Læsetid: 4 min.

Sexede Montenegro

15. juli 2000

Montenegro er sexet på den politiske måde - men også på den rigtig gammeldags drivende måde

Derude
Podgorica, Montenegro - "Montenegro er sexet for tiden," sagde den internationale hjælpearbejder, da vi sad på hotellets terrasse. Jeg var i færd med at kigge rundt og kunne ikke andet end give hende ret. Den ene skønhed efter den anden gik forbi, som om jeg havde sneget mig med til et møde i fotomodellernes fagforening.
"Vi har parlamentsmedlemmer, der absolut skal til Montenegro," fortsatte hun og prøvede at fastholde mit blik. Nå, det var den form for sexet. Et udtryk man bruger i internationale organisationer om et land, der er i donorernes søgelys. Og som så
bliver overbegramset med hjælp i en kort periode, indtil omverdenen mister interessen og i nogle tilfælde trækker sig ud...
Lige efter Dayton-aftalen for Bosnien i 1995 strømmede internationale organisationer til Bosnien, fordi det var sexet. Siden hørte jeg de internationale kalde Kosovo for sexet, og nu er det altså Montenegros tur. I dag er Bosnien holdt op med at være sexet, og landet har svært ved tiltrække opmærksomhed og få penge til nødvendige projekter.

Et eller andet i gang
Men i det lille Montenegro med kun 600.000 indbyggere flokkes de internationale organisationer - også Danmark er med på sex-bølgen i Montenegro og støtter en række projekter. Man håber at skabe et demokratisk brohoved for at omvende det diktatoriske Serbien, der ligesom Montenegro er en del af Jugoslavien.
"Vi har parlamentsmedlemmer, der bare skal hertil. De aner intet om landet, og er heller ikke interesseret i det," sagde den internationale hjælpearbejder, der ikke talte om danske folketingsmedlemmer.
Men hun havde sat et eller andet i gang i mig - altså det med sex. Eller også kom det helt af sig selv, når man stødte ind i en af de lokale fotomodeller. For Montenegro er virkelig sexet - ikke bare på den politiske måde. Kvinderne i Montenegro er nok de flotteste på Balkan.
Man skulle tro, at de internationale modelbureauer for lang tid siden havde åbnet kontorer i Montenegro. Mange af kvinderne er omkring 1,80 og uhyggelig veldrejede. Lad gå, at nogle af dem sandsynligvis fylder lidt ekstra i bh'erne, men resten af formerne er gode nok. Og de bliver altid fremhævet på den mest iøjnefaldende måde - nogle gange kammer det over og bliver lidt vulgært, men det er til at leve med.
Jeg er sikker på, at mange kvinder også vil finde mændene i Montenegro flotte. Indbyggerne i landet er meget høje og har firkantede slaviske ansigtstræk.
Montenegro er i øvrigt også sexet med et varmt klima, en af Europas smukkeste kyster og en bjergrig natur.

Gammel bil en ulempe
Nu kunne man tro, at sådan et land er et paradis for en omrejsende korrespondent, der kan komme til at glemme sin gravide kone hjemme i Danmark. Men der er min bil en stor ulempe - det er en ni år gammel og halvskrammet VW Polo. Så kan man spørge: hvad har sex og biler med hinanden at gøre? I Montenegro og mange steder på Balkan har de faktisk en del at gøre med hinanden, ja de er næsten uløselig forbundet. Stor bil giver stor sex. Lille bil giver ikke noget.
Nu kan det lyde som en overophedet motor eller gemen misundelse. Men mange unge - både mænd og kvinder - i Montenegro og resten af Balkan siger, at det næsten kun drejer sig om at have en stor bil for at få fat på en kvinde. Det er sådan, kvinderne vil have det. Bilerne er udover et Rolex-ur og den nyeste mobiltelefon de mest synlige tegn på, at en mand er blevet til noget på disse kanter. Med til billedet hører, at de fleste Balkan-mænd er uden manerer på grænsen til det brutale.
De få på Balkan, som er kede af den udvikling, trækker bare på skuldrene og beklager det. Udviklingen har sandsynligvis noget at gøre med Jugoslaviens sammenbrud og opløsningen af normer og værdier.
Jagten på sex og dermed biler ses på Montenegros veje. De allernyeste og dyreste Mercedes, Audier og BMW ses i mængder, som man aldrig ville finde selv langs Strandvejen nord for København. Og mange af dem er stjålne - en kendsgerning som det såkaldt vestvendte og demokratisk sindede Montenegro synes at leve godt med.
Selv pæne akademikere kører rundt i stjålne biler. En af dem indrømmede åbent, at hans sølvgrå BMW var stjålet. Han må dog leve med, at han ikke kan køre uden for Montenegro med den, for han har ikke papirerne i orden. Men i Montenegro kan han åbenbart køre rundt, lige så galt han vil, med det vestvendte og demokratisk sindede montenegrinske politis velsignelse. Derimod beder de lokale politibetjente altid om papirerne på min bil...
Mens vi venter på, at Serbien bliver sexet, lad os gøre Montenegro sexet på den rigtig sexede måde. Så har vi med en gammel bil også en chance.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her