Læsetid: 3 min.

Vestens benspænd mod Afrika

10. juli 2000

Hele det sydlige Afrika føler sig vraget, da FIFA valgte Tyskland i stedet for Sydafrika som vært for fodbold-VM 2006

WINDHOEK - Det er vinter i Windhoek og alle går rundt og fryser, her, hvor temperaturen kommer helt ned på to grader om natten, men torsdagens lodtrækningssejr om VM-værtskabet til Franz Beckenbauer og Co. har fået sindene i Namibia i kog.
Det begyndte allerede ude i bruserne. Ham den gamle sorte med fuldskæg og topmave, som kender Gud og hvermand og derfor bruger oceaner af tid på at hilse på folk på en tre-fire forskellige sprog, alt efter folks farve og herkomst, bandede over Europa og dets kortsigtede beslutninger.
"Hvorfor skal Afrika have sparket hver gang, fatter de ikke, hvad et fodbold VM kunne betyde for hele kontinentet? Det er jo ikke bare Sydafrika der ville få et løft, vi ville alle have noget at se frem til."
Den tynde fodboldekspert, der dagen før havde forklaret os, hvorfor reglen om golden goal var ødelæggende for finalen, da han gerne ville have oplevet Italien i en tvungen offensiv, supplerede: "Du har ret, Tate (gamle mand), Sydafrika går glip af titusinder af arbejdspladser, et turistboom, der ville noget, plus en mulighed for for alvor at samle nationen på tværs af raceskel. Det er rent svindel og humbug, at Tyskland skulle løbe med VM i 2006. De har sgu da haft VM, var det ikke i 70'erne engang ..."
Snakken fortsatte inde i saunaen, men her var ikke alle enige i elendigheden. En stor kraftig boer sparkede en bemærkning ind om, at nu måtte Sydafrika se at få styr på sin kriminalitet, ingen turister turde jo rejse til landet alligevel. To owamboer med store biceps og triceps gloede olmt på ham. Så blev der stille et kort øjeblik.
Den gamle mand med fuldskægget brød tavsheden:
"Sydafrika har lavet et utroligt godt stykke forarbejde. Infrastrukturen er i top, der er allerede en halv snes stadions klar og man ville bygge nogle flere. Du ved, hvor gale folk er med fodbold dernede, jeg tror sgu alle forbryderne ville lade turisterne være i fred en stund for at se bold. Problemet er, at man altid kan finde undskyldninger for at springe Afrika over. Det er vores tur, så simpelt er det."

Udemokratisk
En lille hvid advokat, kendt for sit arbejde med minoriteter og menneskerettigheder kom nu på banen.
"Jeg tror, der var penge med i beslutningen. Hvorfor ville ham new zealænderen pludselig ikke stemme?"
Alle i saunaen nikkede samtykkende.
"Kan I huske dengang Cape Town blev snydt for OL sidste år, da fandt man jo ud af, at der var bestikkelse med i spillet. Tror I FIFA er bedre? Det er jo hamrende udemokratisk opbygget."
En af Owamboerne rejste sig og hev en lille flaske kinesisk tigerbalsam frem.
"Er det ok, hvis jeg smider noget af det her kinesiske lort på ovnen", spurgte han og kastede et blik rundt på rækkerne af bare mænd.

Frantz bestemmerøv
Den kinesiske olies duft bredte sig til alle kroge af saunaen. Nu var det min tur til at blande mig i debatten, fornemmede jeg.
Jeg havde mest af alt lyst til at rejse til Tyskland og spærre samtlige motorveje og tage Franz Beckenbauer, den blærerøv som gidsel. I stedet sagde jeg: "Jeg synes Sydafrika havde fortjent det VM for fodboldens skyld. Men fodbold er penge og Tyskland vil hellere score kassen og så sende lidt ulandsbistand med den anden hånd. Jeg er flov på Europas vegne, sorry, guys."
Den anden owambo, ham med de kolossale muskler beroligede mig:
"Vi hernede er efterhånden vant til at acceptere tingene som de er. Gud ønskede åbenbart ikke at Afrika skulle have dette VM. Så enkelt er det."
"Nej, næsten," afbrød jeg ham: "Det er for nemt at give Ham ansvaret for alt.
"Måske," svarede han mig, "men sådan er det, se dig omkrig hernede, vi vælter rundt i problemer, vi er nødt til at tro på at det er Gud, der giver os alle de prøvelser."
Fodboldfanatikeren supplerede grinende:
"Han kunne sgu da godt lige have givet os det VM, kommer vi nogensinde til at opleve det i vores tid nu?"
Kort efter forlod de fleste saunaen og trissede henimod bruserne. Den store boer sagde henkastet ud i luften, at VM jo alligevel gav økonomisk underskud, se bare på Toronto, de betaler stadig af på gælden.
"Du kan ikke måle det her alene i penge, men rand'en ville da helt sikkert blive styrket gevaldigt ligesom der ville følge udenlandske investeringer i kølvandet på et VM," svarede den gamle ham og åbnede for den kolde bruser.

Halfdan Muurholm er medarbejder ved ulandsorganisation Ibis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her