Læsetid: 3 min.

'Det er de rene rygter, rygter, rygter'

1. juli 2000

At TV 2 ikke kan dokumentere sin påstand om, at IDFAD står bag uroligheder i Vollsmose bekymrer ikke journalisten Martin Ramsgaard. Historien skal fortælles alligevel, siger han

Det var for at fortælle den "rigtige historie," at TV 2 Nyhederne torsdag aften 'afslørede', at de seneste uroligheder i Vollsmose var en "absurd magtdemonstration" fra IDFAD (Indvandrer-Dansk Forening for Anti-Diskrimination).
Det fortæller journalisten, Martin Ramsgaard, der har dækket Vollsmose, "siden de slog den første varmemester ned i 92 eller 93", og som stod bag torsdagens mere end fire minutter lange indslag.
At påstanden ikke kan dokumenteres, og at indslagets eneste bekræftelse af teorien var en ung anonym palæstinenser, "der ikke vil udelukke," at det er rigtigt og chefkriminalinspektør Ole Højer Pedersen, der bekræfter at det kunne være en teori, bekymrer ikke Martin Ramsgaard.
"Det er rigtigt, at vi ikke kan dokumentere det, men det er der ikke nogen, der kan. Historien skal fortælles alligevel, fordi brikkerne passer sammen," siger han til Information.

Pålidelige kilder
De brikker der passer sammen er, ifølge Martin Ramsgaard, at IDFAD, der indtil årsskiftet organiserede den såkaldte fædregruppe i Vollsmose, er uenig med Odense Kommune, der ikke ville lade fædregruppen fortsætte på betingelser, som IDFAD fandt rimelige.
Det var angiveligt denne uenighed, der skulle have fået IDFAD til at organisere urolighederne sidst i maj, hvor der blandt andet blev begået hærværk mod nærpolitistationen og kastet sten mod tilfældigt forbipasserende.
Endvidere er hovedparten af IDFAD's medlemmer, stadig ifølge Ramsgaard, fædre til eller på anden vis i familie med de unge palæstinensere, "der i årevis har terroriseret Odense med vold og kriminalitet," som han sagde i tv-indslaget. En påstand, som han finder dokumenteret ved at konstatere en række navnesammenfald.
Endelig har Ramsgaard talt med "mange pålidelige...eller jeg vil sige overbevisende kilder", som bekræfter teorien.
"Men kilderne vil ikke stille op til tv. Enten fordi de ikke kan på grund af deres arbejde eller fordi, de er bange for at få tæv, eller det der er værre," forklarer Martin Ramsgaard, der mener, at seerne må stole på hans reasearch.

Et gran salt
I øvrigt henviser han til, at også politiet arbejder med teorien om IDFAD som bagmænd.
Til det siger chefkriminalinspektør Ole Højer Pedersen: "Det jeg svarede på var, om vi også havde hørt de rygter. Og det har vi. Men der er jo mange grupperinger, der modarbejder IDFAD, og derfor sagde jeg også, at vi skal tage det med et gran salt, men det kom jo selvfølgelig ikke med."
Ole Højer Pedersen mener, der er en række ting, der peger på, at uroen er organiseret, men kan af efterforskningsmæssige årsager ikke sige meget om hvad.
"Men om det er IDFAD eller hvad, det kan man jo ikke sige noget om," siger han.
Ifølge Højer Pedersen er det ofte et problem, at medierne blander sig i sådanne sager.
"Det betyder, at vi bliver presset i en bestemt retning og må slippe, hvad vi har i hænderne, og kaste os over noget nyt. Det går ud over begge dele."
- Betyder det, at selv hvis det var en teori, I ikke havde hørt om, ville I have svært ved at afvise den, fordi I så fremstod, som om I ikke gjorde noget ved problemet?
"Det har du nemlig ret i. Derfor var jeg jo også nødt til at sige til tv, at det var nogle rygter, vi havde hørt. "
Højer Pedersen mener ikke, at tv-indslagets omtale af Vollsmose som en bydel i "undtagelsestilstand" er rigtig. Heller ikke indslagets konstatering af at hovedparten af IDFAD's medlemmer er i familie med hårde kriminelle.
"Det kan man jo ikke stille sig op og sige. Der er jo også mange, der hedder Jensen, så det kan man jo ikke sige noget udfra" siger chefkriminalinspektøren, men konstaterer, "at det prøvede jeg også at forklare."
"Den slags medieomtale får desvære folk til at slå alle over en kam, og mange ser kriminelle over det hele. Det gør problemerne værre," siger Ole Højer Pedersen.
Næstformanden i IDFAD i Odense Ismael Hussein, afviser alle beskyldningerne som løgn og vrøvl.
"I to et halvt år har vi netop arbejdet for at bekæmpe kriminalitet og ballade. Det er de rene rygter, rygter, rygter," siger han og henviser til, at langt de fleste beboere i Vollsmose har været glade for deres frivillige arbejde.
"Men det er ikke svært at finde 12 eller 13 mennesker i et område med 10.000 beboere, der er sure eller jaloux over, at vi kan få det til at fungere," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her