Læsetid: 4 min.

Med ryggen til det civiliserede liv

25. juli 2000

Når lægen, læreren og lederen samles på Skarø, vender de det civiliserede liv ryggen. Men efter en uge har de fået nok af lejrliv og lokummer med udsigt

SOMMER -TILLÆG

Ø-lejr
Troels er 50 år og praktiserende læge. Ole er et stykke over 40 og arbejder som gymnasielærer. Helle er i 30'erne og afdelingsleder på et sprogcenter.
De tre har ikke meget til fælles, og de ses aldrig privat. Men om sommeren tager de færgen fra Svendborg til Skarø, en lille ø i det sydfynske øhav. Her mødes de på en primitiv lejrplads med fem militærtelte, fem lokummer i et bræddeskur, en bålplads og en bunke brænde.
Som regel slutter 50-60 andre sig til dem, og sammen skaber de Skarølejren. Som navnet afslører er det en ø-lejr, og endda en af dem, der har eksisteret siden de flippede, fjollede og fanatiske halvfjerdsere, hvor ø-lejrene var samlingsted for politiske provokatører og bugnede af bare bryster. Sådan er det ikke længere. Princippet om det primitive er bevaret, men det er slut med bare bryster, hashtåger og heftige diskussioner mellem venstrefløjens fraktioner.
For et par år siden opstod der faktisk en konflikt på lejren, fordi en mandlig deltager insisterede på at være nøgen. Det stødte nogle af kvinderne, og så måtte manden trække i et par bukser.
Blufærdigheden har gjort sit indtog i ø-lejrene. I stedet for fri kærlighed er det familieliv og fællesskab, der er i centrum.
"Vi er årtusindskiftemennesker og forventer at få noget for pengene, når vi tager på ferie. De fleste ø-lejrdeltagere vil gerne have, at nogle bestemmer de praktiske ting for dem. Der er ikke rigtig nogen, der gider det med timelange fællesmøder for at finde ud af, om der skal købes økologisk eller almindeligt hvedemel," siger Helle.
Hun er kasseansvarlig på Skarølejren i uge 29 og en erfaren ø-lejr-deltager. Hun har været på Skarø hvert år siden 1989, og hver gang har hun haft sin søn Mikkel med. Skarølejren er nemlig berømt for sine familielejre.

Den meste primitive
Ud over muligheden for at medbringe børn fra babyalderen sætter Helle pris på, at Skarølejren er den mest primitive af Danmarks ni ø-lejre.
Lejren ligger på en mark ud til en bugt, hvor svaner og småfisk trives. Den eneste luksus er en gruegryde til at lave mad i og en stor ovn, hvor der hver morgen bliver bagt boller. Vand hentes på traktor, og el er der ikke.
Toiletterne er fem spande i et grønt bræddeskur. De fire har havudsigt, mens det femte har et forhæng.
"Jeg lever et meget civiliseret liv til daglig med god bolig, godt job, kæreste, barn, badminton en gang om ugen og hårtørrer og læbestift parat hver dag. Derfor er det herligt at komme en uge væk og leve rigtig primitivt," siger Helle, der på ø-lejrens syvende dag går rundt i underbukser og en løs grå bluse.
Gymnasielæreren Ole sidder ved et af træbordene og drikker øl. Også han er betaget af det primitive.
"Jeg kan godt kan lide, at ting tager tid. Vi bruger timevis på praktiske gøremål, og det gør ingenting, at det tager dobbelt så lang tid som derhjemme," siger han.

Pulsen falder
Det med tidsforbruget kan Troels skrive under på. Han er vant til et højt arbejdstempo i sin dagligdag som praktiserende læge. Men på Skarø falder pulsen.
"Her er jeg stolt, hvis jeg får børstet tænder inden kl. to om eftermiddagen," griner han, mens han finder ingredienser frem til aftenens menu med lammekølle, kartofler og salat. Troels er afsted med sine børn hvert år, så de kan opleve en far, der slapper helt af og har tid til at snakke og lege. Samtidig er der masser af andre børn at lege med, og de kan løbe rundt på øen, næsten som de vil, for Skarøs 27 fastboende indbyggere kører ikke ret meget i bil.
Troels' børn skal dog ikke regne med, at deres far tager lejrlivet med sig hjem.
"Efter en uge har jeg fået nok. At tage på ø-lejr er ikke flugtforsøg fra hverdagen. Det er målrettet afslapning," pointerer han.
Tove, der har været på ø-lejr adskillige gange, erklærer sig enig. Hun nyder at have en friuge fra sit liv som 'facademenneske'. Til daglig skal hun være præsentabel i sit job som advokatsekretær. På Skarø går hun rundt i løs t-shirt og gamacher.
"Det bliver også fint at komme hjem, men det tager flere døgn at komme op i tempo igen," siger hun og tager en slurk af sin øl.
Hun sidder på en bænk uden for købmandshandlen, øens eneste butik. Herfra er der kun et par minutters gang ned til færgen, og med færgen er er kun en halv times sejlads til Svendborg, hvor der i aften er havnefest. Men det er der ingen, der taler om. Svendborg er ganske vist berømt for sine mange skobutikker og værtshuse. Men på Skarø går man som regel på bare tæer, og øl har købmanden nok af.
"Når vi er her, er Svendborg en by i Rusland," siger Tove.

*Ø-lejrbevægelsen kan hjæpe med flere oplysninger om Danmarks ni ø-lejre. En uge koster 895 kroner for voksne og 495 kroner for børn inkl. kost og logi. Ø-lejrbevægelsen har tlf.nr. 70225581 og hjemmeside www.oelejr.dk.
Du kan finde flere oplysninger om Danmarks mindste øer på hjemmesiden www.danskesmaaoer.dk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her