Læsetid: 2 min.

Verdenshjernen viser vej

10. juli 2000

Med en virtuel hjerne er der udsigt til større overblik i det elektroniske univers

FORMAT - SOMMERTILLÆG

web.hvad.hvor
Det er over et år siden www.thebrain.com blev populær blandt teknikere og andre med direkte adgang til internetvisdom. Jeg har først nu opdaget thebrain.com, og forbander langt væk, at det ikke er sket noget før. Mest fordi al den tid jeg har brugt på nettet, kunne være skåret voldsomt ned med TheBrain.
Ideen er simpel: Hvorfor, om man må spørge, gemmer man sine tekster, emails og billedarkiver hver for sig. Hvad er det, der gør, at hjemmecomputeren er opbygget som et gammeldags bibliotek, hvor man kun kan finde sine tekster, billeder eller tidligere brugte websides, hvis man er indstillet på at bruge meget lang tid på at rode i arkiver, underkategorier og søge i kartoteker?
Folkene bag TheBrain gør det anderledes. De har lavet et stykke software, der kan hentes gratis ned og som er bygget op på samme måde som vi selv er, i tanker og tankespring; vores helt egen særlige måde at strukturere vores helt egen verden på.

Simpel logik
TheBrain kan bruges til at samordne ens egen måde at tænke på med alt det ordnede rod, man har liggende på harddisken. For mig er der for eksempel en meget nøje sammenhæng mellem en række indscannede billeder af arkitekten Rem Koolhaas, en universitetsopgave opgave jeg engang skrev om kærlighedssange i indiske film fra 1950'erne, og et interview jeg lavede med en engelsk sociolog sidste sommer. Der er nok ikke andre end mig, der kan se dén sammenhæng, men for mig giver det mening - hvorfor jeg i min udgave af TheBrain har lænket interviewet, opgaven og billederne sammen.
Men én ting er min egen harddisk. For på TheBrains side, kan man lænke sin hjerne til andres, og man kan dermed søge i en enorm verdenshjerne, der nedsætter søgetiden ganske betragteligt.
Her laves der et vejet gennemsnit af alle de tilkoblede hjerners tanker. Hvis jeg søger under arkitektur, er det nemt at finde frem til netop det, man har brug for, fordi logikken er så simpel, og man allerede i udgangspunktet har sorteret alle ubrugelige eller døde sider fra.
Det kan godt være, at TheBrain.com ikke er revolutionerende, men det er altså vildt smart. Og på alle måder i Internettets ånd.

(Det omtalte computerprogram kræver Windows
95/98/NT eller 2000 -
det virker altså ikke på f.eks. Macintosh)

*www.thebrain.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her