Læsetid: 2 min.

Unge med overskud

28. juli 2000

EU er ikke nogen trussel, når man er ung og privilegeret

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Østrig
WIEN - I en sidegade til Wiens længste shoppinggade, Maria Hilferstrasse, ligger Café Europa. Den lange, strømlinede bar, de runde caféborde og plakaterne på de natblå vægge kunne lige så godt være en del af inventaret i en café i København.
"Jeg har aldrig følt mig specielt som østriger, siger 25-årige Eva Nussbaumer over en kop kaffe. "Og jeg kan heller ikke se, hvorfor man skal gå så meget op i det."
Eva er ved at være færdig med sit studium på Wiens universitet, hvor hun læser statskundskab og historie. Hun mangler kun specialet, der skal handle om europæisk identitet. For to år siden læste hun et år i København under EU's Erasmusprogram.
"Jeg fandt ud af, at jeg har mere tilfælles med andre studerende i Europa end med f.eks. østrigske bønder," siger Eva.
Hun indrømmer dog, at det ikke er helt ligegyldigt, om folk opfatter hende som østriger eller tysker.
"Jeg plejer at sige, at den slags ikke betyder noget, men da jeg var i Danmark, havde jeg brug for at tage afstand, hvis folk tog mig for at være tysker," griner hun.
Et begreb som national selvstændighed får nærmest Eva til at vrænge på næsen.
"Jeg bryder mig ikke om nationale symboler som f.eks. flag. Det lægger op til, at man udelukker andre. Det er underligt at være stolt over en konstrueret ting som en nation."
- Og euroen?
"Det er bare penge, og så pæne er schilling heller ikke."
Udvidelsen mod øst forbinder hun heller ikke med de store problemer.
"Jeg vil ikke forbyde nogen at være med i EU. Det er godt, at der ikke er grænser, og at folk kan bevæge sig frit rundt. For mig er det okay at bruge nogle ressourcer på at bringe andres levestandard op," siger Eva, der stemmer på De Grønne, og som i øvrigt synes, det er godt, at man i EU har taget afstand fra Jörg Haider.
"Men det er let for mig at sige den slags. Hvis jeg arbejdede på en fabrik ved grænsen til Slovakiet, ville jeg måske også være bange for at miste mit job."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu