Læsetid: 2 min.

Tre ud af fire eksperter advarer mod euro-nej

8. juli 2000

Rådet for Europæisk Politik mener, at Danmarks økonomiske stabilitet er i fare ved et nej
til ØMU'en

Rapporten
Danmarks økonomiske stabilitet vil blive bragt i fare, hvis vælgerne stemmer nej til ØMU'en ved folkeafstemningen den 28. september. Det er det budskab, som tre ud af fire eksperter fra Rådet for Europæisk Politik leverer i deres nyligt udsendte rapport om ØMU'en og dens økonomiske betydning for Danmark.
Den fjerde ekspert, Jesper Jespersen fra Roskilde Universitetscenter, er uenig i de andres vurdering, og han har valgt at skrive sit eget særafsnit til rapporten.
Flertallet af rådsmedlemmerne peger på flere hovedfarer, der truer dansk økonomi efter et eventuelt nej:
*Den danske krone vil være sårbar overfor udenlandsk spekulation. Den Europæiske Centralbank er ikke forpligtet til at støtte kronen, hvis den bliver sat under pres af udenlandske spekulanter. Og centralbanken kan vælge at lade være med at hjælpe kronen, for eksempel hvis den mener, at Danmark fører en uacceptabel pengepolitik.
*Danmarks økonomiske situation bliver mere usikker, fordi landet er sårbart overfor uro eller ændringer på valuta-markedet.
*Der er på længere sigt fare for faldende antal udenlandske investeringer i Danmark.
*Danmarks indflydelse på den økonomiske politik, som euro-landene fører, vil blive mindre. Det hænger sammen med, at medlemmerne af ØMU'en samarbejder i det såkaldte Euro-11, som Danmark ikke er medlem af. Og selv om Euro-11 ikke er en traktatfæstet institution, så er der meget, der tyder på, at den vil få større betydning fremover, og at den blandt andet vil danne forum for drøftelser om beskæftigelsespolitikken, et emne som Danmark prioriterer højt.
*Danmark vil blive tvunget til at føre en forsigtig finanspolitik for at undgå, at der skabes
usikkerhed om landets fastkurspolitik.

En procent fordele
Eksperterne opregner også de fordele, som de mener, at Danmark vil drage af at sige ja til ØMU'en ved folkeafstemningen. Bl.a. nævner de, at:
*Der vil være visse effektivitetsgevinster ved at benytte euroen som valuta. Blandt andet vil behovet for valutareserver være mindre. Det er også muligt, at flere virksomheder vil investere i Danmark, end hvis vi stod udenfor ØMU'en, fordi internationale virksomheder vil betragte euro-området som en enhed. OECD har anslået, at Danmark vil opnå effktiviseringsgevinster på omkring en procent af bruttonationalproduktet ved at skifte til euroen.
*Danmark vil nyde beskyttelse mod valutaspekulanter.
*Regeringen vil have mere råderum til at føre en aktiv finanspolitik.

Jespersen uenig
Jesper Jespersen er ikke enig i denne vurdering af fordele og ulemper ved euroen. Han peger på, at Danmark ved at træde ind i ØMU´en må underlægge sig nogle forpligtelser, der betyder, at landet må opgive en række af de finanspolitiske redskaber, som skiftende regeringer tidligere har benyttet sig af, når de skulle trække landet ud af kriser eller lavkonjunktur.
RUC-professoren mener også, at de øvrige eksperter i gruppen efter hans mening tager fejl, når de tror, at den danske krone vil være i fare for at blive angrebet af udenlandske valutaspekulanter efter et eventuelt nej ved folkeafstemningen den 28. september.

Leder på forsiden

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu