Læsetid: 3 min.

Politi anklages for vold

11. juli 2000

En psykiater har gengivet patienters beretninger om politivold i Odense, men vil ikke fortælle mere. Statsadvokaten overvejer undersøgelse, mens politiforeningen overvejer at hive psykiateren i retten

Statsadvokaten for Fyn, Birgitte Vestberg, overvejer i øjeblikket at iværksætte en undersøgelse af Odense Politi, der i de seneste uger er blevet anklaget for vold.
Anklagerne er blandt andet fremført af psykiateren Kjeld Fruensgaard, der i et læserbrev i Fyens Stiftstidende har fortalt, at han igennem de senere år "har fået i alt fem, stort set enslydende forklaringer fra yngre mandlige patienter, der spontant har berettet om forholdene på Odense Politigård. "
Patienterne skulle i forbindelse med mindre forseelser være blevet bragt på politigården, hvor de skulle være blevet "gennembanket af tre-fire politibetjente med våde, opvredne håndklæder."
Kjeld Fruensgaard understreger, at han ikke har beviser for, at patienternes beretninger er sande. Men i et brev, som Information har en kopi af, til Politimesteren i Odense skriver han, at ingen af patienterne gav indtryk af at være "upålidelige."
"Alt i alt forekom det mig ikke at være noget, de sad og stampede op ad jorden," skriver Fruensgaard.

Tavshedspligt
Ifølge Kjeld Fruensgaard havde ingen af patienterne mod til at rejse en sag, og selv nægter han, med henvisning til sin lægelige tavshedspligt, at oplyse sine patienters identitet eller andre detaljer
Af samme grund ønsker han ikke at deltage i et møde med politimesteren, Lars Rand Jensen, der i stedet har bedt statsadvokaten om at undersøge sagen.
"Sådanne anklager, skal naturligvis undersøges. Jeg tror ikke på, at vores folk bruger vold. Vi har nogle magtbeføjelser, som vi bruger når det er nødvendigt, men det er jo ikke det, der tale om her," siger Lars Rand Jensen.
Politimesteren henviser i øvrigt til, at der slet ikke er håndklæder på Odense Politigård, og at det har der ikke været i årevis.
"Vi har luftpusteautomater og servietter. Det skyldes ikke, at vi ikke kunne holde vores folk fra at slå med håndklæderne, men simpelthen at det er mere praktisk at tørre sine hænder på den anden måde," siger han.

Bagvaskelse
Formanden for Odense Politforening Hans Illum Hansen, der er fællestillidsmand på politigården i Odense, afviser også anklagerne, som han kalder meget alvorlige.
"Rygterne med de våde håndklæder har verseret i mange år. I sluttede kredse kan jeg såmænd også grine af dem, men når det er en læge, der jo fremstår med en vis autoritet, der kommer med påstandene, er det jo ret alvorligt," siger han.
Han ser derfor frem til at blive renset af statsadvokaten. I mellemtiden overvejer politiforeningen at hive Kjeld Fruensgaard i retten for bagvaskelse.
"Hvis ikke Fruensgaard kan eller vil føre sandhedsbevis for påstandene, må der være tale om bagvaskelse og injurier af en eller anden slags. Men indtil videre afventer vi statsadvokatens undersøgelse," siger Hans Illum Hansen.

Nogle spørgsmål
Statsadvokaten for Fyn, Birgitte Vestberg oplyser til Information, at hun er i færd med at undersøge, hvorvidt der er grundlag for at indlede en undersøgelse af Odense Politi efter politiklageordningen.
Derfor var Kjeld Fruensgaard indkaldt til et møde i retten i går, men det fik han udsat for at kunne hente juridisk rådgivning.
Birgitte Vestberg oplyser, at formålet med retsmødet er at "stille Kjeld Fruensgaard nogle spørgsmål."
"Kjeld Fruensgaard har ikke villet fortælle politimesteren, hvad han kunne bidrage med."
"Når han ikke vil det, må jeg antage, at så vil han heller ikke fortælle det til mig. Jeg synes lige så godt vi kunne komme igang med noget reelt," siger hun om begrundelsen for at disse spørgsmål skal stilles i retten under deltagelse af en dommer.
Hun oplyser endvidere, at hun ikke træffer afgørelse om en eventuel undersøgelse før retsmødet har fundet sted. Det vides endnu ikke, hvornår det sker.
Kjeld Fruensgaard har ikke ønsket at kommentere sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her