Læsetid: 2 min.

VERDENSMUSIK

18. juli 2000

Hæsblæsende harmonier
*Meget centralt i musikken fra Madagaskar står valiha'en (udtales: vali), et langt bambusrør med strenge, hvis sprøde lyd mest af alt minder om en harpe. Den lokale valiha-virtuos, Justin Vali, har for længst slået sit navn fast internationalt. På sin seneste skive, der har Madagaskar-eksperten Paddy Bush (bror til Kate) bag pulten, demonstrerer han sit talent både som musiker og som komponist. Den madagaskiske polyrytmik har det med at blæse derudad i et tempo, der appellerer til selv de mest dovne fødder. På The Sunshine Within er der imidlertid plads til både det hæsblæsende akustiske dansebeat og de stille harmonier. Særlig poetisk er titelnummeret, hvor Vali spiller op til accordeon og tabla.
Justin Vali: The Sunshine Within. Bush Telegraph Records (Import: Verdenshjørnet, MS)

Voldsom vokal
*Aserbajdsjanske Alim
Qasimov har en stor stemme - i bogstaveligste forstand. Det kan vi erfare live i weekenden 5.-6. august, når han er med til at synge verdenskulturfestivalen Images of the World ind. På pladen Love's Deep Ocean fortolker Qasimov med sin intense røst ni lange episke forløb sammen med datteren Ferghana Qasimova og musikalsk opbakning fra en lille håndfuld strenge og slagtøj. 70 minutter i selskab med Qasimov er en stor mundfuld. Var det ikke for pauseknappen, de fyldige noter - og datterens flotte vokal, der er mindst lige så intens som farmands - var jeg aldrig kommet igennem denne plade med fuld opmærksomhed.
Alim Qasimov: Love's Deep Ocean. Network (Import: Verdenshjørnet, MS)

Marokkansk motorsavsmassakre
*Hvis man er til tranceskabende musik af den type, der banker kraniet skævt med sit mix af melodisk marokkansk berbersang, motorsavsmassakren, autentiske melodistumper og forfinet leg med det elektroniske isenkram, så er Argan's sydmarokkanske motorberber sikkert sagen. Argan er 'musikalsk' i familie med Aisha Kandisha's Jarring Effects. Og det er da også AKJE's computertroldmand, der har arrangeret og som passer keyboard og lydeffekter sammen med Fido K. m.fl. Det er underfundigt. Til tider lige frem smukt (!) og billedskabende. Men først og fremmest ekstremt støjende. Og til tider en anelse for psykedelisk.
Argan: South Moroccan Motor Berber. Barbarity (Import: Verdenshjørnet, MS)

Kompleks vellyd
*I selskab med Andrea Marquee, en smuk brasiliansk kvinde med en forførende smuk stemme, befinder vi os i grænselandet mellem samba, bossa nova, moderne jazz - og hiphop. Zumbi er en forfriskende skive med kompleks musik, der trækker linjer mellem tradition og modernitet, komponeret af blandt andre Jorge Ben, Caetano Veloso og Andrea Marquee selv. Musik, der stiller krav, udfordrer og beriger. Som Andreas modne vokal, der i selskab med scratches, human beat box og et overflødighedshorn af strenge, trommer og en diskret trompet invaderer dit øre, din krop og din sjæl med langtidsholdbar vellyd.
Andrea Marquee: Zumbi. Stern's Brasil Music (Import: Amigo)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu