Læsetid: 2 min.

Han turde male en skovsø

4. juli 2000

Preben Fjederholt, en fascinerende enegænger i dansk billedkunst, er død, netop som han var ved at få vinden med sig

Nekrolog
En dansk billedkunstner, som udlandet i stigende grad havde øje for, var Preben Fjederholt, der pludselig er død efter kort tids sygdom, kun 44 år gammel - på et tidspunkt, hvor han endelig var ved at få stor anerkendelse, også i Danmark. Han har udstillet i byer som Antwerpen, Göteborg, Stockholm, Dublin og New York, ligesom han i Danmark har udstillet på Kunstnernes Efterårsudstilling (debut 1980), retrospektivt på Kastrupgaardsamlingen og flere gange i Galleri Weinberger samt bl.a. i Galerie Gerly, Ovengaden Neden Vandet, på Sophienholm samt i Kunstforeningen i København, på Vejle Kunstmuseum og flere andre steder i provinsen.
Det kan lyde af meget, men Preben Fjederholts færd på den danske kunstscene var ikke nogen nem gang. Han uddannede sig ved kunstakademierne i Århus, Odense og København, men det sidstnævnte sted følte han sig ikke til rette, måske fordi han malede figurative billeder på et tidspunkt, hvor mere filosofisk konceptkunst og installationer var i vælten. Ikke desto mindre fastholdt han - trods den modstand og kulde, han følte dersteds fra lærere og andre elever - sine intentioner. Undtagelsen, har han engang udtalt, var læreren Per Bak Jensen, der lærte ham noget om fotografi, og han har ofte brugt egne fotografier som forlæg for sine malerier.

Udadvendt kunst
Selv drev han en malerskole 1990-93, ligesom han i perioder har haft undervisningsjob andre steder. I Århus var han tilmeldt filosofistudiet, og på kunstakademiet i København blev han cand.phil. i kunstformidling.
Tømrer-, murer og snedkerfagene (samt at lave mosaikker) lærte han sig på Christiania, hvor han en tid levede af bistandshjælp, men i øvrigt søgte han inspirationer på dannelsesrejser til Italien i lighed med guldaldermalerne.
Han forholdt sig bevidst til traditionen bl.a. i douce landskabsbilleder, som han gav et moderne, næsten filmisk formsprog og tilsnit, sit eget. Han malede pasticher uden ironi - og turde gerne male en skovsø, selv om denne netop er blevet symbolet på de foragtede trommesalsmalerier.
Det kan meget vel være, at hans udadvendte malerier i de kommende år vil møde endnu større interesse og accept, også fra de fonde, der ikke havde øje for hans ellers fascinerende kunst. Det er set før.
Preben Fjederholt døde af den såkaldte legionærsyge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her