Læsetid: 1 min.

Bag rapporten

29. august 2000

To respekterede advokater og en juraprofessor står bag undersøgelsen

De vise mænd
Formanden for undersøgelses-kommissionen Advokat Henrik Christrup er en af de helt tunge drenge inden for advokatstanden. Da han blev udpeget som kommissionens formand i 1996 herskede der ikke tvivl om hans kompetence, selvom han tidligere har været advokat for Erling Olsen.
Som advokat for Tvind fik Henrik Christrup i 1999 Højesterets kendelse for, at Folketingets særlov om Tvind var i strid med grundloven. I Færøbank-sagen var han advokat for den Danske Bank, mens han efter Tamil-sagen var det offentliges repræsentant i de efterfølgende tjenestemandssager.
Som en af få advokater har Henrik Christrup både været ansat ved politiet og i Justitsministeriet inden han i 1966 gik ind i advokatbranchen. Her er det blevet til en del bestyrelsesposter i erhvervslivet, blandt andet i Mærsk Olie og Gas A/S, hvor han som ordstyrer for A.P. Møllers generalforsamling i maj i år effektivt forhindrede Frank Aaen i at komme til orde. Forsikringsselskaberne Codan og Hafnia nyder også godt af ham som formand for deres bestyrelser.

Sagernes mand
Kommissionens anden advokat, Gunnar Homann er mest kendt som en af landets førende eksperter i udvisningssager.
Senest fik han i maj i år Højesterets dom for, at udvisningen af en 22-årig somalier var i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Fra 1995 til 1997 sad han i indenrigsministerens udvisningsudvalg, og han har skrevet afsnittet om udvisningsbestemmelserne i den juridiske lærebog Udlændingeret. Derudover har han været bisidder i en række store undersøgelsessager – blandt andet sagen om kreativ bogføring i Skatteministeriet, Himmerlandsbank-sagen og Færøbank-sagen.
Claus Haagen Jensen er professor i offentlig ret ved Aalborg Universitet og har været formand for bestyrelsen for Det Danske Center for Menneskerettigheder siden 1989.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her