Læsetid: 2 min.

Tiltrængt støtte til ja-siden

8. juli 2000

Rapport kan overbevise vælgerne om euroens fordele

Målinger
Samme dag som Greens Analyseinstitut i Børsen offentliggjorde en meningsmåling, der viste, at antallet af nej-sigere er gået voldsomt frem og nu tæller 50 procent af befolkningen, udsendte Rådet for Europæisk Politik en rapport, der advarer danskerne mod at sige nej til den fælles mønt.
Rapporten kan blive et vigtigt - og tiltrængt - redskab i hænderne på den mere og mere trængte ja-fløj, vurderer Lars Bille, lektor i statskundskab ved Københavns Universitet.
Han mener, at Rådets rapport vil få samme betydning for tilhængerne af euroen, som de økonomiske vismænds rapport fik for modstanderne.
"Nu kommer der en rapport, der bakker ja-siden op, og som de kan bruge i deres argumentation for et ja den 28. september," siger han. "Og samtidig skal nej-siden nu til at tage hensyn til, at der altså ligger en rapport udarbejdet af økonomiske eksperter, som ikke støtter deres synspunkter. Det stiller parterne mere lige."
Bille mener også, at Rådets rapport demonstrerer over for vælgerne, at økonomi ikke er en eksakt videnskab.
"Nu kan alle se, at økonomi er noget, der kan diskuteres, og som selv højtuddannede fagfolk er uenige om."

Vil ikke skade
Lars Bille tilføjer, at han mener, at rapporten kan komme euro-tilhængerne til stor gavn, hvis de forstår at bruge den til at overbevise danskerne om, at det vil skade dansk økonomi, hvis vi ikke træder ind i den fælles valuta.
"Vi ved fra tidligere EU-valg, at danskerne er meget opmærksomme på landets økonomiske behov, når de skal stemme," siger han.
"Og hvis ja-fløjen kan bruge rapporten til at overbevise euro-skeptikerne om, at et nej vil skade landets økonomi, så har de fundet et vigtigt redskab i kampen for en sejr den 28. september."

Tvivlergruppen
Og det er et redskab, som ja-fløjen i høj grad har brug for, i hvert fald hvis man skal tro den meningsmåling, som Greens offentliggjorde. Her kunne man læse, at det indtil nu er nej-siden, der har vundet slaget om den tvivler-gruppe, der som regel afgør EU-valgene herhjemme.
Målingen afslører også, at modstanden mod euroen især er vokset blandt de yngre og de ældre, de højeste indkomstgrupper, samtlige uddannelsesgrupper og studerende. Og den viste, at der blandt kvinderne lige nu er 17 procent flere nej-sigere end ja-sigere, samt at der hos mændene kun er et ja-flertal på tre procent
Med godt to en halv måned til folkeafstemningen, fører nej-fløjen med 50 procent af stemmerne mod 43 og med kun syv procent tvivlere.
Bille mener dog ikke, at euro-tilhængerne bør gå i panik af den grund: "Det er kun en meningsmåling, og der er stadig over to måneder til selve valget,"siger han.
"Ja-siden har stadig god tid til at vinde vælgerne tilbage. Erfaringerne viser, at mange vælgere først beslutter sig få dage før valget," siger Lars Bille.

Side 16: Dokumentation

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu