Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

25. juli 2000

Hungersnød truer Nordkorea
*Nordkorea står over for endnu et år med hungersnød og fødevareproduktionen er truet af vandmangel. Det fastslog FN's fødevareprogram (FAO) i går en rapport om fødevaresituationen i Nordkoreas. Det er sjette år i træk, at landet trues af fødevaremangel, og derfor er der fortsat hårdt brug for fødevarehjælp udefra - ikke mindst børn og gravide kvinder har brug for hjælp, konkluderer rapporten. Situationen forværres af, at den kommende høst er i fare, fordi der ikke har regnet længe. FAO vurderer, at Nordkorea har brug for 1.331.000 tons fødevarer udefra - heraf 586.000 tons som nødhjælp.

Fortsatte kampe i Tjetjenien
*Tjetjenske oprørere har dræbt 10 russiske soldater i en række angreb mod oprørsrepublikkens krigshærgede hovedstad, Grosnij, sagde en separatist-talsmand til det franske nyhedsbureau, AFP, mandag. Han sagde, at der natten til mandag var sammenstød i tre forskellige kvarterer i hovedstaden, og at 10 russiske soldater blev dræbt.To tjetjenske oprørere blev ligeledes dræbt.

Mellemøstpartere under tidspres
*Tidspres fik mandag den amerikanske præsident, Bill Clinton, til at intensivere Mellemøst-fredsforhandlingerne i Camp David, Maryland, der nu befinder sig i en afgørende fase, hvor de enten lykkes eller slår fejl.
I Israel antydede en højtstående repræsentant for regeringen, at der kan skabes et kompromis om det arabiske Østjerusalems fremtidige status, som ifølge alle rapporter er den største hindring for, at den israelske ministerpræsident, Ehud Barak, og den palæstinensiske leder, Yasser Arafat, kan enes om en rammeaftale om fred.
Men palæstinensiske kilder sagde, at der er krise på topmødet, og at der ikke er gjort fremskridt i nogen af de væsentlige spørgsmål

FN-soldat dræbt på Østtimor
*En soldat fra New Zealand blev mandag dræbt af skud i Østtimor, oplyste en embedsmand fra FN. Der er tale om det første tab under kamp, siden den FN-støttede fredsskabende styrke ankom til Østtimor i september sidste år.
"Det skete bringer i fare alt, hvad vi har søgt at opnå, siden vi ankom til Østtimor," sagde FN-repræsentanten for den tidligere portugisiske koloni, Sergio Vieira de Mello, i Thailands hovedstad Bangkok.
Den 24-årige menige soldat blev ramt af et eller to skud i hovedet, tilsyneladende affyret af militsfolk fra Vesttimor.
Østtimors indbyggere stemte i august sidste år med overvældende flertal for uafhængighed fra Indonesien, som i 1975 invaderede området.

LO: Et nej til euro'en betyder intet
*LO-formand Hans Jensen, der støtter et dansk ja til euro'en, mener ikke, at et nej vil få afgørende betydning.
"Det vælter ikke det danske velfærdssamfund, hvis det bliver et nej den 28. september. Det er der ingen problemer i, vi kan sagtens køre videre, som Danmark ser ud i dag. Vi vil ikke engang være nær en katastrofe, hvis det bliver et nej," siger Hans Jensen til Ekstra Bladet mandag.
Hans Jensen lægger i interviewet vægt på, at der skal rammer om markedsøkonomien, hvis det frie marked ikke skal udvikle sig til et råt marked.
"Jo flere rammer, jo flere muligheder for også at varetage lønmodtagernes interesser. Og jeg kan ikke se noget bedre til det end euroen," siger LO-formanden.

Syv dræbt af busbombe i Indien
*Mindst syv mennesker blev mandag dræbt, da en bombe eksploderede i en bus i delstaten Punjab i det nordlige Indien, rapporterede det indiske nyhedsbureau UNI. 16 andre blev kvæstet.
Politiet sagde til det britiske nyhedsbureau Reuter, at det samlede dødstal ventes at nå op på 10. Bussen brød i brand efter bombesprængningen, og det stod ikke umiddelbart klart, hvor mange passagerer der befandt sig inde i bussen.
Bussen var på vej fra Pathankot nær Jammu og Kashmir-delstaten til byen Jalandhar. Det var ingen oplysninger om, hvem der formodes at have anbragt bomben, men tidligere har Indien været plaget af en række bombeattentater, som sikh-separatister i Punjabhar stået bag.

