Læsetid: 2 min.

Urban under jorden

10. juli 2000

Slovenien var det land i det tidligere Jugoslavien, der kom lettest til uafhængigheden

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Ljubljana 2
Jeg møder Urban på banegården i Ljubljana. Den er blevet ret moderne efter en ombygning sidste år. Men der er en umiskendelige klang af gammelt i det rustne højttaleranlæg, hvor en kvindestemme minder om næste togafgang til Maribor eller det internationale tog til München eller Berlin.
På banegården kan man veksle til den slovenske valuta, Tolar'en, fra sine danske kroner. Tolar-sedlerne har eksisteret i ni år, lige siden bruddet med Jugoslavien og den inflationsramte dinar med masser af nuller. Jeg kan huske de første to år efter 1991, hvor der ikke var råd til at trykke Tolar-sedler med vandmærke osv. Dengang lignede de matadorpenge og ville have været så nemme at kopiere på en farvekopimaskine. Men sådan nogle var der ikke mange af i Ljubljana dengang. Så en ny inflation blev undgået.

Slovenien var heldig
"Vi var heldige dengang," siger Urban og hentyder til, hvor let Slovenien opnåede sin selvstændighed. Efter folkeafstemningen, hvor et massivt flertal stemte for uafhængighed, oplevede Slovenien kun ti dages krig.
"Men fra dag ét kunne vi ikke vide, hvor længe det ville vare. Så jeg var virkelig bange," siger Urban, der dengang ikke havde lyst til at gå i krig mod de samme kroatiske, bosniske og serbiske kammerater, som han havde aftjent sin værnepligt sammen med i Sarajevo, to år tidligere. Men han havde lige alderen til at blive indkaldt som kanonføde.
Så Urban gik under jorden. Var aldrig hjemme. Gemte sig hos venner og tog til sidst op i bjergene i en hytte.
"Dengang var jeg ikke tilhænger af slovensk selvstændighed. Så jeg ville ikke kæmpe for det. Men i dag, synes jeg det er i orden. Jeg har intet imod de andre fra det tidligere Jugoslavien. Jeg tror bare, at det er bedst, at vi slovenere selv bestemmer over vores fremtid," siger Urban.
Det er en fremtid med perspektiv, skal det vise sig.

*Første del serien blev bragt i weekendens format. Serien fortsætter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her