Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

24. juli 2000

Putin bragte Rusland ind i G8-familien
*Den russiske præsident, Vladimir Putin, bragte under weekendens G8-topmøde i Okinawa, Japan, sit land ind blandt verdens førende beslutningstagere efter et årti med en mere ydmyg russisk rolle.
"Før var Rusland mere en gæst. Nu er de en af de otte", erklærede EU's kommissionsformand, Romano Prodi, og vurderingen gik igen.
Putin scorede points - fra sin fremlæggelse af resultaterne af sit besøg i Nordkorea til forslaget om, at G8-lederne holdt kontakt ved e-mail viste den russiske leder sit engagement og sin kontrol med situationen - langt fra forgængeren Jeltsins mere farverige, men også uberegnelige opførsel.
"Dette var topmødet, hvor Rusland blev fuldt integreret. Det skyldes til dels Putins selvsikre, men ikke overdrevne fremtræden. Det er for mig det vigtigste resultat af dette topmøde", sagde den ty ske kansler, Gerhard Schröder.
Putin fik G8-mødet til at fokusere på emner, hvor Rusland har en stor interesse: våbenkontrol og udlandsgæld - selv om det ikke lykkedes at få afskrevet en del af Ruslands 42 mia. dollar store udlandsgæld. Og så blev der ikke snakket Tjetjenien..
Artikel side 6

Nye terror i Baskerlandet
*Baskiske separatister sårede søndag to spanske politibetjente, da de i byen Arrigorriaga nær Bilbao angreb en politistation med brandbomber. De unge gerningsmænd, der menes at stå i forbindelse med den forbudte baskiske løsrivelsesorganisation ETA, havde først forsøgt at sætte en bank i brand.
Videre angreb andre gerningsmænd i byen Basauri - ligeledes nær Bilbao - søndag flere pengeautomater med brandbomber - og politiet i Baskerlandet var i alarmberedskab efter forlydende om attentatplaner mod flere lokale politikere.

Risiko for nye oversvømmelser
*I takt med at regnen søndag på ny begyndte at falde over Midtsverige steg uroen hos mange beboere i de områder, som i de seneste dage er blevet ramt at store oversvømmelser. Redningsmandskab evakuerede i weekenden adskillige mennesker fra truede bygninger og områder.
Redningsmandskab sagde, at situationen søndag formiddag var under kontrol i de oversvømmede områder.
Meteorologerne forudsiger vedvarende regn i de kommende dage over Midt-sverige med nedbørsmængder på op mod 50 millimeter, og det kan i givet fald føre til nye alvorlige oversvømmelser.

Investerings-foreninger boomer
*Når danskerne skal have formuen til at vokse, fore-trækker de at skyde den ind i investeringsforeninger. Disse foreningers samlede formue voksede med 58 procent fra 124,1 mia. kr. i 1998 til 196,6 mia. kr. i 1999.
Det viser en opgørelse, som revisionsfirmaet Deloitte og Touche har foretaget efter at have gennemgået samtlige investeringsforeningers regnskaber.
Også på overskudssiden var 1999 et godt år for investeringsforeningerne, der fik et samlet overskud på 37,4 mia. kr. mod 5,9 mia. kr. året før.
55 procent af hele den investerede formue er nu i aktier mod 46 procent året før.

Stilstand i kampen om euroen
*En Gallup-måling i Berlingske Tidende søndaggiver - nøjagtig som i sidste måned - nej-siden 46 procent, mens 42 procent siger, at de ville stemme ja, hvis der var afstemning nu. Blandt Socialdemokratiets vælgere er modstanden vokset fra 38 procent i juni til 44 procent.

Mange fortryder et nej til efterløn
*Mange har fortrudt at de sagde nej til at betale efterlønskontingent, og Direktoratet for Arbejdsløshedsforsikring (DfA) behandler i øjeblikket en stribe sager om danskere, som nu gerne vil være med på efterlønsordningen alligevel, skriver Aktuelt lørdag.
De argumenterer med, at det ikke var muligt at tage efterlønnen med til udlandet, da de fravalgte kontingentet, og at de ville have betalt dette, hvis de havde vidst, at lovgivningen senere blev ændret.
Indtil 1. juli var det ikke muligt at flytte til udlandet og tage efterlønnen med. Men i foråret bøjede regeringen sig for et massivt pres fra EU-Kommissionen og ændrede lovgivningen.

Stasi-penge til spionmistænkt
*Helt frem til få måneder før Berlin-murens fald i november 1989 modtog den danske Stasi-agent Lenz penge fra den østtyske statssikkerhedstjeneste. Det viser - ifølge Jyllands-Posten søndag - rigsadvokat Henning Fodes hemmelige indstilling til justitsminister Frank Jensen, som i sidste måned valgte ikke at rejse tiltale mod en 44-årig EU-embedsmand for spionage. Beslutningen blev alene truffet, fordi sagen er for gammel. At der kun er tale om ganske få måneders forældelse, har hidtil været ukendt.

Britisk avis sætter pædofile i gabestok
*Storbritanniens største avis News of the World offentliggjorde søndag navne og billeder af 49 mennesker, dømt for pædofili. Bor der et uhyre tæt på dig, spørger avisen i sin stort opsatte kampagne, og lover at fortsætte med at sætte nogle af de 110.000 briter dømt for sexforbrydelser i gabestok i avisens spalter.
Kampagnen blev søndag angrebet af organisationer, der arbejder med at integrere løsladte fanger i samfundet.
I 1997 indførte Storbritannien et arkiv over sexualforbrydere, der gør det muligt for politi og lokale myndigheder at se, når en person dømt for en sexualforbrydelse flytter til lokalområdet.

Ældre dyre på ferierejsen
*Øget rejselyst hos de ældre koster forsikringsselskaberne og samfundet dyrt, skriver Jyllands-Posten søndag.
De ældre over 70 år lægger beslag på næsten en tredjedel af udgifterne til feriesygdomme, selv om de kun udgør nogle få procent af de rejsende, viser tal fra Europæiske Rejseforsikring.
Derfor vil man hos Europæiske overveje at hæve forsikringsprisen for ældre, oplyser skadechef Karsten Mølgaard.

Kina bekymret over fald i investeringer
*De udenlandske investeringer i Kina faldt i første halvdel af 2000 med 7,5 pct. i forhold til året før, skrev avisen China Business Daily søndag. Det sker efter 20 år med konstant stigende investeringer - og udviklingen giver ifølge den regeringsejede avis grund til bekymring.
Investeringer i årets første del var på i alt 17,2 milliarder dollar - omregnet omkring 130 milliarder kr. Ma Yu fra Det Kinesiske Akademi for udenrigshandlen siger til avisen, at faldet skyldes "dybtliggende problemer".

Ilegale indvandrere fanget i Spanien
*Spansk politi fangede søndag flere end 250 illegale indvandrere på den spanske kyst nær Gibraltarstrædet.
Der var tale om både mennesker fra Nordafrika og fra afrikanske lande dybere ned på kontinentet, der forsøgte at nå ind i det forjættede Europa.
Mellem januar og maj har spansk politi opdaget og fanget omkring 5500 mennesker, der forsøgte at flygte fra fattigdommen i specielt det nordlige Afrika. Mange andre har mistet livet under flugten over strædet, der ofte foregår i små, udrangerede både.
Hvor mange, der slipper ind i Europa fra den sydlige flanke, er der ingen opgørelser over

Ny ETA-aktion mod politifolk
*Baskiske separatister sårede i går to spanske politibetjente, da de i byen Arrigorriaga nær Bilbao angreb en politistation med brandbomber. De unge gerningsmænd, der menes at stå i forbindelse med den forbudte baskiske løsrivelsesorganisation ETA, havde først forsøgt at sætte en bank i brand.
Videre angreb andre gerningsmænd i byen Basauri - ligeledes nær Bilbao - søndag flere pengeautomater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her