Uønskede men lovlige stoffer listes
*MTBE, som hæver oktantallet og derfor tilsættes 98 oktan benzin, er sammen med en række stoffer i parfume nye på Miljøstyrelsens reviderede liste over uønskede stoffer. Stofferne kan give allergi hos forbrugerne, mens MTBE anses for kræftfremkaldende og desuden lugter så stærkt, at det selv i små mængder kan ødelægge drikkevand, hvis det siver ned i grundvandet. Miljøstyrelsen har siden 1997 lavet listen over kemikalier, der anses for problematiske for sundhed eller miljø. Når for eksempel MTBE havner der, betyder det ikke, at det er forbudt. Der er derimod tale om et signal til virksomheder, indkøbere og andre professionelle om, at brugen af det bør reduceres eller standses. Listerne offentliggøres på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Frankrig frigiver russisk skoleskib
*En fransk domstol frigav mandag verdens største sejlskib, det russiske skoleskib Sedov.
Skibet har været tilbageholdt i havnen i Brest efter et fogedforbud, der var nedlagt på foranledning af det schweiziske firma Noga. Firmaet, som driver import-eksport med bl.a. fødevarer og medicin for olie, gør krav på over 1,4 milliarder dollars (ca. 11 mia. kr.) fra den russiske stat. Domstolen fandt mandag, at Sedovs ejere, det tekniske universitet i den russiske havneby Murmansk, ikke kan holdes ansvarlig for den russiske stats gæld. Den russiske regering har ikke lagt skjul på, at den finder tilbageholdelsen af Sedov uacceptabel og har advaret om, at affæren kunne skade det fransk-russiske forhold.

Støt demokratiet og vind 30.000 kr
*I bestræbelserne på at blive genopstillet til næste folketingsvalg udlodder resterne af Fremskridtspartiet præmier for 30.000 kr. til de folk, der skriver under på en vælgererklæring til fordel for partiet.
Under sloganet 'Giv demokratiet en underskrift', skriver Z på sin hjemmeside, at "Valgloven foreskriver en procedure, der er vildt bureaukratisk, bl.a skal du indsende vælgererklæringen to gange. Dette er der desværre mange, som glemmer. Som tak til alle, der husker at sende vælgererklæringen til os anden gang, deltager alle godkendte vælgererklæringer i lodtrækning om præmier for 30.000 kr."
Det understreges, at man kun kan deltage med en underskrift.

Flertallets støtter militærsjuntas forfatningsændring
*De første resultater, som mandag løb ind fra folkeafstemningen i Elfenbenskysten, viste en overvældende støtte til fordel for den siddende militærjuntas forslag til en ny forfatning. En ny forfatning kan i sidste ende afskære en ledende oppositionsfigur fra at blive præsident, men ses alligevel ses som et første skridt mod genrejsningen af civilt styre i landet, hvor en militærjunta tog magten i december.
Folkeafstemningen, som skulle afholdes søndag, blev forlænget til mandag klokken 12, og Elfenbenskystens indenrigsministerium kunne senere på dagen offentliggøre de første valgresultater fra omkring en femtedel af landet, som viste, at omkring 55 procent af vælgerne havde stemt, og at cirka 90 procent af disse havde stemt ja.
En undtagelse fra dette billede fandtes dog i den muslimskdominerede by, Seguela, hvor blot 33 procent af vælgerne mødte frem og for 52 procents vedkommende stemte ja.
Den foreslåede forfatning indeholder da også en meget omstridt nationalitetsbestemmelse, der muligvis kan betyde, at det bliver umuligt for den muslimske oppositionsleder, Alassane Ouattara, at stille op til det kommende præsidentvalg, og muslimske ledere, der repræsenterer 40 procent af befolkningen, har udtrykt utilfredshed med forfatningsforslaget.
Men trods nationalitetsbestemmelsen har Ouattara anbefalet sine tilhængere at stemme ja, for han siger, at det vigtigste er at få det midlertidige styre, som har regeret siden kuppet juleaften sidste år, afløst. En forfatningsdomstol skal endeligt tage stilling til, om Ouattara og andre kan få lov til at stille op til præsidentvalget, før dette efter planen finder sted den 17. september.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu