Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

19. juli 2000

Kina og Rusland vender sig mod USA's rakforsvar
*Ruslands præsident, Vladimir Putin, og hans kinesiske kollega, Jiang Zemin, angreb tirsdag USA's planer om at opbygge et nationalt raketforsvar. Og hele tonen i den erklæring, de to statsledere udsendte efter mødet i Beijing, gør det klart, at både Kina og Rusland ønsker at repræsentere et modstykke til USA's rolle som en eneste supermagt.
"Den amerikanske plan (om et raketforsvar - red.) er en kilde til meget stor bekymring. Rusland og Kina tror, at denne plans mål er at opnå ensidig overlegenhed i militære og sikkerhedspolitiske anliggender," hed det i erklæringen fra de to præsidenter.
Det fælles fodslag var på forhånd ventet, og Putin omtalte også mødet med Jiang som både varmt og frugtbart. Kinas mægtigste mand glædede sig på sin side over udsigten til, at Rusland og Kina i fællesskab skal arbejde for en ny, multipolær verden - underforstået repræsentere et alternativ til USA's ledende, globale rolle.
USA's præsident Bill Clinton har tidligere antydet, at han vil overlade beslutningen om det uhyre kostbare projekt til sin efterfølger.
Ud over at angribe USA's raketforsvarsplaner på officielt papir, sagde en embedsmand i Putins delegation efter topmødet, at hvis USA udvikler NMD, vil Kina og Rusland i fællesskab indlede et samarbejde om, hvordan de to lande kan modstå og gennemtrænge det amerikanske raketforsvar.
Artikel side 6

Blair mister terræn blandt vælgerne
*Den britiske premierminister Tony Blair er presset. Ikke nok med, at et internt dokument, hvor han skitserer regeringens manglende føling med befolkningen er blevet afsløret- nu viser en meningsmåling offentliggjort i The Guardian, at Labour-regeringen har mistet en stor del af forspringet til de konservative.
Meningsmålingen viser, at Blair og hans Labour-regering får 42 procent af stemmerne, mens de konservative står til 35 procent. Ved valget i 1997 vandt Tony Blair med en margin på 13 procentpoint over de konservative ærkefjender. Nu er det kun syv procent, der skiller parterne.
Leder på forsiden

Polsk flertal for medlemsskab af EU
*Omkring 65 procent af de polske vælgere vil stemme ja til medlemskab af EU, fremgår det af en meningsmåling fra instituttet Demoskop. Det er en fremgang for ja-siden på seks procentpoint siden en tilsvarende måling for en måned siden.
Kun 19 procent af de adspurgte ville stemme nej, mens 16 procent endnu ikke har bestemt sig.
Resultatet af den nye måling af polakkernes holdning til EU-medlemskab kommer, efter at premierminister Jerzy Buzek mandag oplyste, at der vil blive afholdt folkeafstemning om polsk EU-medlemskab i slutningen af 2001 eller i løbet af 2002.
Artikel på forsiden

Menneskesmuglere på anklagebænken
*Det tyske politi i Göttingen har afsløret den hidtil største sag om menneskesmugling til Danmark. Fem irakiske hovedmænd sidder i disse dage tiltalt for at have smuglet mellem 2.000 og 3.000 illegale flygtninge til Danmark, Sverige og Norge, skriver B.T. tirsdag. Det tyske politi har fundet en prisliste, hvor det fremgår, at der skulle betales 1.200 amerikanske dollar for at komme til København, 1.400 dollar til Sverige og 1.900 dollar til Norge. Dertil kommer de beløb, flygtningene har betalt for at komme til Tyskland.
Oftest betaler de i første omgang omkring 8.000 dollar for at blive smuglet til Nordtyskland, hvor de så må afgøre, om de selv vil forsøge at komme over grænsen, eller om de vil sluses igennem af en menneskesmugler.

Rentestigninger på vej i EU
*Inflationen i de 11 eurolande stiger nu med 2,4 procent årligt, hvilket er langt hurtigere end det har været tilfældet de sidste fire år.
Samtidig er det langt over det inflationsmål på to procent som er pejlemålet for prisstabilitet i Den Europæiske Central Banks (ECB) rentepolitik.
Det viser tal, som EU's statistiske kontor, Eurostat, offentliggjorde tirsdag. Alene i juni steg forbrugerpriserne med 0,5 pct. og det var højere end ventet.
Derfor kan europæerne - og dermed også danskerne - se frem til flere rentestigninger på tilsammen op mod en halv pct.point, spår både internationale og danske analytikere.

Ny præsident udnævnt i Fiji
*Josefa Iloilo blev tirsdag udnævnt til ny præsident i Fiji. Ceremonien blev overværet af kuplederen George Speight, mens den tidligere premierminister Sitiveni Rabuka tog Iloilo i ed. Den 19. maj tog Speight og en håndfuld af hans mænd den etnisk indiske premierminister Mahendra Chaudhry til fange, og det lykkedes for Speight i løbet af de otte uger, hvor han holdt Chaudhry som gidsel, at få ham afsat.
Årsagen til kuppet var, at George Speight var utilfreds med, at en etnisk inder kunne have posten som premierminister. Inderne udgør 44 procent af den 800.000 mennesker store befolkning.
Speight krævede, at de etniske indere skulle fjernes fra alle politiske topposter.

Nepal ophæver gældsslaveri
*Den nepalesiske regering har besluttet at frigøre landets gældsslaver og straffe de godsejere, der stadig holder mennesker som slaver. Beslutningen kommer efter en tilsyneladende vellykket kampagne, som blandt andet Mellemfolkeligt Samvirke har deltaget i. Kampagnen blev indledt den 1. maj og havde til formål at få frigivet landets 40.000 gældsslaver. Og mandag kom resultatet, da ministeren for jordreformer i parlamentet bekendtgjorde, at regeringen med øjeblikkelig virkning har sat gældsslaverne fri, oplyser Henning Kjær fra Mellemfolkeligt Samvirke (MS).
Gældsslaveriet er udbredt i den sydvestlige del af Nepal. De fattige landarbejdere tvinges ofte til at låne penge af godsejere til en rente på over 20 procent, og når gælden bliver ubetalelig, bindes hele familien til at arbejde for godsejeren mod kost og logi. Godsejeren kan endda sælge familien til en anden godsejer for gældens værdi.

Storsmugling af truede dyr afsløret
*De danske myndigheder afslørede tirsdag et af de største forsøg i mange år på at indsmugle skjolde og skaller fra truede dyrearter.
Under en rutinekontrol i Frihavnen i København fandt Toldvæsenet flere truede dyr i en container med varer fra Filippinerne. Skov- og Naturstyrelsen fandt i containeren 16 skjolde fra de udryddelsestruede havskildpadder og omkring 3.500 skaller fra truede kæmpemuslinger.
Både havskildpadder og kæmpemuslinger er beskyttet af Washingtonkonventionen, der er en af de største og bedst kendte internationale konventioner inden for naturbeskyttelse.
Konventionen trådte i kraft helt tilbage i 1975 og er i dag underskrevet af 150 lande. Den pågældende sag er den største af sin art i mange år. For det meste er det turister, der uforvarende tager 'ulovlige' souvenirs med hjem fra eksotiske rejsemål.
Sagen er nu overgivet til politiet, der i går endnu ikke havde rejst sigtelser i sagen.

Olieudslip truer brasiliensk flod
*Det hidtil værste olieudslip i Brasilien truer den største flod i den sydlige stat Parana, og myndighederne havde tirsdag endnu ikke kontrol med situationen. Fire millioner liter råolie er lækket fra en utæt rørledning, som tilhører det statslige olieselskab Petronas, sagde embedsmænd hos den statslige miljøstyrelse. Miljøstyrelsen idømte straks Petronas en bøde og nedsatte en undersøgelseskommission.

IT-løver presser huspriser i vejret
*De unge IT-folk er skyld i at huspriserne i det attraktive Nordsjælland de seneste år er eksploderet. Det siger cheføkonom i BRF-kredit, Jens Christian Nielsen til Dagbladet Børsen tirsdag.
IT-folket står for en helt ny økonomi og med sig i tegnebøgerne har de forgyldte ansættelseskontrakter og gevinster fra aktiemarkedet, påpeger Jens Christian Nielsen. Det giver en voldsom efterspørgsel på de dyre ejendomme, der er steget med 20 procent de seneste to år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her