Læsetid: 4 min.

Eks-diktator slæbes for retten

24. august 2000

Korruptionssagen mod den tidligere så frygtede indonesiske diktator Suharto begynder om en uge. Præsident Wahid har lovet benådning, hvis Suharto bliver dømt

De indonesiske myndigheder meddelte i går, at den længe ventede retssag mod den tidligere præsident Suharto vil blive indledt om en uge, den 31. august. Dermed er der omsider sat dato på det, der tegner til at blive årets, måske århundredets begivenhed i Indonesien.
200 journalister fra ind- og udland vil overvære retssagen, og anklagemyndigheden har bebudet, at mindst 130 personer vil vidne mod Suharto, der står anklaget for korruption. Konkret for at have tilranet sig 4,5 milliarder kr. fra syv fonde, som han kontrollerede i sine 32 år som Indonesiens ubestridte leder.
Suharto blev tvunget fra magten i 1998 efter omfattende studenterdemonstrationer og uro, og størstedelen af befolkningen har lige siden ventet utålmodigt på, at han skulle blive bragt for retten.
Anklagemyndigheden krævede i går, at Suharto selv møder op i retssalen, selv om hans advokater har sagt, at den nu 79-årige eks-diktator er for svækket efter en hjerneblødning i fjor.
Suharto har i flere tilfælde nægtet at deltage i de forberedende retsmøder, og myndighederne har svaret igen ved at placere ham i husarrest de seneste måneder.

Hemmelige møder
Oplysningerne om retssagen kommer, efter at det i månedsvis har svirret med rygter om, at den indonesiske regering og Suharto-familien i al hemmelighed var ved at indgå en underhåndsaftale om, at Suharto skulle levere størstedelen af sin formue tilbage til den indonesiske statskasse mod til gengæld at undgå retsforfølgelse.
Suharto-familien, der havde fingrene dybt nede i snart sagt alle dele af økonomien indtil 1998, anslås at have samlet en formue på op mod 40-50 milliarder dollar (ca. 330-400 mia. kr), som angiveligt skulle være placeret uden for landets grænser.
Den nuværende indonesiske præsident, Abdurrahman Wahid, overraskede alt og alle, da han efter et møde med amerikanske erhvervsfolk i New York i juni pludselig fortalte, at der var hemmelige forhandlinger i gang mellem repræsentanter for den indonesiske regering og Suharto-familien.
"Den tidligere præsidents familie er indstillet på at give formuen tilbage til staten," sagde Wahid ifølge Wa-shington Post, der tilføjede, at udtalelsen kom bag på alle, herunder præsidentens nærmeste rådgivere.
Wahid, der er berygtet for at komme med overraskende og svært gennemskuelige udtalelser, afslørede videre, at der indtil da havde været to møder mellem højtstående repræsentanter for regeringen og Suhartos datter, Siti Harjanti Rukmana, kaldet 'Tutut', og sønnen Bambang Yudhoyono. Kravet fra Suharto-familien var ifølge Wahid, at han på skrift skulle love, at Suharto ikke ville blive stillet for retten. Så ville milliarderne blive returneret.

Tilfældet Marcos
Ifølge regeringskilder var den indonesiske regerings motiver for at handle med Suharto dels et desperat behov for at få de mange milliarder hurtigst muligt tilbage til landet, der siden den asiatiske finanskrise 1997-98 forgæves har forsøgt at kæmpe sig ud af en dyb økonomisk krise.
Dels ønskede man at undgå et langvarigt og nyttesløst juridisk tovtrækkeri som det, der udspillede sig i Filippinerne efter diktatoren Ferdinand Marcos' fald tilbage i 1986. Også Marcos-familien menes at have tilranet sig en milliardformue, men pengene er - trods retssager mod familien - aldrig dukket op.
Wahid-regeringens strategi har derfor tilsyneladende været at bruge den gammelkendte gulerod og stok-metode: Samtidig med at anklagemyndigheden lagde pres på Suharto ved at undersøge hans magtmisbrug, true med en kommende retssag og placere ham i husarrest, indledte regeringen sideløbende de hemmelige forhandlinger i et forsøg på at lokke Suharto-familien til at indgå en aftale under bordet.

Led i spillet
Om den nu bebudede retssag mod Suharto blot er endnu et led i den tostrengede strategi, eller om forhandlingerne simpelthen er brudt sammen, står hen i det uvisse. Suharto har hele tiden nægtet, at han skulle have nogen som helst penge gemt af vejen i udlandet og i det hele taget benægtet, at han skulle have gjort noget ulovligt, så det er muligt, at han har trukket sig ud af forhandlingerne med den begrundelse.
Wahid, der på det seneste er blevet kritiseret for landets fortsatte problemer, herunder ikke mindst korruptionen, har på sin side hårdt brug for at statuere et eksempel og vise, at han er ved at udvikle Indonesien til et demokratisk retssamfund, hvor ingen står over loven.
Dog har han på forhånd lovet, at han vil benåde Suharto, hvis han bliver dømt - et løfte, der formentlig vil bringe studenterne på gaden igen, men som menes at have en vis tilslutning blandt folk.
Retssagen vil først og fremmest få stor symbolsk betydning. For første gang i mere end 30 år vil indoneserne få lejlighed til at se den tidligere så frygtede diktator, som for blot få år siden med det mindste vink kunne få sine modstandere sat bag lås og slå, blive stillet til ansvar for sine gerninger. Eller i det mindste en lille del af dem. Retsopgøret om Suharto-tidens andre ugerninger - forfølgelse, tortur og drab på modstandere - har lange udsigter, men næste uges retssag kan bringe håb om, at det måske kommer engang.

Fakta - Fra 35 til 26 ministre

Indonesiens præsident, Abdurrahman Wahid, offentliggjorde i går sammensætningen af en ny regering bestående af 26 ministre, der skal forsøge at løse en myriade af problemer i landet, der slås med både en dårlig økonomi, korruption samt voldelig separatisme. Wahid valgte at beholde den hidtidige udenrigsminister, Alwi Shihab, men Rizal Ramil, en akademiker uddannet i USA, erstatter Kwik Kian Gie på posten som koordineringsminister for økonomien. Posten som minister for koordinering af politiske og sikkerhedsmæssige anliggender bliver den pensionerede generalløjtnant Susilo Bambang Yudhoyono, der var minister for minedrift og energi i den afgåede regering. Den tidligere regering havde 35 ministre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her