Læsetid: 3 min.

I virkeligheden

13. juli 2000

Maleren Poul Anker Bech har fået en retrospektiv udstilling på to lokaliteter nordenfjords - og en velskrevet monografi

Billedkunst
Hjørring Kunstmuseum har skiftet navn: Fra det lokale til det næsten globale: Nu er det Vendsyssel Kunstmuseum. Samlingerne koncentrerer sig om de malere, der nordenfjords har beskæftiget sig med landskabet med det vide udsyn og de store himle, Svend Engelund og Johannes Hofmeister og indbefatter det tidligere bibliotek med Larsen Stevns' gribende fresker.
I denne sommer viser man en større mønstring af de malerier, Poul Anker Bech, også et 'barn af Vendsyssel', igennem årene har udvidet den danske kunsthistorie med.
Museumsinpektør Inge
Mørch Jensen har til lejligheden skrevet en fin skildring af malerens vej fra den næsten kunst-frie opvækst, der førte over et år ved landbruget og en tid som kontorelev i Hjørring Amtstue til Aarhus Universitet (kunsthistorie og historie), mens maleriet fik større og større plads.

Sjusket
De første billeder var konstruktivt motivsuggererende, stramme i formen, men snart finder man Poul Anker Bechs karakteristiske løse, ekspressionistiske strøg, som han selv har betegnet som en "sjusket" malemåde. Kontrasten mellem det fotorealistiske interiør eller landskab er et af de billedchok, Bech anvender i sin leg med illusionen.
Når småborgerhjemmet er nøjagtigt afmalet, bryder kaos ud i en klokkestreng, og samfundets autoriteter (læreren, overlægen eller den magtfulde business class-
koncernleder) har det med at befinde sig i et begyndende stadium af nedsmeltning.
Der er kunsthistoriske forbilleder en masse - immervæk studerede maleren jo faget og har som alle andre et gigantisk musée imaginaire (Malrauxs indre mindemuseum) oplagret i knolden. Der er ligheder med Magrittes afsindige udskejelser i peinture vache (åndssvage billeder)-perioden, der er Erik Raadals tomme Jylland, der er Hopper og der er Lergaard, men der er også meget Poul Anker Bech. På en finurlig facon lykkes det ham dels at være maler og ikke rebus-konstruktør, dels at være jysk midt i den hæsblæsende globalisering.

Scenerier
I mange af billederne kæntrer verden, som set fra en flyvemaskine i spin. Den terroriserende horisontlinje får modspil af en ny verden, der står på tværs af den gulvflade, der bestemmer beskuerens synspunkt.
Det forklares af kunstnerens biografi, når man under 1979 læser, at han dette år får flyvercertifikat (det har nok været mindst lige så morsomt som at blive kunsthistoriker!).
Samtidig har Poul Anker Bech et parløb med tidsånden, der træder frem i denne retrospektive sammenhæng. Der er charterrejserne, motorvejsmafiaens billøse streger igennem Nordjylland, campingvognens hvilested for foden af barndommens meditationspunkt, transformatortårnet. Køer og grise, byboen ukendte, indtager de kontemplative positioner, der hos Caspar David Friedrich tildeles munke og studenter. Særligt danske var hans fremragende plakater for DSB i 1987, der genfindes i monografien. Det er sandelig gået tilbage for etaten sidenhen, hvad design og kunstforståelse angår!
Selv har Bech skrevet om forbindelsen imellem scenografi og malerkunst i en tekst fra 1996, hvori man kan finde den karakteristiske konstatering:
"Dog har maleriet den fordel, at det ikke er bundet af tiden. Beskueren får friheden til at falde i staver, eller til frit i fantasien at springe ind på 'scenen' og uhæmmet vandre rundt i de gådefulde rum blandt maleriets egne sofitter, sætstykker og kulisser..."
Produktionen kan nu overskues i det perspektiv, man selv vælger: Enten på den toleddede udstilling, i Hjørring og Vrå, eller i bogform.

*Poul Anker Bech. Retrospektiv. Vendsyssel Kunstmuseum til 27. august og Kunstbygningen Vrå til 23. juli.

*Inge Mørch Jensen: Poul Anker Bech. Vendsyssel Kunstmuseum, 96 s. omkring 65 værker illustreret i farve. Fås på museet - Brinck Seidelinsgade 10, 9800 Hjørring. Tlf. 98 92 41 33. Fax 98 92 16 95.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her