Læsetid: 2 min.

Seje tøser og gode hug

27. juli 2000

Hold kæft hvor har modne mænd dog forstand på at skrive om pubertetspigers særlige problemer. Der er bare ikke er nogen, der gider læse dem

FORMAT SOMMER-TILLÆG

Sommerbibliotek
Børn og unge har også adgang til biblioteket, de er ligefrem velkomne. Børnene er ikke så ringe stillet, der findes fortræffelige børnebøger, men her fra skranken gør vi os nogle tanker om specielt unge, altså børn der ikke længere er børn, men heller ikke helt voksne. Hvad skal de læse?
Jamen, vi har da hylderne fulde af ungdomsbøger, lyder det fra bibliotekarerne. Nå, har vi det, tænker vi her i Udlånet. Hvad er en 'ungdomsbog' overhovedet for noget? Og hvorfor læser unge bøger? Det gør de vel for at skaffe sig
viden om voksenlivet - præcis ligesom voksne i øvrigt.
Det er vores erfaring at bøger skrevet til unge i meget ringe omfang bliver læst af de unge, når de altså selv får lov til at bestemme. I skolens ældste klasser bliver de vel tvunget til det, men når nogle af dem (Gud være lovet!) af egen fri vilje går på biblioteket, så går de langt udenom indforståede ungdomsromaner, f.eks. skrevet af tresårige, mandlige skolelærere der præcis ved, hvordan en sekstenårig
pige tænker og taler.
Her taler vi ikke ud i den blå luft, det er faktisk noget, vi ved noget om: hold kæft hvor har modne mænd stor forstand på
pubertetspigers særlige problemer. Det første samleje - hvem er bedre til at beskrive det, set fra pigens synsvinkel, og i pigens sprog anno heute, end en førtidspensioneret kommunelærer og 'fritidsforfatter' fra Brabrand?
Jamen, det er rigtigt: Den slags bøger får det til at knage i vores reoler! Og de 'seje tøser' og deres jævnaldrende 'fyre' - også kaldet 'gode hug' - gider selvfølgelig ikke læse dem. Men hvem gør så, spørger man sig selv. Der må da være en grund til at forlagene udgiver dem?
Når vi tager mod til os, her i Udlånet, og spørger os for oppe i systemet - om hvorfor vi ikke bare smider alt det lort ud, bliver der ikke set med milde øjne på os. Vi er rigtig uartige, er vi så.
Den slags bøger skrives for at lokke de unge mennesker til at læse bøger, får vi at vide. Og de unge mennesker kan kun lokkes på biblioteket, hvis der er noget for dem på hylderne. Derfor!
Men det virker jo ikke,
siger vi så. De unge, der er oprigtigt interesserede i litteraturen, læser voksenbøger. Vi har selv set det! Det er trods alt os, der langer bøgerne over disken!
Vi får kun et stivfrossent blik til svar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her