Læsetid: 2 min.

Yes & no ...

21. juli 2000

Storbritannien er splittet i euro-spørgsmålet

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Storbritannien
LONDON - Euroen deler briterne på kryds og tværs
Kevin Pringle er medlem af det skotske nationalistparti og foretrækker en europæisk pengepolitik frem for den britiske. Rodney Leach har en højtstående stilling i en City of London-bank og er glødende modstander af britisk euro-medlemskab
"Hvad betyder det for dig, hvis/når dit lands valuta bliver udskiftet med euroen?"
Rodney Leach: "I City er euroen faktisk irrelevant. Vi arbejder i masser af valutaer, euroen er bare én mere. Jeg er imod euroen ikke som en City-person men som britisk borger".
Kevin Pringle: "Det vil bare gøre det hele valutaområdet nemmere. For eksempel, når man er ude at rejse. Men det vil også gøre kreditforeningslånene billigere".
"Hvilke fordele, mener du, er forbundet med den fælles valuta?"
Kevin Pringle: "Euroen har mulighed for at skabe en stabil valutazone. Skotland handler meget med Europa, og vi er afhængige af europæisk turisme. Jeg tror, det er bedre for Skotland at være inde end ude med hensyn til handel, investeringer og turisme".
Rodney Leach: "Italien for eksempel har gavn af at få adgang til lån til et tysk renteniveau. Spanien har f.eks. haft fordel af at være tilknyttet tysk-fransk troværdighed. Hvis jeg var italiener, østriger, måske hollænder eller ligefrem franskmand, kan det godt være, at jeg ville se fordele i medlemskab. Men ikke for Storbritannien".
"Hvilke ulemper mener du er forbundet med den fælles valuta?"
Rodney Leach: "Jeg har fem problemer med euroen. For det første tror jeg ikke, at én monetær politik vil passe til alle. Dernæst er EU ikke demokratisk. For det tredje er jeg bekymret over den føderale dagsorden. Folk skal ikke have den trukket end over hovedet - hvis mine børn f.eks. vil stemme for den, så fint, men det skal ske åbent og ikke skjult som nu. Det fjerde problem er, at ØMUen ikke stemmer overens med den angelsaksiske, markedsbaserede økonomi med stor fleksibilitet. Vi har ikke den korporatistiske model. Og for det femte frygter jeg for den Atlantiske Alliance, hvis vi melder os ind i euroen."
Kevin Pringle: "Potentielt er der risiko for, at den monetære politik ikke passer til skotske forhold. Men det problem har vi allerede med den britiske monetære politik. Jeg tror, at den skotske økonomi er mere på omgangshøjde med den europæiske end med den, der findes i det sydøstlige England, hvor vores monetære politik bestemmes nu".
"Ser du primært EU som et økonomisk eller et politisk samarbejde?"
Kevin Pringle: "Begge dele".
Rodney Leach: "Politisk. Det økonomiske samarbejde er beregnet på at føre til det politiske".
"Hvilken politisk betydning får det monetære samarbejde?"
Rodney Leach: "Enorm indflydelse. På skatteniveau og skattelovgivning, arbejdsmarkedspolitik og arbejdstagerrettigheder. Der bliver tale om 60-70 procent af det, som regeringer, parlamenter og samfundet som helhed drejer sig om".
Kevin Pringle: "Der er ikke noget uundgåeligt over det. Euroen fører kun til yderligere politisk samarbejde, hvis medlemsstaterne vil det. For mit vedkommende måtte den gerne føre til højere pensioner".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her