Læsetid: 1 min.

Soldage

13. juli 2000

Sært nok nævnes Martin Andersen Nexø sjældent sideordnet med de store Spaniens-skildringer i dansk litteratur

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Sommerbibliotek
Der var engang, før Martin Andersen Nexø blev suget helt ind i det ideologiske, at han kunne tillade sig at skrive med hamsunsk élan. Det gør han i bogen Soldage, hvor han med baggrund i et andalusisk besøg til gavn for en lungetuberkulose, skildrer mennesker og landskaber så det gnistrer.
At han samtidig er på vej til det politiske engagement, som senere skulle komme til at spille den afgørende rolle i hans liv, viser bogen også. Allerede dengang - i slutningen af attenhundredefirserne - var ikke mindst anarkisterne aktive, og det er morsomt at tænke sig, at den senere sovjettro beton-kommunist kunne have så stor fornøjelse af og føle den opstemthed, han gjorde ved mødet med de antiautoritære og uregerlige.
Men selve Spanien og dens sydligste provins synes at udløse en begejstring af sensuel karakter, der kun kan betegnes som luksuriøs, og når Martin Andersen skriver om en diligencetur med 12 muldyr spændt for karossen, og det går over stok og sten langs de stejleste skråninger i bjergene syd for Granada, står der flammer af stilen, ligesom det løber en koldt op og ned ad ryggen, når han møder bødlen fra Sevilla i toget og tænker på, hvad denne hædersmand beskæftiger sig med i sit daglige erhverv.
Sært nok nævnes Martin Andersen Nexøs Soldage sjældent sideordnet med de store Spaniens-skildringer i dansk litteratur: H.C. Andersens og Tom Kristensens og Johs. V. Jensens.
Men Nexø er på fuld omgangshøjde og kan gå femten omgange mod hver eneste af dem. Bogen er kommet i en ny udgave for kort tid siden kommenteret og gennemset af Henrik Yde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu