Læsetid: 3 min.

Politiet ignorerer sex bagmænd

27. juli 2000

Trods stærke beviser undlader Gladsaxe Politi at arrestere personer, der handler med udenlandske kvinder

På trods af stærkt belastende bevismateriale har Gladsaxe Politi undladt at arrestere eller afhøre personer, der importerer udenlandske kvinder til Danmark med henblik på prostitution. Selv om politiet er i besiddelse af bevismateriale mod de pågældende og i går fik flere klare vidneudsagn oven i hatten, har man alligevel besluttet ikke at arrestere personerne, endsige hente dem ind til afhøring.
Det erkender vicekriminalinspektør Ole J. Andreasen over for Information: "Sagen haster ikke. Den løber ingen steder. Vi tager den op, når det passer ind," siger han.
Mandag eftermiddag stormede Gladsaxe Politi bordellet Club 8 på Skovlundebyvej 8 i Ballerup Kommune. Det skete efter, at politiet fredag i sidste uge modtog et tip fra politiet i Kastrup Lufthavn, der i lufthavnens paskontrol havde nægtet nogle udenlandske kvinder indrejse.

Ingen afhøring
Gladsaxe Politis aktion mod Club 8 medførte, at politiet anholdt fire ungarske kvinder, der arbejdede som prostituerede på bordellet, selv om de officielt var i landet som turister. Politiet fandt pigernes arbejdskontrakter med klubben på stedet.
Men de øvrige personer på stedet blev ikke taget med til afhøring på Gladsaxe Politistation. Heller ikke i går, da de fire kvinder under en såkaldt 'indenretlig høring' ved retten i Ballerup udpegede en af disse personer som alfons, fandt politiet anledning til at foretage en afhøring.
"Vi kunne da godt have gjort det umiddelbart efter, men alting kan ikke foregå på samme dag. Vi skal lige finde ud af omfanget af den sigtelse, som vi vil rejse," siger Ole Andreasen.
- Risikerer I så ikke, at personen stikker af?
"Det er der da selvfølgelig en teoretisk mulighed for, men eftersom personen er bosat i Danmark, er sandsynligheden meget lille," siger Ole Andreasen, der skønner, at der efter en eventuel afhøring og en sigtelse godt kan gå et par måneder, før retten har plads til at tage sagen.
- Hvordan vil I så sikre, at vedkommende ikke bare tager tilbage til Club 8, får fat i nogle nye kvinder og fortsætter?
"Vi vil undersøge, hvad vi kan gøre. Men vi har en formodning om, at vi allerede har stoppet det," siger han.

Fortsat kvindehandel
Information kan imidlertid dokumentere, at personen umiddelbart efter politiets razzia mandag agtede at fortsætte med at drive bordel med udenlandske kvinder.
Kun to timer efter Gladsaxe Politis besøg på bordellet mandag, ankom en ung lettisk kvinde til stedet efter at have svaret på en jobannonce fra en lettisk internetside, hvor 'Club 8' søger lettiske piger til at arbejde i klubben. Kvinden, der havde svaret på annoncen efter aftale med Information og det britiske tv-selskab BBC, blev forklaret: "Politiet har lige været her, men der ikke problemer med at arbejde. Vi ringer til min ven. Ham kan du kan bo hos, indtil alt er klart igen, og så kommer du tilbage og arbejder."
Information kan ligeledes dokumentere, at den lettiske kvinde blev rekrutteret på falske forudsætninger.
"Det er egentlig ikke noget særligt. Du skal bare deltage i live-showet og underholde gæsterne. Og så danse lidt" var oplysningen om arbejdets art til den lettiske kvinde. Men da hun ankom til 'Club 8' i mandags, fik hun at vide, at hun skulle have sex med gæsterne på værelserne på 'Club 8's førstesal. Da den unge kvinde protesterede og henviste til, at hun var blevet fortalt noget andet og derfor troede, at hun bare skulle danse og muligvis strippe, var beskeden: "'Bare at danse' findes ikke i Danmark!"
Efterforskning stopper
Den eneste sagsakt, der er blevet oprettet på baggrund af Gladsaxe Politis aktion, er mod de fire ungarske kvinder. Efter høringen i retten i Ballerup, blev de i går udvist af landet.
"Det eneste, man er interesseret i, er at få sendt kvinderne ud af landet. Derefter stopper politiets efterforskning ofte," siger Dorit Otzen, leder af Reden, et værested for prostituerede på Vesterbro.
At politiets indsats koncentreres om kvindernes illegale ophold og arbejde i Danmark frem for diverse bagmænds import af kvinder, illustreres af det seneste eksempel: For halvanden måned siden blev nogle lettiske kvinder udvist af Danmark umiddelbart efter en politiaktion mod et bordel på Vesterbro. Hvordan de var kommet til landet, og hvem i Danmark, der havde kontakt til dem, er stadig ikke blevet opklaret.

Ballerina i Ballerup

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her