Læsetid: 2 min.

Varme gen-kartofler til ministeren

14. juli 2000

Mellem retterne søger EU's miljøministre i aften en ny vej mellem forbrugernes modvilje og biotek-industriens utålmodighed

Det franske formandskab har sat gensplejsede organismer på menukortet, når EU's miljøministre i aften samles til uformel ministermiddag.
Der skal ikke træffes beslutninger, som binder. Til gengæld vil der blive lyttet efter ord, der forløser.
EU-Kommissionen presser hårdt på, for at komme i gang med at behandle ansøgninger om nye godkendelser af gensplejsede organismer på Europas marker og markeder. Frankrig vil derimod være sikker på, at mærkningen af alle varer er helt klar og sikker og gennemskuelig, både når det gælder planter og frø, mad, foder og lægemidler - før EU begynder at tage stilling til flere ansøgninger.
Grækenland har for nylig været igennem en stor skandale, hvor et amerikansk firma leverede gensplejset bomuld, som ikke er godkendt i Europa. Grækerne stiller nu forslag om sanktioner mod sådanne firmaer. Desuden vil grækerne have mulighed for at lave frizoner uden gensplejsede planter - ligesom Toscana i Italien, der bare har gjort det, selv om det egentlig ikke stemmer med EU's nuværende regler.

Presset kommission
EU-Kommissionen er under pres for at få det stop, der blev indført sidste år, bragt til ophør.
"Industrikoncernerne har jo brugt rigtig mange penge både på forskning, udvikling og markedsføring af de nye gensplejsede planter," siger Torben Lund, Europaparlamentets miljøudvalg.
Desuden er juraen usikker i forhold til de internationale handelsregler.
"Men en ting er jura, noget andet er politik," siger Torben Lund. "Ingen af virksomhederne har rejst en sag. De ved nemlig godt, at det ville være den dårligst tænkelige reklame for dem selv."
Problemet er bare, hvad der sker, hvis USA rejser en prøvesag ved verdenshandelsorganisationen, WTO.
Derfor siger EU-Kommissionen: Det er ingen løsning at vi ikke gør noget.
"Vores rolle er først og fremmest at skabe rammerne for en godkendelse og kontrol af gensplejsede organismer, som er pålidelig og sikker for forbrugerne og miljøet," sagde miljøkommissær Margot Wallström i går.

Hvad skal mærkes?
Men Europas miljø- og forbrugerbevægelser mener ikke, at rammerne er sikre nok, eller at informationen er god nok.
Det nye direktiv om markedsføringen og udsætningen af gensplejsede organismer, skal gennem de afsluttende forhandlinger, den såkaldte forligsprocedure i efteråret.
Reglerne er ganske vist strammet. Men der mangler stadigvæk regler om erstatningsansvar, hvis det går galt. De regler, der skal modvirke en uønsket spredning i naturen er under kritik. Det samme gælder afviklingen af gener, der kan medføre resistens mod medicin.
Men dertil kommer, at der er store problemer med den mærkning, som skulle give forbrugerne et frit og informeret valg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her