Læsetid: 1 min.

I skovflåtens tegn

15. juli 2000

Blodsugende mider findes overalt i skovens dybe stille ro

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Lidenskab
I år er der særlig mange skovflåter i Danmark. Skovflåten er en lille blodsugende mide som normalt lever af at suge blod fra større dyr, men også gerne sætter sig på mennesker. Skovflåten sidder i højt græs, træer eller lignende og venter på, at en potentiel vært skal gå forbi. I enkelte skovflåter findes en mikroorganisme, der kan give sygdommen borrelia. I Danmark bliver der hvert år rapporteret cirka 250 tilfælde af borrelia.
Borrelia blev først opdaget for nyligt, og en stor del af æren for dens opdagelse skyldes to bekymrede mødre i den amerikanske flække Lyme på Østkysten. Byen dannede ramme om en mindre epidemi blandt børn og unge. Lægerne mente først at der var tale om juvenil arthritis, en sygdom hos unge mennesker, der minder om ledegigt. Men to af mødrene til de sygdomsramte børn syntes at det var en spøjs form for ledegigt.
Begge mødre havde nemlig bemærket at de børn som blev syge, ikke nødvendigvis kendte hinanden, og kvinderne undrede sig derfor over, hvorledes sygdommen kunne spredes.
Mødrene begyndte deres egen undersøgelse af epidemien. De indsamlede minutiøst alle oplysninger, som havde tilknytning til epidemien. Pludselig begyndte der at tegne sig et interessant billede: Det lod til at alle, som blev syge, boede nær skoven ved Connecticut River. Var epidemien måske knyttet til faktorer, som fandtes i skovens udkant?
Kvinderne fremlagde deres resultater for Yale Universitets medicinske afdeling. Lægerne blev straks fanget af kvindernes undersøgelse. En af lægerne lagde mærke til, at nogle af de syge klagede over rødt udslæt fra skovflåter. Herefter gik det slag i slag, og til sidst blev en spiralformet mikroorganisme, borrelia burgdorferi, identificeret som årsag til epidemien i Lyme.
En ny sygdom var opdaget. Sygdommen fik navnet Lyme's sygdom eller borrelia, og er siden fundet i en lang række variationer.

*Læs mere om skovflåter og borrelia på www.netdoktor.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her