Læsetid: 3 min.

Vindkraft ved at overhale kul og gas

7. juli 2000

Vindkraften tæt på kommercielt gennembrud, vurderer eksperter. Prisen på strøm fra vindmøller er ved at blive mindre end prisen på strøm fra et nyt kraftværk

Vindkraften står over for sit endelige kommercielle gennembrud. Udviklingen af stadig større og mere effektive møller har nået det afgørende punkt, hvor strøm fra en ny vindmølle kan klare sig i fri konkurrence med strøm fra et nyt kraftværk.
Vindmøllerne har brug for miljøstøtte i nogle år endnu. Men det skyldes, at ejerne af gamle elværker sælger strøm til underpris.

Vind bliver billigst
"På et kulkraftværk koster det 25 øre at producere en kilowatt-time, hvis man regner både driften, afskrivningen af anlægget og vedligeholdelsen med," siger økonomidirektør Svend Sigaard, Vestas, til Information:
"På et moderne gasfyret værk, som det, der for nylig blev projekteret i Stavanger, er kostprisen 20 norske øre. Vi siger i dag 25 øre, baseret på en god placering, f.eks. ved den jyske vestkyst, tyve års levetid, seks procent i rente og fem øre pr. kilowatt i vedligeholdelse," siger han.
"Om to-tre år er vi nede på 20 øre. Så er vi konkurrencedygtige med gas - og miljøfordelen endda gratis."
Vestas er, sammen med sine partnere, verdens største vindmøllefabrik.
Konsulent Birger Madsen er en anelse mere forsigtig:
"Vi er lige ved at være meget tæt på. Jeg er sikker på, at prisen på en kilowatt-time fra en vindmølle er mindre end fra et nyt kulkraftværk, der overholder alle miljøregler i løbet af tre-fire år. Det må du gerne citere mig for," siger han.
Prisen i dag er 30-32 øre fra en vindmølle på en "almindelig god placering" og 27-28 øre fra et moderne kulfyret værk og 23-25 øre fra et moderne gasfyret værk, fortæller han. Forskellen skyldes ikke uenighed, men forskellige beregningsforudsætninger.
Birger Madsen er almindeligt anset som den førende ekspert på området.
De fleste industrilande har i dag et overskud af elværker, både drevet af atomenergi, kul, gas og andre konventionelle kilder. Desuden er vandkraft meget billig, når først anlæggene er betalt. Derfor kan man i dag købe strøm for 12 øre pr. kwh. Konkurrencen om kunderne er hård. Men på trods af elbesparelser stiger forbruget i de fleste lande. Og de gamle værker vil efterhånden blive taget ud af drift.
Efterhånden vil prisen på markedet nærme sig til den reelle pris for at lave strøm fra nye anlæg, som også skal forrentes og afskrives, siger både Birger Madsen og Svend Sigaard. Til den tid vil vindmøllerne være fuldt konkurrencedygtige.
Ved udgangen af marts i år var der 5.817 vindmøller i Danmark. Men mange af dem er over ti år gamle. Tilsammen har de en effekt på 1.882 megawatt.
I januar kvartal dækkede de 15,3 procent af det danske elforbrug, oplyser firmaet Energi- og Miljødata, EM Data i Ålborg.

Større og færre møller
Nye møller laver ti gange mere strøm end de gamle - og støjer mindre.
Samtidig er der mange, der synes, at vindmøller skæmmer landskabet.
Nogle steder i Danmark er de stillet så tilfældigt op, som var de spredt ud over landskabet med en møjgreb, erkender Lars Bo fra EM Data. Men hvis man fik fjernet de gamle møller og erstattet dem med blot halvt så mange nye, kunne utilfredsheden blive mindre - og elproduktionen meget større. EM Data har også fundet ca. 400 steder, hvor store nye møller på op til to megawatt kan anbringes i såkaldt "tekniske landskaber", tæt ved havne, kraftværker og industrikvarterer.
Dertil kommer de store havmølleparker, hvor hver mølle er 20 gange større end en typisk vindmølle var for ti år siden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her