Læsetid: 1 min.

Steder med s

8. juli 2000

Hvorfor er der så mange mandsnavne i vrøvlestednavne?

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Sære steder 10
At bevæge sig fra Sebbelev gennem Sasserod, Snæbum, og Snødder, tage en afstikker til Sløsserup, Skattebølle og Slamrebjerg, for at ende i Sjolte, Stovl, Strat og Spjald, må appellere til enhver med sans for nonsenspoesi. Det må man i det mindste håbe, for det er en rute, det ville være unødigt omstændeligt at følge i virkeligheden.
Men til sagen: Vi tager så mange, der er plads til i dag og nogle flere næste gang. Hvad betyder altså:
Sebbelev på Als? I 1298 Siblow, i 1464 Sebele. Forleddet er det gamle danske mandsnavn Sibbi, efterleddet er -lev: arvegods.
'Sibbis arvegods' med andre ord. (Sjove navne, de havde dengang. Sidst vi havde fat i et mandsnavn, var det Babbi. Gad vide, hvad kvinderne hed?)
Her følger endda flere til samlingen:

Flere mandsnavne
Sasserod i Odenseområdet - Sadzerudt i 1499, et år efter at Columbus opdagede Amerika - betyder Sasurs rydning, og ja: rigtigt gættet, Sasur er et gammelt dansk mandsnavn.
Men Skattebølle på Langeland da? Det kan vel højst være et kælenavn. "Pas nu på dig selv, mens du indhegner Pusseløkke, min egen Skattebølle!"
Men går vi tilbage til 1456 hed byen Skartebollæ, i 1572 Skartebylle, og det lyder jo straks mindre kælent. Forleddet er skam også et rigtigt mandsnavn, nemlig Skarti, og efterleddet siger ikke noget om hans opførsel. Det betyder udflyttergård.
Nu er vi ved at have lært lektien, og derfor gætter vi også straks på, at Sløsserup på Lolland sikkert betyder Sløssers torp og at Sløsser er et udbredt gammeldansk mandsnavn.
Eller rette: Sløsze. I 1423
er byen nemlig optegnet som Sløszerup, i 1502 Sløsserppe.
Men oprindelsen af
Sløsse er helt uvis, viser det sig. Det nærmeste, vi kommer er, at det måske er beslægtet med eller indeholder et gammelt dansk substantiv slys, der betyder - uheld.
Tak for i dag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu