Læsetid: 1 min.

Echelon i global modvind

14. august 2000

Højteknologisk overvågningsudstyr har skabt et fornyet behov for aktive fredsbevægelser i den vestlige verden, siger ekspert fra New Zealand

Afsløringerne af det globale efterretningsnetværk Echelon er langsomt ved at genantænde gnisten blandt freds- og borgerretsbevægelser i de vestlige lande. Ifølge den new zealandske Echelon-ekspert, Nicky Hager, som besøger Danmark i en europæisk foredragsturné, begynder kritikken af Echelon for alvor at vinde udbredelse i hele den vestlige verden:
"Folk er begyndt at erkende, hvilke foruroligende overvågningsmuligheder, udvklingen af den nye informationsteknologi har givet de vestlige efterretningstjenester. Kritikken af Echelon er blevet en platform, der skaber et sammenhængende fokus på de intime krænkelser af helt basale borgerrettigheder, som efterretningstjenesterne ikke blot har fået styrkede mulighed for i dag, men som de også i stigende omfang bruger mod landenes egne borgere," siger Nicky Hager til Information.

EU-komité er vigtig
Den offentlige debat om aflytningsnetværket Echelon, der består af et ukendt antal lyttestationer i hele verden under ledelse af USAs største efterretningstjeneste, National Security Agency (NSA), har antaget globale dimensioner efter Nicky Hager i 1996 skrev bogen Secret Powers, hvor han dokumenterede efterretningssamarbejdets eksistens og udbredelse.
I Europa har særligt EU-Parlamentet været drivkraft i bestræbelserne på at få undersøgt omfanget af Echelon. I forrige uge tog EU-Parlamentet initativ til at nedsætte en ny undersøgelseskomité. Flere europæiske partier med De Grønne i spidsen har dog kritiseret undersøgelsen for kun at være en syltekrukke, fordi undersøgelseskomitéen ikke har beføjelser til at indkalde efterreningsfolk under vidneansvar.
Nicky Hager er imidlertid begejstret for EU-Parlamentets initativ:
"Det er helt usandsynligt, at en parlamentarisk komité skulle få efterretningsfolk til at udtale sig under vidneansvar. Undersøgelseskomitéen er den eneste og dermed bedste mulighed for at skabe en øget bevidsthed blandt almindelige mennesker om efterretningstjenesternes aktuelle virkemidler," siger Nicky Hager.

Side 4: 'En klassisk Echelon'

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her