Læsetid: 1 min.

Dommer i splid med sig selv

4. august 2000

Trods løfte om snarlig løsladelse valgte byretsdommer at forlænge varetægtsfængsling

Byretsdommer Peter Lind Larsen var ikke indstillet på at lade handling følge ord, da han torsdag skulle tage stilling til yderligere forlængelse af en meget lang varetægtsfængsling af en algerisk bankrøver, der i juni 1999 var færdig med at afsone sin fængselsstraf. Den 31-årige Rashid Ismaini har siddet varetægtsfængslet siden, fordi det danske politi ikke kan sende ham til Algeriet.
Da Peter Lind Larsen 13. april i år skulle tage stilling til fortsat varetægtsfængsling af Rashid Ismaini, var han så uforsigtig at diktere til retsbogen, "at løsladelse kan komme på tale ved næste retsmøde, såfremt der ikke foreligger nye oplysninger fra myndighederne i Algier".
Vanskelighederne med at sende Rashid Ismaini ud af Danmark skyldes, at han ikke er identificeret. Og før han er det, vil hjemlandets myndigheder ikke modtage ham.
På retsmøderne i maj, juni og juli var det andre dommere, der havde sagen. De forlængede rutinemæssigt varetægtsfængslingen uden hensyn til Peter Lind Larsens retsbogstilførsel fra april.

Intet nyt fra Algier
Det hjalp ikke Ismaini, at hans advokat, Steen Frederiksen, torsdag henledte dommerens opmærksomhed på hans ord fra april - og tilføjede, at der i de mellemliggende mere end tre en halv måned absolut ikke er fremkommet "nye oplysninger fra myndighederne i Algier".
Peter Lind Larsen henviste til, at Østre Landsret siden hans kendelse fra april har stadfæstet den fortsatte varetægtsfængsling af Rashid Ismaini - senest i begyndelsen af juli måned.
Rashid Ismainis advokat har nu fået tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret. Landets øverste domstol afsagde i 1997 en principiel kendelse, da en anden udvisningsdømt algerier blev løsladt efter meget langvarig varetægtsfængsling efter endt afsoning af en fængselsstraf.
"Jeg håber, at Højesteret får lejlighed til at se på sagen, inden der er gået fire uger," sagde Peter Lind Larsen, da han forlængede varetægtsfængslingen til 31. august. Han undlod at skrive noget i retsbogen om, at "at løsladelse kan komme på tale ved næste retsmøde".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her