Læsetid: 3 min.

Sex, vold og store babser

24. juli 2000

Russ Meyer er ikke nogen stor kunstner, men er man til hurtige kvinder med store bryster, så giv hans film en chance

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Erotica
Der er en besynderlig stemning af gammeltestamentlig skyld og straf over Russ Meyers film. I hvert fald over de tre sort-hvide eksempler på den brystfikserede instruktørs arbejde, som TV 2 viser i denne uge, Faster Pussycat! Kill! Kill! ('65), Lorna ('64) og Mudhoney ('65).
De tre film er fyldt med alle Meyers specialiteter: Farligt forførende kvinder med hvepsetaljer og eksorbintant store og ægte! bryster, svinske mænd, der gerne lader næverne tale, og vattede mænd ude af stand til at tilfredsstille de sultne og krævende kvinder.
Lorna og Mudhoney, der begge har den imponerende D-skål Lorna Mitchell i en hovedrolle, er voldsomme ægteskabsdramaer befolket af bizarre karakterer, en absurd, nærmest surreel humor og en gennemlummer, sexfikseret dialog.
I de to film dukker en storskrydende og selvretfærdig prædikant op og prædiker undergang for de syndige. De skyldige får deres straf, og kun de reneste af hjertet overlever.

Syndefald
I roadmovien Faster Pussycat! Kill! Kill!, et af Meyers hovedværker, følger vi en trio af sexede og farlige
kvinder, som i deres små og smarte sportsvogne spreder skræk og rædsel, hvor end de kommer frem.
"Mine damer og herrer! Velkommen til vold i ord
og handling," lover introspeaken, og så åbnes der ellers op for stumpende bluser, dybe kavalergange og stramme bukser - hotpants er Guds gave til mændeskeheden - der er som malet på de tre hovedpersoner, Rosie, Billie og trioens leder, den karatekyndige og cerutrygende Varla.
"Er I piger nudister, eller mangler i bare tøj at tage på?" Spørger en af mændene i filmen og konstaterer senere om hele kvindekønnet: "De lader dem stemme, ryge og køre bil, selv bukser får de på. Og hvad får man ud af det? En demokratisk præsident og russisk roulette på motorvejen!"
Muligvis er kvinder ikke roden til alt ondt - og mænd er bestemt også nogen svin - men trekløveret i filmen synes at gennemleve deres helt egen, selvvalgte version af syndefaldet.
Man kan ikke just kalde de tre film uomgængelige - manuskripterne halter og dialogen er corny - men de har bestemt deres øjeblikke og er egentlig ganske underholdende, omend meget gammeldags - ikke mindst takket være de exploitative kvaliteter: Sex, vold og store babser.
I dag har Meyers film opnået kultstatus i kraft af deres kitsch- og camp-værdi - og de er ret beset mere filmhistoriske kuriosa end noget andet.

Pionér
Da Meyer spillefilmdebuterede i 1959 med nudie-cutie-filmen The Immoral Mr. Teas - var han allerede en af pionererne inden for nøgenfotografi og erotica. Han har på sin egen måde været med til at bane vejen for vore dages pornografi, og hans visuelle stil er en direkte forløber for den bløde og lækkert fotograferede Playboy-erotik.
Russ Meyer, der er født i 1922, startede som fotograf i den amerikanske hær og levede i slutningen af 40'rne af at lave industrifilm. Så begyndte han at fotografere piger - bl.a. for Playboy - og lave korte, erotiske film og dokumentarer. Efter Mr. Teas, der revolutionerede nøgenfilmen ved uden skygge af skam at tilbyde elegant fotograferede, smukke og nøgne piger, fortsatte Meyer i samme spor, før han med Lorna i '64 forsøgte at lave et erotisk melodrama, der også kunne begå sig i en 'rigtig' biograf.
Lorna indvarslede Meyers 'John Steinbeck'-periode - sort-hvide film, der foregår blandt fattige, indavlede bønder og er optaget med håndholdt kamera. Siden fulgte en række film, filmskribenten Jack Stevenson har beskrevet således: "Actionfyldte, voldelige film i udendørsomgivelser og centreret omkring seksuelt krævende kæmpekvinder."
I slutningen af 60'erne blev Meyers film, i takt med publikums voksende appetit, mere eksplicit erotiske, men han kunne (eller ville) ikke følge med, da hardcore-markedet eksploderede i begyndelsen af 70'erne.
TV 2 viser til december en række af Meyers senere film. Indtil da kan vi så fornøje os med Lorna og hendes iøjnefaldende veninder.

*TV 2 bringer en minikavalkade af Russ Meyers film i denne uge:
I aften kl. 23.45: Faster Pussycat! Kill! Kill!,
torsdag kl. 23.55 Lorna og
søndag 00.10 Mudhoney

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her