Læsetid: 3 min.

Vilddyr i Arenas arena

12. juli 2000

Cirkus Arena giver tilskueren en fornyet tro på det traditionelle cirkus. Og utilregnelige drømme om to eksplosive tvillingsøstre i leopard-outfits

Cirkus
Onde tunger siger, at det traditionelle cirkus har problemer. At cirkus er stagneret i gamle tricks og slidte dyr. At klovneriet er uden sjæl, og at det tekniske niveau er dalet.
Beklager: Hus forbi. Bevæger man sig ind under den gigantiske teltdug hos Cirkus Arena denne sommer, får man i hvert fald en opløftende oplevelse - og en fornyet tro på cirkus' muligheder.
Her er ro og dynamik på samme tid. Cirkusdirektør Benny Berdino er fredsommeligheden selv - ulastelig klædt i kjole og hvidt, men med et kolonihaveglimt i øjet, der får alle de sweatshirtklædte tilskuere til at føle sig hjemme. Ingen hysterisk show-off, bare belevenhed.
Artisterne er i verdensklasse. Okay, de fleste er også udlændinge, men de er 'godt fundet'. De kinesiske skønheder fra Dalian Acrobatic
Troupe pryder årets plakat, og de indtager manegen med en elegance og ubesværethed i tallerkenpinde-akrobatik, der tåler at blive set fra første række.
Det er hundesvært, dette her, og alligevel udstråler pigerne bare iver. Først da de senere kører 16 (seksten!) piger på samme cykel, bliver ansigterne til grimasser - og lårene på den ene cyklende dejlighed, næsten gemt neden under alle de andre, viser sig at overgå enhver Tour de France-rytters muskelophobning.

Smalle hofter i trapez
Alligevel er det de 21-årige rumænske tvillingsøstre Florina og Georgeta, der er forestillingens mest overrumplende indslag. Disse kvinder er luftkunstnere - i tov, i trapez og i hinandens håndled - og de har smækre, smalhoftede kroppe skruet ned i leopard-outfits og snørestøvler, (mens deres hår til gengæld er sekretær-kedeligt bobbet).
Men når de kaster sig ud i luften, bliver de til vilddyr. Fuldkommen uberegnelige og med en eksplosiv råstyrke, der får dem manøvreret omkring i luften i tilsyneladende umulige vend og glid og splitture, højt oppe under kuplen. Og så giver de med garanti utilregnelige drømme.
Men nej, disse driftige kvinder fra Duo Nastase påstår ikke, at de er Kunstnere, sådan som det nye franske cirkus' luftvæsener. De er 'blot' cirkusartister. Deres frygtløse udskejelser i luften er imidlertid lige så åndeløst betagende - her endda uden synderlig fokus på en sjældent perfekt synkron-teknik.

Selvklappende søløver
Arena byder også på de store traditionelle dyrenumre. Miller Benneweis' otte kastaniefarvede heste og to charmeponyer er præcis så noble, som de bør være det, og Kim Benneweis' fire friske elefanter har den rette krumning på snabelen. Søløver kan Arena også præstere - søde, snu og selvklappende.
Klovnerne er derimod forestillingens tynde øl. Den spanske trio José Michels er for lang i spyttet - og vandpjaskeriet - og den italienske og ellers poetisk talentfulde Mr. Chap får ikke lov til at stjæle meget mere hos publikum end et kys. Til gengæld er den fjumreklovnende Max Weldy med vippe og trampolin et hit hos skoledrengene, der tydeligvis lever sig ind i klovnemandens armbaskende klumpethed og barske selvironi.
1.673 tilskuere er der plads til under den røde teltdug. I den bette provinsby Kerteminde fredag aften var der langt over 1.000. Cirkus trives altså tilsyneladende i bedste velgående, og formår fortsat at tiltrække folk af alle slags.
Netop den folkelige dragning mod teltet er formodentlig en af hemmelighederne bag cirkus' succes, og Cirkus Arena har tilsyneladende ramt en succesfuld blanding af en dansk nede-på-jorden-stil og en international knib-mig-i-armen-opvisning af de sværeste kunster. Og en østeuropæisk, musikalsk indpakning befriet for sukker.
Men stagnation - det kan Arena ikke vigte sig med i år. Beklager.

*Cirkus Arena. Idé og produktion: Benny Berdino. Iscenesættelse: Suzanne Berdino. Lys: Roy Bjerke. Kapelmester: Leslaw Witek. Spiller hele sommeren, bl.a. i aften i Køge, ons. Nykøbing Sj., to. Holbæk, fre. Ringsted, lø-sø Hørsholm, kl. 19. Tlf. 30 60 61 62.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her