Læsetid: 3 min.

Simon Peres' sidste chance for en valgsejr

31. juli 2000

Den tidligere israelske ministerpræsident har aldrig ført arbejderpartiet til valgsejr. Men i dag får han en ny chance, når Israel vælger ny præsident

TEL AVIV - Simon Peres har været ministerpræsident, forsvarsminister, udenrigsminister og finansminister. Han har fået Nobels Fredspris og er en af de vigtigste arkitekter bag den fredsproces, som måske er ved at nærme sig sin afslutning. Men efter seks årtier i israelsk politik har han aldrig ført arbejderpartiet til valgsejr.
Han får sin sidste chance for en valgsejr i dag, når de 120 medlemmer af det israelske parlament Knesset vælger landets præsident i de næste syv år. Som modkandidat til Peres har højreoppositionen opstillet Moshe Katzav, hvis hidtil højeste politiske embede indtil nu har været turistminister i Netanyahus regering. Analytikere er enige om, at Peres er langt den bedst kvalificerede kandidat, og stod det til folket, ville Peres også kunne trække sejren hjem med et bekvemt stemmeflertal.

Venstreorienteret
I Knesset spiller imidlertid andre faktorer ind, og det har flere gange været nævnt, at Peres' kandidatur kunne være alvorligt i fare på grund af ministerpræsident Ehud Baraks aktuelle problemer med regeringskoalitionen og fredsprocessen. Det ultraortodokse Shas-parti, som har forladt regeringssamarbejdet i protest mod Baraks fredslinje, kunne finde på at straffe regeringen ved at stemme på Katzav, men eftersom parlamentarikernes stemmeafgivning er hemmelig kan resultatet være vanskeligt at forudse.
"Under hemmelige afstemninger i Knesset vil nogle medlemmer sætte sig ud over partiskel og stemme på den bedst egnede kandidat," siger Reuven Hazan, som politolog ved Det Hebraiske Universitet. Dette, mener han, vil styrke Peres afgørende, ligesom den hemmelige afstemning også giver medlemmerne mulighed for at stemme efter personlig overbevisning, hvilket sikkert vil få visse Shas-medlemmer til at stemme på Peres, selv om Katzav er både religiøs og sefardisk jøde som de selv. Peres har nemlig ved flere lejligheder givet Shas sin støtte i deres mærkesager, som da han for nylig hjalp med at få et lovforslag om værnepligt for ultraortodokse studerende forkastet. De skylder ham en tjeneste.

Ny Weizman
Peres er en uforudsigelig person, hvilket får iagttagere til at tale om den såkaldte Weizman-faktor. Den nu afgåede præsident Ezer Weizman har i manges øjne skadet embedets værdighed ved sin åbenmundethed i politiske spørgsmål og ofte kontroversielle adfærd. Med i overvejelserne tager flere parlamentarikere derfor også, om man i Peres vil få en ny Weizman i præsidentboligen. Der er eksempler nok til at nære deres bange anelser. Ved flere lejligheder er Peres blevet beskyldt for at underminere sin egen regering, som da han førte forhandlinger med arabiske ledere bag om ryggen på sine chefer, henholdsvis Yitzhak Rabin og Yitzhak Shamir.
Under præsidentkampagnen har Peres holdt sig på måtten med hensyn til politiske udtalelser, men spørgsmålet er, om han i alder af 76 år formår at skifte stil i en sådan grad, at han som præsident kan nøjes med at blande sig i politiske spørgsmål, når politikerne ikke kan finde ud af det.

Populær i udlandet
Peres er flere gange blevet kritiseret for ikke at ville indse, at hans tid i politik er ved at være ovre. Centrumpartiets Uri Savir, som arbejdede tæt sammen med Peres i forbindelse med den første Oslo-aftale med palæstinenserne, mener dog stadig han har en vigtig rolle at udfylde: "På et tidspunkt, hvor Israel bliver mere og mere splittet, kan Peres samle befolkningen."
Også på dette punkt anser mange det for tvivlsomt, at Peres vil kunne leve op til forventningerne. Mens Peres er populær i udlandet, er han på hjemmebane for udtalt i fredsspørgsmål til at kunne vinde den brede folkelige opbakning.
Skulle han lide nederlag ved dagens valg, har han sin ministerpost i Baraks regering at falde tilbage på, men i baghovedet på ham må utvivlsomt også ligge læren fra tidligere israelske præsidentvalg: I samtlige tilfælde har nederlaget samtidig betydet en definitiv afslutning på den politiske karriere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her