Læsetid: 3 min.

Den danske forbindelse

3. august 2000

Den danske skuespiller Iben Hjejle fik rollen som Laura takket være Mifune

Skuespilleren
Instruktøren Stephen Frears var under et vist pres for at finde en amerikansk skuespillerinde til rollen som Laura i High Fidelity, fortæller han til Information.
Rollen som Laura er ikke en klart defineret type, men en kvinde med stort K. Hun kan både være den søde, blide pige og så den drevne karrierekvinde med ambitioner på kærestens vegne. En svær rolle at jonglere blandt de accentuerede kvindetyper, som High Fidelity er fyldt med. Og en svær rolle at besætte, måtte Frears sande.
"Jeg tror, at man forudsatte, at jeg ville finde en skuespillerinde i Amerika," fortæller han, "og det kunne jeg simpelthen ikke. Der var mennesker, som de ønskede, jeg skulle bruge, og jeg sagde, 'nej, jeg synes ikke, at det virker.'"
"For amerikanske skuespillerinder er det ofte ikke særlig interessant at spille pigen i en film. I filmens første scene forlader Laura Rob, og til slut får han hende tilbage, så han er tydeligvis håbløst forelsket i hende. Man prøver i virkeligheden at finde én, man kan forelske sig i. Men det er temmelig svært, som du sikkert ved fra dit eget liv, at finde et menneske, som kan feje benene væk under dig."

Pigerne lægger sig ned
Men i 1999 mødte Frears under filmfestivalen i Berlin Iben Hjejle, der sammen med Søren Kragh-Jacobsen vakte opsigt med Mifunes sidste sang. Filmen vandt en Sølvbjørn, og Hjejle fik en pris for sit skuespil.
"Man ved naturligvis ikke, hvad man leder efter, før man finder det. Man befinder sig i en slags tåge, og så dukker en eller anden op, og det hele giver mening," forklarer Frears og fortsætter. "Jeg ledte efter de kvaliteter, Iben har. Først og fremmest en skuespillerinde som var stærk og kunne måle sig med John. Som skuespiller er han som en damptromle, og pigerne lægger sig bare ned for ham. Én, der er stærk, men ikke er hans mor. Selvfølgelig kan man finde en, der er ældre end ham, der ville behandle ham sådan."
Resten er, som man siger, historie, selv om det da kunne være meget rart at vide, hvad der fik Iben Hjejle til at sige ja til at medvirke, altså udover, at en af hendes favoritinstruktører skulle instruere.
"Det var et helt fantastisk manuskript," fortæller en tydeligt begejstret Hjejle, der først læste bogen, efter at have læst manuskriptet. "Bogen er fortalt udfra en mands synspunkt, om hans opfattelse af kærlighed og parforhold. Men da jeg læste bogen og nu ser filmen, så kan jeg godt identificere mig med mange af de ting, som Rob går igennem."
Efter at have spillet luksusluder på en sukkerroemark på Lolland, må det have været svært pludselig at skulle begå sig i en amerikansk film.

Tilbagelænet
"Jeg lænede mig tilbage i den overbevisning, at de syntes, at jeg var den rigtige til at spille den rolle," forklarer hun. Men det hjalp også, at hendes modspiller var John Cusack.
"Jeg kunne læne mig op ad den der kanonstore udstråling, Cusack har. Han lægger et smaddergodt beat, kan man sige. Hvis han var med i et band, ville han være trommelsager. Han er meget god til at lægge en grundstemning i en scene, så man ikke føler sig utryk. Og så har han et helt utroligt drive, en kæmpekoncentration, og han giver aldrig op, før han har fået det, han gerne vil have."
"Vi snakkede sammen, hver eneste gang vi skulle lave en scene. Han har lavet meget teater i Chicago, så han er vant til at arbejde med ensemble, og han er vant til at lytte til sine medspillere, og ser det som en vigtig ting, at man er enige om, hvor scenen skal hen. Samtidig vil han gerne overraskes, at man pludselig prøver noget nyt, uden man har aftalt det."
"Frears er et utroligt diskret menneske som instruktør," fortsætter hun om instruktøren: "Han læner sig tilbage i den overbevisning, at han har valgt de rigtige skuespillere, og at det er dem, der skal gøre arbejdet. Han er god til at få én til at prøve tingene af. Men han gør det på en meget diskret måde. Han er ikke sådan en instruktør, som skal dirigere hele vejen igennem, og det tog mig lidt tid at vænne mig til, at han stolede så meget på mig."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her