighedens kontrol- og informationsorgan, gik Ekstra Bladet for vidt med en forside om Plejebosagen, mener Østre Landsret.
Plejehjemsassistenten Dorte Gramkow var i en længere periode sigtet for i en række tilfælde at have givet aktiv dødshjælp til beboere på Plejebo. Alle sigtelser blev senere frafaldet, og hun fik tilkendt erstatning fra det det offentlige.
Men inden det skete, bragte Ekstra Bladet en forside - og en artikel inde i bladet - med overskriften "Politiet: Hun dræbte 12". Det kostede i går bladets chefredaktør Bent Falbert 20 dagbøder à 2.000 kr. samt en erstatning til Dorte Gramkow på 100.000 kr.

Klik ind på net-fødsel
*Danmarks første live-fødsel, transmitteret direkte på Internet, venter om hjørnet. Den vordende mor, Rie Refslund, er sat til at føde på søndag. Rie og Lars Refslund har valgt at indvie hele verden i fødslen, som skal foregå i hjemmet i Broager, Sønderjylland.
Ægteparret fra Broager mødtes på Internet via en net-chat, og de blev også gift i en direkte Internet-transmission. Nu overvejer de, om barnedåben også skal transmitteres på nettet. Fødslen kan følges på 1klik.dk/netbaby 2000.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her