Læsetid: 1 min.

Dansk kurder står til mindst tre år

9. august 2000

Den danske statsborger Sadik Çiftçi sigtet for PKK-støtte. Danmark kan hjælpe ham, siger forsvars-advokaten

Danmark bør gribe ind og hjælpe den 45-årige Sadik Çiftçi, der siden torsdag i sidste uge har været tilbageholdt af de tyrkiske myndigheder. Det siger advokat Leyla Yüksel fra det advokatfirma i Ankara, som repræsenterer Sadik Çiftçi:
"Min klient er dansk statsborger, så selvfølgelig kan det hjælpe, hvis Danmark griber ind. Det har før hjulpet i en lignende sag," siger Leyla Yüksel. Hun henviser til sagen om dansk-kurderen Kemal Koç, der i 1996 blev tilbageholdt i 42 dage på grund af sit arbejde for kurdiske organisationer.
Da der i april 2000 blev indgået forlig mellem Danmark og Tyrkiet ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Kemal Koç-sagen, var det en del af forligsteksten, at Danmark fremover bilateralt kan tage sager op med de tyrkiske myndigheder, hvis danske statsborgere tilbageholdes i Tyrkiet.
Sadik Çiftçi er sigtet efter den tyrkiske straffelovs paragraf 169, der handler om støtte til ulovlige organisationer. Konkret er han mistænkt for at yde økonomisk støtte til det i Tyrkiet forbudte PKK - Kurdistans Arbejderparti.
Baggrunden for sigtelsen er ikke aktiviteter i Tyrkiet, hvor Sadik Çiftçi var på ferie med sin kone og tre børn, men derimod hans politiske arbejde i Danmark, oplyser advokaten.

Minimum tre år
Hvis Sadik Çiftçi bliver dømt efter paragraffen, vil dommen - ifølge Leyla Yüksel - lyde på minimum tre års fængsel, hvoraf tre fjerdedele skal afsones, inden der kan ske prøveløsladelse.
Sadik Çiftçi blev mandag varetægtsfængslet. Normalt får varetægtsfængslede i løbet af 30-35 dage besked om datoen for domsforhandlingen i deres sag.
Leyla Yüksel besøgte tirsdag eftermiddag Sadik Çiftçi i fængslet i Ankara for at aftale hans kones og børns hjemrejse til Danmark med ham:
"Han var selvfølgelig ked af det, men der var ingen tegn på, at han havde været udsat for tortur eller havde lidt fysisk overlast," siger Leyla Yüksel.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu