Læsetid: 3 min.

Ikke for sarte sjæle

14. juli 2000

SIG 'NY ØKONOMI' og øjnene ruller i hovedet på venture-kapitalister, småaktionærer, erhvervspolitikere og alverdens nørder med ambitioner og eventyrlyst. IT-virksomhed og dot.com-business lugter af to-tre cifrede vækstrater, boblende succes og penge, der dumper ned fra himlen. Vi lever af varm luft, og det går med raketfart, har man hørt den ny økonomis aktører sige euforisk til hinanden.
Internationale og nationale erhvervsmedier er begyndt at fortælle andre historier. Om virkeligheden der er ved at indhente den ny økonomi.
"Krak-bølge ventes på Neuer Markt," skrev Børsen onsdag med henvisning til den tyske vækstbørs, hvor man nu venter en stribe selskabs-lukninger, fordi de nye IT-selskaber godt nok - for en tid - har kunnet tiltrække investorkapital, men til gengæld viser sig ude af stand til at tjene penge. Når den risikovillige investeringskapital er brugt uden at have tilført selskabet evne til indtjening, så forsvinder investor-tilliden, aktiekursen dykker, og selskabernes astronomiske børsværdier bliver til ingenting på rekordtid.
"Flere børsmæglere formoder, at over halvdelen af de over 200 selskaber på Neuer Markt ikke kan overleve, og det bekræfter den frygt, mange har, at mange internetselskaber verden over ender som fiaskoer," skriver Børsen.
Som på Neuer Markt, således på andre markeder
for ny økonomi. Den britiske online-forretning
letsbuyit.com - den med de små myrer på busreklamerne - meddelte onsdag, at man har måttet halvere introduktionskursen på de aktier, man vil gå på børsen med for at tiltrække ny kapital. Det skønnes nødvendigt for overhovedet at få aktieinvestorer til at bide på og investere i det højtprofilerede selskab, som netop er blevet undsagt af sin ene bankforbindelse. Lykkes aktiesalget ikke, venter samme skæbne som for e-handelshuset for sportstøj Boo.com med 300 ansatte, som i maj måtte standse betalingerne efter at have brugt den milliard, der var investeret i opstarten et halvt år tidligere.

FRA USA kommer nyheden om, at den meget ansete internet-nyhedsformidler Salon.com, der har overlevet fem år i den ny økonomi, nu er tæt på lukning. Selskabet har fortsat et minus, der overstiger Salon.com's markedsværdi, og kursen på selskabets aktier er så lav, at Nasdaq-børsen nu truer med at smide det ud. Finansmagasinet Forbes forudser
Salon.com's lukning eller opslugning af en større virksomhed.
Endnu mere berømt end Salon.com er internet-boghandelen Amazon.com, verdens største e-handelsvirksomhed. For et halvt år siden blev selskabet noteret til en børsværdi på 285 milliarder kr. Men den 23. juni styrtdykkede Amazon's aktier med 20 procent og påførte grundlæggeren Jeff Bezos et personligt tab på 7 milliarder kr. Årsag: Amazon kan ikke tjene penge, og selskabets aktier er derfor "et højrisikopapir". Det udtalte ypperstepræsterne i finanshuset Lehman Brothers den 23. juni, og spekulanterne løb øjeblikkeligt skrigende bort. Uden mirakler vil Amazon kort efter jul løbe tør for penge.
Herhjemme handler historierne f.eks. om den hidsigt ekspanderende IT-konsulentvirksomhed Columbus IT med 800 ansatte, der tirsdag måtte orientere Fondsbørsen om et tab i første halvår på 35-40 mio. kr., om den fjerde nedjustering i træk af forventningerne til selskabets økonomi samt om den administrerende direktørs fratræden.
Før det skrev erhvervspressen om producenten af software til e-handel Catalog International, der har præsenteret et årsregnskab med et minus på 37 mio. kr. "Pengene blev brændt af, men omsætningen kom ikke," sagde direktør Morten Steen-Jørgensen i en udtalelse, der dækker skæbnen for mange af de nye IT-virksomheder. Andre artikler om ikke-indfriede forventninger har handlet om firmaer som Navision, Damgaard Data og NetDoktor samt om det svenske internet-firma Sprays aftalte køb af den danske internet-portal Jubii, et køb, der er udsat, fordi Spray ikke tør gå på børsen og skaffe den nødvendige ny kapital, efter at det er kommet frem, at Spray i fjor tabte, hvad der svarer til en million kr. om dagen.

POINTEN MED alt dette er ikke, at den ny økonomi er et fata morgana. Pointen er - som marketing-direktør i dot.com-firmaet SOL, Morten Damgaard, skrev forleden - at den ny økonomi har været præget af en masse luftkasteller, som nu dratter ned. Eufori er blevet til begrundet skepsis, siger Damgaard og taler om den hidtidige "uansvarlige guldfeber", om "vildfarne forventninger" og om hasardspil med investorer og medarbejdere.
Sandheden om den ny økonomi er, at den vil vende op og ned på samfundet og tilbyde en masse nye muligheder. Men samtidig, at den er mindst lige så forretningsmæssigt krævende og mindst lige så brutal som den gamle økonomi. Og betydeligt mere risikobetonet, nervøs og uforudsigelig. jsn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her