Læsetid: 2 min.

Dansk våbensalg skal frem i lyset

17. august 2000

Danmark er et af de lande i EU, som er mest tilbageholdende med oplysninger om eksport af våben. Justitsminister Frank Jensen lover større åbenhed

Danmark er bestemt ikke foregangsland, når det gælder åbenhed omkring eksport af våben og militærmateriel. Hidtil har Danmark kun opfyldt mindstekravene i det adfærdskodeks om våbensalg, som EU-landene har tilsluttet sig.
Regeringerne i samtlige EU-lande indrapporterer hvert år omfanget af deres våbeneksport til en central opgørelse. De fleste andre europæiske lande offentliggør - i modsætning til Danmark - samtidig en national rapport, der rummer supplerende oplysninger om omfanget og karakteren af deres våbeneksport. Ifølge EU's ministerråd er Danmark og Grækenland ene om ikke have oplyst størrelsen af deres eksport.
Den danske regering har allerede fuldt dækkende oplysninger om dansk våbenslag til udlandet, idet danske firmaer har pligt til at indhente tilladelse i Justitsministeriet før de kan eksportere krigsmateteriel. I 1998 blev der således givet 219 eksporttilladelser, fordelt på 23 virksomheder.
Regeringen ønsker dog ikke at oplyse, hvor stort omfanget af dansk våbeneksport er i dag. Brancheforeningen for forsvarsindustrien skønner, at Danmark i dag eksporterer våbendele for omkring en milliard kroner om året:
"Det er rigtigt, at Danmark ikke hidtil har kunnet angive værdien af våbeneksporten. Det er også baggrunden for, at Justitsministeriet i juni i år bad alle våbeneksporterende virksomheder om fremover at bidrage med disse oplysninger til brug for EU-rapporten, siger justitsminister Frank Jensen til Information.

Hemmelighedskræmmeri
EU's adfærdskodeks om våbensalg har til formål at sikre bedre kontrol med våbensalget i Europa. Det undrer derfor flere politikere i Folketinget, at den danske regering ikke fører aktivt an i bestræbelserne for at skabe større åbenhed om europæisk våbeneksport:
"Hvis Justitsministeriet laver lister over, hvilke tilladelser, der er givet, så kan det ikke være så svært at sørge for den offentlighed. Så er der i hvert fald noget kildemateriale, som vil være ret let tilgængelig for Frank Jensen. Det er justitsministerens opgave at få bragt det på det rene så hurtigt som muligt," siger Det Radikale Venstres retsordfører, Elisabeth Arnold.
Enhedslistens Søren Søndergaard er forarget over den danske regerings hemmelighedskræmmeri:
"Principielt mener vi, at et land som Danmark ikke burde eksportere våben. Men når det så sker, bør man i det mindste have en offentlig diskussion af spørgsmålet. Selvfølgelig skal oplysninger om eksportens omfang, og hvilke lande som modtager våbene, være offentligt tilgængelige," siger han.

Vi arbejder på sagen
Justitsministeren understreger, at Danmark allerede opfylder EU-adfærdskodekset for våbensalg i dag. Han henviser til, at Justitsministeriet siden november 1999 har arbejdet sammen med Udenrigs- og Forsvarsministeriet og Erhvervsfremmestyrelsen på en samlet dansk rapport om våbeneksport og eksportkontrol, som vil blive offentlig tilgængelig:
"Danmark bidrager allerede i dag med statistiske oplysninger om våbeneksporten til bl.a. EU i forbindelse med Rådets årlige rapport om anvendelse af adfærdskodeksen for våbeneksport i EU," siger Frank Jensen.
"Det drejer sig om oplysninger om antallet af eksporttilladelser, afslag, våbentyper samt modtagerlande. EU har besluttet, at medlemslandene afgiver oplysningerne fortroligt, men oplysninger om tilladelser, afslag og værdien af eksporten offentliggøres i den samlede rapport fra EU," siger ministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her